Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Εξώσεις 70 οικογενειών ακύρωσε η νέα δήμαρχος της Μαδρίτης


Η δήμαρχος


Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, που υποστηρίζεται από το κόμμα Podemos, ακύρωσε τις διαταγές έξωσης σε βάρος 70 οικογενειών που ζουν σε εργατικές κατοικίες και εξασφάλισε τη διαμονή άλλων 2.000 οικογενειών που είχε τεθεί σε κίνδυνο.
Η κίνηση αυτή προστίθεται στα μέτρα που λαμβάνει το νέο δημοτικό συμβούλιο υπέρ των προγραμμάτων στέγης σε μια χώρα όπου η φούσκα των ακινήτων είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να χάσουν τα σπίτια τους. 

Η Μανουέλα Καρμένα
«Βρίσκονταν σε εξέλιξη 70 διαδικασίες, αλλά σήμερα αυτές οι οικογένειες πήραν πίσω τα σπίτια τους. Κανένας δεν θα πεταχτεί στον δρόμο» δήλωσε η δήμαρχος μετά από συνάντηση που είχε με ακτιβιστές που αντιτίθενται στις εξώσεις. «Είμαστε ευγνώμονες για το ότι φροντίζει τους κατοίκους της πόλης και λύνει τα προβλήματά τους και δεν θέλει να τους συντρίψει» είπε από την πλευρά του, ο Αλμπέρτο Ρομέραλ, συνταξιούχος που ζει σε ένα από τα διαμερίσματα και είναι μέλος του κινήματος κατά των εξώσεων Yonomevoy (Δεν φεύγω).
Οι αποφάσεις έξωσης συνδέονταν με τη συμφωνία του EMVS, του οργανισμού εργατικής κατοικίας του δήμου της Μαδρίτης, να πουλήσει πέντε πολυκατοικίες της εργατικής εστίας στην ισπανική εταιρεία ακινήτων Renta Corporacion έναντι περίπου 21 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία απέτυχε, αλλά οι ένοικοι ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε από τον EMVS να υπογράψουν νέα συμβόλαια, που όριζαν ότι σε περίπτωση πώλησης θα όφειλαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, ώστε τα ακίνητα να γίνουν ελκυστικότερα στις επενδυτικές εταιρείες.
«Ο EMVS θα σταματήσει να πιέζει τις 220 οικογένειες που ζουν σε πέντε τετράγωνα που τους ανήκουν στο κέντρο (της πόλης) να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους και θα διακόψει τις διαδικασίες έξωσης για τα 70 σπίτια» τονίζει το δημοτικό συμβούλιο σε σχετική ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι εγγυάται την ισχύ άλλων 2.086 συμβολαίων μίσθωσης ακινήτων του οργανισμού εργατικής κατοικίας στην πόλη.
Η Μανουέλα Καρμένα συναντήθηκε επίσης με ανώτατα στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών της Ισπανίας για να συζητήσει το ζήτημα των εξώσεων. Το νέο δημοτικό συμβούλιο ίδρυσε μια υπηρεσία διαμεσολάβησης για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια. Δεν είναι καθόλου λίγοι. Πάνω από 50.000 ιδιοκτήτες σπιτιών δεν μπορούσαν πια να εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια υπέστησαν έξωση το 2013 και το 2014 στην Ισπανία.
Η Καρμένα ανέλαβε δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας τον Ιούνιο. Ο συνασπισμός του οποίου είναι επικεφαλής, Ahora Madrid (Μαδρίτη τώρα) συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές. Οι δυο παρατάξεις τερμάτισαν την κυριαρχία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος στον δήμο αυτό μετά από 24 χρόνια. Ο συνασπισμός είναι ανεξάρτητος αλλά υποστηρίζεται από τους Podemos.

Απο το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου