Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Στα άδυτα του πιο μυστικοπαθούς εργοστασίου κατασκευής iPhones

Σπάνιες εικόνες από τις τεράστιες εγκαταστάσεις στη Σαγκάη, όπου συναρμολογούνται τα πιο κερδοφόρα smartphones. Οι αυστηροί έλεγχοι για τις υπερωρίες και το δίχτυ ασφαλείας για την αποτροπή αυτοκτονιών (pics)
Λίγα λεπτά μετά τις 09:00 στις τεράστιες εγκαταστάσεις της Pegatron, στα προάστια της Σαγκάης, χιλιάδες εργαζόμενοι ντυμένοι στα ροζ "σηκώνουν τα μανίκια" για να φτιάξουν τα πιο κερδοφόρα smartphones στον κόσμο, τα iPhones.
Οι εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, κοιτάζουν σε σαρωτές προσώπου και χτυπούν τις κάρτες τους στο μηχάνημα ασφαλείας. Οι αυστηροί έλεγχοι ταυτότητας γίνονται για να μην κάνουν πολλές υπερωρίες. Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.
Μετά από χρόνια κατηγοριών ότι οι εργαζόμενοι στην Κίνα αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες, η Pegatron και η Apple εφάρμοσαν νέες τακτικές, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι συναρμολογητές των iPhones δεν ξημεροβραδιάζονται εκεί και μάλιστα ήταν πρόθυμοι να δείξουν πώς λειτουργεί το σύστημα, επιτρέποντας για πρώτη φορά την είσοδο στο εσωτερικό δημοσιογράφου από δυτικό ΜΜΕ και πιο συγκεκριμένα, του Bloomberg.
 
Αφού οι εργαζόμενοι περάσουν από τους ανιχνευτές μετάλλων για να εκμηδενιστεί κάθε πιθανότητα κατοχής συσκευής που διαθέτει κάμερα και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διαρροή εικόνων ακυκλοφόρητου νέου προϊόντος, ακολουθούν βέλη στο πάτωμα και αφίσες στους τοίχους. Ανεβαίνουν σκάλα με δίχτυ ασφαλείας για την πρόληψη ατυχημάτων ή αποπειρών αυτοκτονίας και στη συνέχεια αλλάζουν τα παπούτσια τους, φορώντας καθαρά πλαστικά υποδήματα.
 
Στις 09:20 οι 320 εργαζόμενοι στην μονάδα παραγωγής έχουν με στρατιωτική ακρίβεια, παραταχθεί σε τέσσερις σειρές για να κληθούν ονομαστικά. Όλοι μαζί φωνάζουν "καλημέρα" και έξι λεπτά αργότερα είναι στις θέσεις τους, αρχίζοντας την συναρμολόγηση των smartphones.
 
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι το πιο μυστικοπαθές της παραγωγής του iPhone. Καλύπτει έκταση ίση με περίπου 90 γήπεδα ποδοσφαίρου και διαθέτει πλατεία, πυροσβεστική, αστυνομία, λεωφορεία, καφετέριες, λίμνες κ.α.
 
Να σημειωθεί ότι, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, ο μέσος όρος αμοιβής ενός εργαζομένου εκεί είναι 4.200-5.500 γιουάν (650-850 δολάρια) το μήνα ενώ ένα iPhone6 κοστίζει στην Κίνα 4.488 γιουάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου