Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Βολιβία: Απεργοί μεταλλωρύχοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον υφ. Εργασίας



Απεργοί μεταλλωρύχοι στη Βολιβία απήγαγαν και σκότωσαν, ξυλοκοπώντας μέχρι θανάτου, τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας της χώρας που είχε πάει ως διαμεσολαβητής, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Στη χώρα εδώ και μέρες σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις μεταξύ απεργών και δυνάμεων ασφαλείας. Δυο απεργοί έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά τις τελευταίες ημέρες. 
«Πήγαμε στο μέρος όπου βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ιλάνες και τον βρήκαμε νεκρό. Είμαστε κατατρομαγμένοι», είπε ο Μόισες Φλόρες, διευθυντής του ραδιοφώνου Fedecomin. Σε άλλες δηλώσεις σε τοπικά μέσα δήλωσε ότι «συνάδελφοί μας ανέφεραν πως πέθανε από άγριο ξυλοδαρμό».
Ο υφυπουργός Εργασίας Ροντόλφο Ιλάνες 
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Ροντόλφο Ιλάνες, 56χρονών, είχε απαχθεί από απεργούς εργάτες μεταλλείων και κινδύνευε από βασανιστήρια στο Πανδούρο, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λα Παζ. 
Οι διαδηλώσεις των εργατών που ζητούν αλλαγές στη νομοθεσία πήραν βίαια τροπή αυτή την εβδομάδα μετά από μπλόκο σε κεντρικό δρόμο. Σε επεισόδια την Τετάρτη, δύο εργάτες σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 17 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. 
Η Εθνική Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Μεταλλείων της Βολιβίας (Fencomin), που κάποτε συγκαταλέγονταν στους υποστηρικτές του αριστερού προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, προκήρυξε απεργία διαρκείας μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το νόμο που αφορά τα μεταλλεία.
Οι εργάτες απαιτούν περισσότερες άδειες λειτουργίας μεταλλείων, το δικαίωμα να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρείες και ενίσχυση της συνδικαλιστικής αντιπροσώπευσής τους. 
tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου