Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Κιμ Ιλ Σουνγκ 1912 – 1994

Από το ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

Κορεάτης κομμουνιστής ηγέτης και ιδρυτής του κράτους της Βόρειας Κορέας ή Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του.

Ο Κιμ Σονγκ Τζου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1912 στην Πιονγιάνγκ της τότε Ιαπωνικής Κορέας. Το 1931 προσχώρησε στο Κορεατικό Κομμουνιστικό Κόμμα και μετείχε της ένοπλης αντίστασης κατά της ια­πωνικής κατοχής της πατρίδας του. Τότε ήταν που έλαβε το επαναστατικό ψευδώνυμο Κιμ ιλ Σουνγκ, από ένα παλαιότερο θρυλικό ηγέτη του ανταρτοπολέμου κατά των Ιαπώνων.
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πό­λεμο υπηρέτησε στο σοβιετικό στρατό ως διοικητής μονάδας Κορεατών με τον βαθμό του ταγματάρχη. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, μετά την απελευθέρωσή της, συμμετείχε στην εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βόρειο Κορέα (1945) και γρήγορα έγινε ο ισχυρός άνδρας της χώρας του. Το 1948 ανέλαβε την πρωθυπουργία κι ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε και την προεδρία του πανίσχυρου και μοναδικού κόμματος της Βόρειας Κορέας, του Κόμματος των Εργατών.
Το 1950 έκανε μία ανεπιτυχή απόπειρα να επεκτείνει την εξουσία του στο νότιο τμήμα της χώρας και στη συνέχεια, με κινεζική βοήθεια, απέκρουσε εισβολή των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στη Βό­ρεια Κορέα («Κορεατικός Πόλεμος»). Χωρίς να πάψει να θεω­ρεί τον εαυτό του εκπρόσωπο ολό­κληρου του κορεατικού λαού, συγκέ­ντρωσε τις προσπάθειές του στη δη­μιουργία ενός σοσιαλιστικού κράτους στη Βόρεια Κορέα και προώθησε στε­νότερες σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση.
Τον Δεκέμβριο του 1972 εκλέχθηκε πρόεδρος της Βόρειας Κορέας. Από τη θέση αυτή πρότεινε επανειλημμένα την ενο­ποίηση της Κορέας. Το 1980 πρότεινε και πάλι τη δημιουργία ομοσπονδίας Βόρειας και Νότιας Κορέας, με τον όρο, ανάμεσα στ’ άλλα, να αποχωρή­σουν τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα. Σε μία στροφή της πολιτικής του, διακή­ρυξε ότι η κυβέρνησή του ήταν πρό­θυμη ν’ αποκαταστήσει φιλικές σχέσεις με καπιταλιστικές χώρες.
Με την πάροδο του χρόνου απομακρύνθηκε τόσο από τη Σοβιετική Ένωση, όσο και από τον Μαρξισμό - Λενινισμό. Διακήρυξε την πολιτική ιδεολογία του «τζούτσε», δηλαδή της εθνικής αυτάρκειας, σύμφωνα με την οποία ένα κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο και αυτάρκες, ώστε να μην εξαρτάται οικονομικά, στρατιωτικά ή πολιτικά από τις μεγάλες δυνάμεις. Ο Κιμ Ίλ-σουνγκ πίστευε ότι το άτομο είναι «κύριο του πεπρωμένου του» και οι μάζες της Βόρειας Κορέας πρέπει να ενεργούν ως «κύριοι της επανάστασης». Το «τζούτσε» είναι η βασική ιδεολογία της Βόρειας Κορέας, μέχρι και σήμερα.
Στην εσωτερική πολιτική, το καθε­στώς του εξασφάλισε φτηνή στέγη, δωρεάν ιατρική περί­θαλψη και ενδεκαετή δωρεάν υποχρεωτι­κή εκπαίδευση. Όμως, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η οικονομία της Βόρειας Κορέας καταβαραθρώθηκε και από τότε η χώρα κινείται μεταξύ φτώχειας και λιμού.
Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ έγινε αντικείμενο προσωπολατρίας, που όμοιά της δεν υπήρξε στις χώρες του κομμουνιστικού στρατοπέδου. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 8 Ιουλίου 1994, σε ηλικία 82 ετών. Τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ (1941-2011), σε μία ακόμη πρωτοτυπία του ιδιόρρυθμου κομμουνιστικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Ακόμη και σήμερα, ο Κιμ ιλ Σουνγκ αποκαλείται «Μεγάλος Ηγέτης» και «Αιώνιος Πρόεδρος», ενώ η γενέθλια ημέρα του είναι αργία και αποκαλείται «Ημέρα του Ήλιου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου