Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Σαράντα χρόνια «Πόλεμος των Άστρων»: In a Galaxy Far Far Away

Ήταν 25 Μαΐου του 1977, όταν πραγματοποιούσε την πρεμιέρα της στις κινηματογραφικές αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών, μία ταινία επιστημονικής φαντασίας με τον τίτλο: «Star Wars: Episode IV - A New Hope», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζορτζ Λούκας. Έκτοτε έχουν περάσει σαράντα (40) ολόκληρα χρόνια, καθώς ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise στην ιστορία του Κινηματογράφου, συνεχίζει να μας ταξιδεύει σ' έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά...
«Η σειρά Star Wars δημιούργησε μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από τις ταινίες, κάτι που είναι μάλλον ασυνήθιστο. Είναι μια κουλτούρα που ξεπερνά όλα όσα χωρίζουν τους ανθρώπους.» - Όσκαρ Άιζακ
Με την επαναστατική χρήση των ειδικών εφέ, της αντισυμβατικής επεξεργασίας και του συνδυασμού επιστημονικής φαντασίας και επικού σεναρίου, ο Πόλεμος των Άστρων παραμένει διαχρονικά μία από τις πιο επιτυχημένες και σημαντικές ταινίες όλων των εποχών. Το κινηματογραφικό σύμπαν του Star Wars, περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τις εξής ταινίες:
  • Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)
  • Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
  • Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
  • Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
  • Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
  • Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
  • Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)
  • Rogue One: A Star Wars Story (2016)
  • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)
Ας δούμε πιο αναλυτικά τις δύο πιο πρόσφατες ταινίες του συγκεκριμένου franchise:
«Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» (Star Wars: The Force Awakens - Episode VII - 2015) του  Τζέι Τζέι Έιμπραμς
Δέκα (10) χρόνια μετά την τελευταία επαφή με το σύμπαν του Τζορτζ Λούκας, το «Star Wars» επέστρεψε με τον Τζέι Τζέι Έιμπραμς να κάθεται πλέον στην καρέκλα του σκηνοθέτη, για το έβδομο κατά σειρά επεισόδιο του Πολέμου των Άστρων. Η δράση της ταινίας «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» τοποθετείται χρονικά τριάντα (30) χρόνια μετά τα γεγονότα που είδαμε στην «Επιστροφή των Τζεντάι» (Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi - 1983).
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον δημιουργό ενός πολύ μακρινού σύμπαντος, που κατάφερε μέσα σε σαράντα χρόνια να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα fan clubs στον κόσμο, ο Τζέι Τζέι Έιμπραμς (J.J. Abrams) βουτάει στον γοητευτικά σκοτεινό κόσμο του Star Wars. Με νέους πρωταγωνιστές αλλά και με τους βετεράνους που έχουν συνδεθεί με το σύμπαν των ταινιών.
Συγκεκριμένα, στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ντόμναλ Γκλίσον, Άντι Σέρκις, Όσκαρ Άιζακ, Κάρι Φίσερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Λουπίτα Νιόνγκ’ο, Ντόμναλ Γκλίσον, Άντονι Ντάνιελς, Πίτερ Μέιχιου, ενώ επιστρέφουν και οι βετεράνοι πλέον: Χάρισον Φορντ, Μαρκ Χάμιλ και η Κάρι Φίσερ. Τη μουσική και αυτής της ταινίας υπογράφει ξανά ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Τζον Γουίλιαμς.
«Ήμουν οπαδός του Τζέι Τζέι Έιμπραμς και όταν συναντήθηκα μαζί του, ήταν πολύ ανοιχτός μαζί μου. Αυτή η αίσθηση πως κρατάς όλα τα μυστικά για σένα και δεν λες τίποτα σε κανένα, εξαφανίστηκε μόλις συναντηθήκαμε. Μιλήσαμε για την δουλειά και μου μίλησε πολύ ανοιχτά για όλα. Οι πρώτες ταινίες ήταν λίγο πριν έρθω σε αυτό τον κόσμο. Γεννήθηκα το ’83. Μπορώ να πω πως ήμουν περισσότερο παιδί του Ιντιάνα Τζόουνς. Στη συνέχεια, όμως παρακολούθησα όλες τις ταινίες και κάποιες τις ξαναπαρακολούθησα. Πραγματικά πέρασα πολύ καλά, ήταν εξαιρετικά.» - αναφέρει σχετικά ο ηθοποιός, Ντόμναλ Γκλίσον.
 
«Rogue One: A Star Wars Story» (2016) του Γκάρεθ Έντουαρντς
Ο μακρόκοσμος του Star Wars είναι γεμάτος διηγήσεις και νέους, συναρπαστικούς χαρακτήρες. Η πρώτη αυτόνομη ταινία Star Wars, το «Rogue One: A Star Wars Story», είναι μια νέα, επική περιπέτεια. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Γκάρεθ Έντουαρντς (Godzilla, Monsters). Ενώ σε πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την υποψήφια για Όσκαρ, Φελίσιτι Τζόουνς, (Η Θεωρία των Πάντων), τον καταξιωμένο Δανό ηθοποιό Μαντς Μίκελσεν, καθώς και τον βραβευμένο με Όσκαρ, Φόρεστ Γουίτακερ. «May the Force be with you...»
Καλό σενάριο, αξιόλογο καστ ηθοποιών και κυρίως, σεβασμός της σχετικής κοσμογονίας, είναι μερικά βασικά στοιχεία για μια αξιομνημόνευτη ταινία Star Wars. Ο Βρετανός σκηνοθέτης Γκάρεθ Έντουαρντς - Υποψήφιος για Emmy (Perfect Disaster - 2006) και Βραβευμένος με BAFTA (Hiroshima - 2005) - ανταποκρίνεται επάξια στον ρόλο του και καταφέρνει να μας παρουσιάσει, όχι μόνο μία ενδιαφέρουσα και αυτόνομη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας (με καλή χρήση των οπτικών εφέ και της τρισδιάστατης τεχνολογίας), αλλά και μία από τις καλύτερες δημιουργίες της αγαπημένης σειράς ταινιών «Ο Πόλεμος των Άστρων».
Σε μία εποχή συγκρούσεων, μια ομάδα από απρόσμενους ήρωες ενώνει τις δυνάμεις της σε μία αποστολή ώστε να κλέψει τα σχέδια του Death Star, του απόλυτου εργαλείου καταστροφής της Αυτοκρατορίας. Αυτό το κομβικό γεγονός στο χρονοδιάγραμμα των Star Wars φέρνει κοντά συνηθισμένους ανθρώπους που καλούνται να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να υπηρετήσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Φελίσιτι Τζόουνς, Μαντς Μίκελσεν, Άλαν Τιντάικ, Ντόνι Γιεν, Μπεν Μέντελσον, Φόρεστ Γουίτακερ και Ντιέγκο Λούνα, οι οποίοι σχολιάζουν σχετικά:
«Ήθελα να δείξω την ανθρώπινη πλευρά της Jyn. Είναι σκληρή και αποφασιστική, αλλά από την άλλη είναι και αρκετά ευάλωτη συναισθηματικά.» - Φελίσιτι Τζόουνς
«Η ταινία είναι πολυεπίπεδη. Υπάρχουν πολλές έντονα συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από εμάς τους ηθοποιούς. Από την άλλη υπάρχουν αρκετές σκηνές που έχουν πλάκα και όλοι τις διασκεδάσαμε απίστευτα.» -  Ντιέγκο Λούνα
«Τα πιστεύω του Saw είναι ξεκάθαρα και απόλυτα. Είναι πρόθυμος να κάνει πράγματα που πιστεύει ότι είναι αναγκαία, ώστε να σωθεί η ανθρωπότητα.» - Φόρεστ Γουίτακερ
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετέχω στο Star Wars. Κάτι που θεωρώ ότι είναι άκρως ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι παρόλο που αυτό το σύμπαν έχει κυριευθεί από  ανδροειδή και ρομπότ, δεν παύει ο πυρήνας του να είναι κατά βάση ανθρώπινος.» - Μαντς Μίκελσεν
Στο Rogue One έκανε την εμφάνισή του ένα καινούργιο ανδροειδές, το K-2SO, που αρχική του αποστολή ήταν να υπηρετεί την αυτοκρατορία. Τώρα, αφού αναπρογραμματίστηκε, είναι πιστό στη συμμαχία. Το K-2SO υποδύεται ο κωμικός Άλαν Τιντάικ, που καταθέτει τη δική του αίσθηση του χιούμορ στον χαρακτήρα του.
Το «Rogue One: A Star Wars Story» είναι το πρώτο σε μια σειρά αυτόνομων ταινιών που συμπληρώνουν τις νέες ταινίες του saga και επιτρέπουν σε διάφορους σκηνοθέτες να εξερευνήσουν το σύμπαν και να πειραματιστούν με διαφορετικά ύφη. Παράλληλα όμως στο «Rogue One» επιστρέφουν αρκετοί χαρακτήρες οικείοι στους θεατές, συμπεριλαμβανόμενης της επικεφαλής των επαναστατών Mon Mothma, την οποία υποδύεται ξανά η Genevieve O’Reilly.
Πολλά από τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε studio, ενώ για τα εξωτερικά γυρίσματα επιλέχθηκαν χώρες όπως: Αγγλία, Ισλανδία, Ιορδανία και Μαλδίβες. Για να δημιουργήσουν το ύφος και την εμφάνιση που ήθελαν για το «Rogue One», ο σκηνοθέτης Gareth Edwards και ο διευθυντής φωτογραφίας Grieg Fraser χρησιμοποίησαν φακούς κάμερας της δεκαετίας του ’70 και τους συνδύασαν με σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.
 
Τζορτζ Λούκας / George Lucas
O σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Τζορτζ Λούκας γεννήθηκε το 1944 στην Καλιφόρνια. Το πάθος του για τα γρήγορα αυτοκίνητα ήταν η έμπνευση για τις πρώτες του ταινίες, «1:42.08» και το low-budget «American Graffiti» του 1973, που προτάθηκε για πέντε Όσκαρ. Δύο χρόνια πριν είχε προηγηθεί το υπέροχο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, «THX 1138» (1971), με τον Ρόμπερτ Ντιβάλ, σε μία σπουδαία ερμηνεία.
Ο Λούκας έχει εργαστεί περισσότερο ως σεναριογράφος και παραγωγός, αφού συνολικά στην καριέρα του έχει σκηνοθετήσει μόνο έξι (6) ταινίες μεγάλου μήκους:
  • THX 1138 (1971)
  • American Graffiti (1973)
  • Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)
  • Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
  • Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
  • Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Ως παραγωγός όμως, ο Τζορτζ Λούκας έχει πλούσια δράση, αφού ανέλαβε τη σειρά ταινιών με πρωταγωνιστή τον Indiana Jones, δημιούργησε την εταιρεία ειδικών εφέ Industrial Light & Magic, για τις ανάγκες της πρώτης ταινίας Star Wars και ήταν ο συνιδρυτής μαζί με τον Κόπολα της εταιρείας παραγωγής Zoetrope, καθώς ήθελαν να αποφύγουν τον ασφυκτικό έλεγχο των μεγάλων στούντιο.
Παρά την επιτυχία του «American Graffiti», ο Λούκας δυσκολεύτηκε να πραγματοποιήσει την επόμενη ταινία του «Star Wars». Η επιμονή όμως του Άλαν Λαντ Jr, παραγωγού και γιου του γνωστού χολιγουντιανού ηθοποιού, στον οποίο είχε αρέσει η προηγούμενη ταινία του Λούκας, έπεισε τελικά τη Fox να χρηματοδοτήσει την πιο επιτυχημένη ταινία της εποχής (το ρεκόρ καταρρίφθηκε 5 χρόνια αργότερα από τo “E.T.”) κι έσωσε τη Fox από την οικονομική κατάρρευση στην οποία είχε περιέλθει.
Ο Λούκας διαπραγματεύτηκε, πέρα από την αμοιβή του, το δικαίωμα της εμπορικής εκμετάλλευσης των χαρακτήρων και της ιστορίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τα premium (Τ-shirt, παιχνίδια κ.τ.λ.) να χρηματοδοτήσουν τα sequel του Star Wars. Ο Τζορτζ Λούκας έχει τιμηθεί με το Irving G. Thalberg Memorial Award από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Ο Λούκας εμπότισε τον μύθο του με στοιχεία της αμερικανικής ποπ κουλτούρας όπως τα γουέστερν και τους λαϊκούς ηρωικούς ξιφομάχους τύπου Ζορό - ενίοτε όμως και από τους Σαμουράι. Το «Star Wars» ήταν επίσης μια αντίδραση απέναντι στο σκάνδαλο Watergate, στον πόλεμο του Βιετνάμ και άλλες πολιτικο-κοινωνικές αιτίες εσωτερικού αναβρασμού, που εκείνη την εποχή είχαν καταρρίψει πλήρως την έννοια του ήρωα στη συλλογική συνείδηση των απογοητευμένων Αμερικανών.
 
«Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι» (Star Wars: The Last Jedi - 2017) του Ρίαν Τζόνσον
Έχοντας πραγματοποιήσει τα πρώτα της βήματα σ' ένα μεγαλύτερο κόσμο στο «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» (2015), η Rey συνεχίζει το επικό της ταξίδι με τους Finn, Poe και Luke Skywalker στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας. O Benicio del Toro, η Laura Dern και η Kelly Marie Tran, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Daisy Ridley, τον John Boyega, τον Mark Hamill και τον σκηνοθέτη Rian Johnson στο Star Wars: Episode VIII.
Πρωταγωνιστούν: Ντέζι Ρίντλεϊ, Ντόμναλ Γκλίζον, Λόρα Ντερν, Κέλι Μέρι Τραν, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Άνταμ Ντράιβερ, Όσκαρ Άιζακ, Χάρισον Φορντ, Μαρκ Χάμιλ, Γκουέντολιν Κρίστι, Κάρι Φίσερ, Λουπίτα Νιόνγκο, Τζον Μπογιέγκα, Άντι Σέρκις.
Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου και σε 3D, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.
 

«Πριν πάρα πολύ καιρό, σ’ έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό...» - Σαράντα (40) πριν αυτή η φράση εμφανίστηκε για πρώτη φόρα στις Κινηματογραφικές Αίθουσες όλου του κόσμου, κι έτσι ένας νέος μοντέρνος θρύλος γεννήθηκε...
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου