Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΧΑΖΟΣ


Ο ΖΗΛΙΑΡΟΓΑΤΟΣ


Αποκάλυψη: Ο Τίτο είχε προτείνει να μη διαλυθεί ο ΕΛΑΣ


«…Σας επαναλαμβάνω, κρατήστε γερά τον στρατό σας. Ακουσα ότι θέλετε να τον διαλύσετε και θύμωσα. Ενα σας λέω: είναι καλύτερα να έχετε ένα σίγουρο τάγμα ενόπλων, παρά έξι υπουργούς στην κυβέρνηση...». Ο στρατάρχης Τίτο απευθύνεται σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και την «επιπλήττει» για τα σχέδια διάλυσης του ΕΛΑΣ.
Ηταν 15 Νοεμβρίου του 1944, παραμονές των Δεκεμβριανών, και μια αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με εντολή του τότε γραμματέα Γιώργη Σιάντου –ο Ζαχαριάδης δεν είχε επιστρέψει ακόμη από το Νταχάου– επισκέπτεται το Βελιγράδι, για να ζητήσει βοήθεια από τον δαφνοστεφανωμένο παρτιζάνο και μετέπειτα «προδότη». Η «θύελλα» των Δεκεμβριανών δεν είχε ξεσπάσει ακόμη. Ο Τίτο όμως «άκουγε» τη «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων» και έκανε τα δικά του σχέδια, όπως και το ΚΚΕ κατάρτιζε τα δικά του για την επόμενη ημέρα της απελευθέρωσης και βολιδοσκοπούσε τον στρατάρχη για το εάν θα έπρεπε να υπολογίζει στη βοήθειά του.
«Εμείς θα σας βοηθήσουμε», φέρεται να διαβεβαιώνει τους απεσταλμένους του ΚΚΕ, όπως προκύπτει από έγγραφο του αρχείου του, που πρόκειται να ανακοινωθεί στο επιστημονικό συνέδριο –ένα από τα τρία συνολικά με το ίδιο αντικείμενο– για τα Δεκεμβριανά, που οργανώνεται 4-6 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. «Θα είναι και για εμάς καλύτερα. Εμάς μας συμφέρει το κόμμα σας να κρατάει τα πάντα. Δύο στρατιώτες μπορούν να εκδιώξουν από την κυβέρνηση τον κάθε ένα που σας ενοχλεί. Εάν δεν έχετε στρατό δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα».
Το ΚΚΕ εμφανιζόταν εγκλωβισμένο, καθώς νωρίτερα είχε υπογράψει τις συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, με τις οποίες το ΕΑΜ συμμετείχε με υπουργούς του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Στέργιος Αναστασιάδης, βεβαιώνει τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη πως «ο λαός είναι πλήρως με το μέρος μας», τονίζοντας πως σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει αναπτυχθεί τόσο μαζικό λαϊκό κίνημα όσο στην Ελλάδα.
«Πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι θα συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και αν η αντίδραση θελήσει να πυροβολήσει τις μάζες, ο λαός δεν θα διστάσει να ’ρθει μαζί μας», λέει. «Τότε γιατί προσήλθατε σε συνομιλίες με τους Αγγλους;» ρωτάει ο Τίτο, και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αφήνει να εννοηθεί ότι υπέγραψαν τις συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας για να παραπλανήσουν τους Βρετανούς ώστε να μη στείλουν ισχυρά στρατεύματα στην Ελλάδα. «Το κάναμε για να καταστήσουμε ανέφικτη την εναντίον μας επέμβαση», φέρεται από το έγγραφο να απάντησε ο Αναστασιάδης.
Καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 70 χρόνια από τα Δεκεμβριανά, νέα στοιχεία έρχονται να τροφοδοτήσουν τον δημόσιο διάλογο για τα αίτια της τραγωδίας του Δεκεμβρίου του 1944, που αποτέλεσαν το προοίμιο του αιματηρού εμφυλίου. Οι δύο κυριαρχούσες απόψεις, μία της κάθε «πλευράς», για τα αίτια και τους υπαίτιους της αιματηρής σύγκρουσης, αμφισβητούνται ως προς την απολυτότητά τους από τα όσα διαρκώς φέρνει στο φως η μελέτη αρχείων των Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σοβιετικής Ενωσης, Αλβανίας, αλλά και δυτικών πηγών.



«Πιο περίπλοκα»



Εγγραφα από αυτά τα αρχεία θα γνωστοποιηθούν για πρώτη φορά στο επιστημονικό συνέδριο –πραγματοποιήθηκε ένα με το ίδιο αντικείμενο προ ημερών από το Πάντειο στην Αθήνα– που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες από το ΑΣΚΙ της Θεσσαλονίκης, που οργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.
Είχε προαποφασίσει το ΚΚΕ την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας μετά την αποχώρηση των Γερμανών και προκάλεσε τη σύγκρουση, όπως υποστηρίζει η «δεξιά πλευρά», ή οι κομμουνιστές εξαπατήθηκαν από τους Αγγλους και την «αντίδραση» και «ενστικτωδώς» αναγκάστηκαν να συρθούν στη σύγκρουση, κατά πως λέει η «αριστερή» ερμηνεία των γεγονότων; «Οι πιο μοντέρνες προσεγγίσεις, στηριζόμενες στη βάση τελευταίων αρχειακών δεδομένων, αμφισβητούν θεωρίες άσπρου-μαύρου, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης.
«Υπάρχουν νέα στοιχεία, που δεν δικαιώνουν απολύτως ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά, και στο συνέδριο θα συζητηθούν και θα αναλυθούν με επιστημονικό τρόπο στοιχεία και για τις δύο προσεγγίσεις», προσθέτει.

Απεργία Πείνας: Σε οριακή κατάσταση η υγεία του Ν. Ρωμανού


19η Ημέρα


Σε «επαπειλούμενη κατάσταση» βρίσκεται η υγεία του Ν. Ρωμανού, που νοσηλεύεται «Γ. Γεννηματάς», μετά την 20ημερη απεργία πείνας με αίτημα τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, όπως ανακοίνωσε η γιατρός του επικαλούμενη τη διευθύντρια της παθολογικής κλινικής στην οποία νοσηλεύεται. Σημειώνεται πως ο Νίκος Ρωμανός πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις ωστόσο δεν του χορηγείται άδει να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης υπογραμμίζει πως η εισαγγελέας των φυλακών έδωσε εντολή για αναγκαστική σίτιση «παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και στοιχειοθετεί το αδίκημα του βασανισμού κρατουμένου, αφού από την πρώτη στιγμή με θάρρος και παρρησία ο Νίκος Ρωμανός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη λήψη τροφής καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας έστω και αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του». «Ο Ρωμανός θα χάσει τη μάχη για τη ζωή όχι γιατί είναι αυτοκαταστροφικός, αλλά επειδή κάποιοι τον εξαναγκάζουν να διεκδικήσει μ΄αυτόν τον τρόπο δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά του ανθρώπου: Την ελευθερία και τη Δικαιοσύνη», αναφέρει μεταξύ άλλων. 
Οι ανακοινώσεις
Η γιατρός του Ν. Ρωμανού, Λίνα Βεργοπούλου, αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Σήμερα 28 Νοεμβρίου 2014 επισκέφτηκα τον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό, απεργό πείνας από τις 10 Νοεμβρίου, στο νοσοκομείο Γεννηματάς όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος από αστυνομικές δυνάμεις. Δήλωσε ότι παραμένει σταθερός στην αρχική του θέση να συνεχίσει την απεργία πείνας ως το τέλος (αρνούμενος την υποχρεωτική σίτιση, πίνοντας μόνο νερό, χωρίς να παίρνει ενδοφλέβια υγρά και υποστηρικτική αγωγή με ορό). Θα συνεχίσει να «διεκδικεί το αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών από τη φυλακή, με οδόφραγμα το σώμα του και με πλήρη γνώση των κινδύνων για την υγεία και τη ζωή του, μέχρι να κερδίσει ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού».
Η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής στην οποία νοσηλεύεται, με ενημέρωσε ότι η υγεία του βρίσκεται μετά από 19 μέρες απεργία πείνας, σε επαπειλούμενη κατάσταση. Χωρίς να εκθέσω τις λεπτομερείς καταγραφές των εργαστηριακών ευρημάτων, τις οποίες ως αριθμητικές τιμές δεν έχει νόημα να τις αναφέρω, θέλω να τονίσω ότι σημαντικοί δείκτες του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού μεταβάλλονται καθημερινά πέραν των φυσιολογικών ορίων, σαν απόρροια της παρατεταμένης ασιτίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Ν. Ρωμανός κινδυνεύει να εμφανίσει άμεσα και ανεξέλεγκτα σοβαρές επιπλοκές που θα επηρεάσουν την καρδιακή, εγκεφαλική και νεφρική του λειτουργία, απειλώντας την ίδια του τη ζωή.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι με μια πρωτοφανή εισαγγελική εντολή, της 10/11/14, η ελληνική δικαιοσύνη αποποιείται των ευθυνών της, που προκύπτουν από την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στον Νίκο Ρωμανό, και μετακυλίει την ευθύνη για την τύχη του απεργού πείνας στους θεράποντες ιατρούς, υποδεικνύοντάς τους, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, την πρακτική της υποχρεωτικής σίτισης ή της φαρμακευτικής αγωγής ενάντια στη θέληση του ίδιου.
Μία τέτοια τακτική παγιώνεται τον τελευταίο χρόνο προς τους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιπ της γενικότερης κατασταλτικής πολιτικής του κράτους που από τον Ιανουάριο του ’14 εξαγγέλλει το νομοσχέδιο για τις φυλακές Γ΄ τύπου και τον Ιούλιο του ’14 το θεσμοθετεί. Είναι γνωστό, τέλος, ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ανά τον κόσμο καταγράφουν την υποχρεωτική σίτιση ως βασανιστήριο».
Η ανακοίνωση του Φραγκίσκου Ραγκούση
«O Nίκος Ρωμανός, κρατούμενος και απεργός πείνας από τις 10 Νοεμβρίου δίνει στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς την πιο οδυνηρή μάχη απέναντι στην αναλγησία της κρατικής εξουσίας που τόσο πολέμησε ενάντιά της. Με τους παλμούς της καρδιάς του να φτάνουν τους 170, η ανακοπή δυστυχώς είναι αναμενόμενη όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να το φωνάζουν. Το κείμενο αυτό δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, δεν θα ζητιανέψει εκφράσεις λύπης και συμπαράστασης. Δεν ταιριάζουν άλλωστε στον χαρακτήρα του Ρωμανού.
Είναι διαμαρτυρία και κάλεσμα. Ο Ρωμανός θα χάσει τη μάχη για τη ζωή όχι γιατί είναι αυτοκαταστροφικός, αλλά επειδή κάποιοι τον εξαναγκάζουν να διεκδικήσει μ΄αυτόν τον τρόπο δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά του ανθρώπου: Την ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Στην πολυήμερη και επικίνδυνη απεργία πείνας αντί για δικαίωση ήρθε η σκληρή εντολή από την εισαγγελέα των φυλακών για αναγκαστική σίτιση, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και στοιχειοθετεί το αδίκημα του βασανισμού κρατουμένου, αφού από την πρώτη στιγμή με θάρρος και παρρησία ο Νίκος Ρωμανός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη λήψη τροφής καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας έστω και αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του. Προς τιμήν τους οι θεράποντες γιατροί ασκούν τα καθήκοντά τους με ποιότητα και ευαισθησία κάτω από την εποπτεία και το αμέριστο ενδιαφέρον του Διοικητή του Νοσοκομείου για να τον σώσουν και να τον στηρίξουν στη σκληρή αυτή δοκιμασία του».
Από το tvxs.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΘΕΣ Γάλα: Τα μόνα ATM που έχουν "ουρά" στην Ελλάδα


Ένας από τους ελάχιστους συνεταιρισμούς με καλή φήμη κερδίζει και την αγορά της Θεσσαλονίκης
Από τον Λεωνίδα Λιάμη
Παρασκευή πρωί, 31 Οκτωβρίου 2014. Ένα μικρό «μπούγιο» από περίπου 35 άτομα, είχε συγκεντρωθεί στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 140, στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης και περίμενε στη σειρά με εμφανή περιέργεια και ανυπομονησία…
Το σκηνικό έμοιαζε να είναι στημένο μπροστά σε τραπεζικό κατάστημα, ημέρα καταβολής συντάξεων ή πληρωμής μισθοδοσιών, αφού η μικρή «ουρά», με άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, που είχε δημιουργηθεί, στην «κεφαλή» της κατέληγε μπροστά σε… ΑΤΜ. Και μάλιστα όχι σε ένα, αλλά σε τρία αυτόματα μηχανήματα, βαμμένα στις αποχρώσεις του ασημί και του μπλε.
Από το φορτηγό, που ήταν παρκαρισμένο στο πλάι, άνδρες με ομοιόμορφη ενδυμασία ανέλαβαν τον ανεφοδιασμό των μηχανημάτων και όταν αυτός ολοκληρώθηκε, δόθηκε το σύνθημα και τρεις ειδικά εκπαιδευμένες κοπέλες, οι οποίες βρισκόταν στο χώρο, έπιασαν δουλειά, βοηθώντας το κοινό να εξοικειωθεί, σε σχέση με το πώς θα κάνουν… ανάληψη.
«Διαλέγετε πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι του μισού ή του ενός λίτρου, το τοποθετείτε στην υποδοχή για το πλήρες ή το ελαφρύ, στη συνέχεια βάζετε το κέρμα στο κερματοδέκτη ή αν έχετε την ειδική συσκευή USB με το προπληρωμένο ποσό στην ανάλογη υποδοχή, πατάτε το κουμπί και περιμένετε μέχρι η φιάλη να γεμίσει. Μόλις το μπουκάλι αφαιρεθεί, ο χώρος θα απολυμανθεί», εξηγούσαν ευγενικά στους πελάτες.
Ανάλογη εικόνα την ίδια ώρα αντίκριζαν οι Θεσσαλονικείς σε άλλα πέντε σημεία της πόλης, σε πολυσύχναστες γειτονιές στους Αμπελοκήπους στη δυτική Θεσσαλονίκη, στο κέντρο της επί της Σβώλου και της Αγίου Δημητρίου, στην Άνω Τούμπα και στην Καλαμαριά. Αιτία; Ήταν η ημέρα που ο συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων «ΘΕΣ Γάλα Πιες» είχε προγραμματίσει την είσοδό του στην αγορά του δεύτερου πολυπληθέστερου αστικού κέντρου της χώρας, με την τοποθέτηση αυτόματων μηχανών πώλησης γάλακτος, στα πρότυπα του δικτύου που έχει ήδη στηθεί στη Λάρισα.
 
Κερδίζεται το στοίχημα και στη Θεσσαλονίκη
Περίπου τρεις εβδομάδας μετά, ο… παράξενος -και συνάμα καινοτόμος- αυτός «γαλατάς», που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις εγχώριες βιομηχανίες του γαλακτοκομικού τομέα και το ενδιαφέρον ακόμη και του Reuters, κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικέων. Πώς τα καταφέρνει; «Είναι ένα γάλα που το προτιμά η κόρη μου. Το δοκιμάσαμε στην αρχή, πιο πολύ από περιέργεια, αλλά της άρεσε και πλέον έρχομαι μέρα παρά μέρα κι αγοράζω από ένα λίτρο», μας είπε η Κωνσταντίνα, την οποία συναντήσαμε το πρωί της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου, στο κατάστημα της οδού Χηλής στην Καλαμαριά.
Στον ίδιο χώρο, δευτερόλεπτα μετά, ήρθε και η Ξένια, σπρώχνοντας ένα παιδικό καροτσάκι με τον μικρό της γιο μέσα και έβγαλε δύο γυάλινα μπουκάλια του ενός λίτρου, τα οποία άρχισε να γεμίζει χρησιμοποιώντας το USB της προπληρωμένης αγοράς. Στο ερώτημά μας γιατί ψωνίζει το συγκεκριμένο γάλα, μας είπε ότι «είναι πιο παχύ στην υφή του, είναι πιο νόστιμο από τα άλλα, το αγοράζω ό,τι ώρα θέλω και συν τοις άλλοις είναι και πιο φθηνό». Σημειώνεται πως η τιμή του φρέσκου γάλακτος στα αυτόματα μηχανήματα είναι 1 ευρώ το λίτρο και αντίστοιχα πενήντα λεπτά  το μισό λίτρο, με τη χρήση του προπληρωμένου ποσού, ενώ ανεβαίνει στο 1,10 και 0,60 ευρώ αντίστοιχα, στη χρήση του κερματοδέκτη.
Σαν την Κωνσταντίνα και τη Ξένια, καθημερινά, από τα έξι σημεία πώλησης του «ΘΕΣ Γάλα Πιες» της Θεσσαλονίκης, προμηθεύονται το γάλα τους περισσότερα από 1.000 άτομα, από το καθένα, με τον κύριο όγκο, ωστόσο, να επισκέπτεται τα ΑΤΜ κυρίως το δίωρο 7 με 9 το βράδυ και τότε είναι που δημιουργούνται ακόμη και «ουρές» 30-40 ατόμων.
«Πιθανότατα συμβαίνει γιατί ο κόσμος επιστρέφει εκείνες τις ώρες από τη δουλειά του και στο δρόμο για το σπίτι, περνούν και αγοράζουν το γάλα που τους χρειάζεται», σημειώνει ο Μπάμπης, ο οποίος είναι ένας από τους υπεύθυνους του δικτύου του συνεταιρισμού και ελέγχει για τυχόν προβλήματα με την τροφοδοσία των ΑΤΜ ή την εξυπηρέτηση του κοινού.
Τις πρώτες ημέρες, είναι η αλήθεια -και όσο ο κόσμος δεν γνώριζε πολλά για τον ΘΕΣ Γάλα Πιες- υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκε να γίνει επιστροφή ποσότητας γάλακτος, μετά την παρέλευση 24ωρου από τον ανεφοδιασμό και την αντικατάστασή του από φρέσκο, το οποίο, να σημειωθεί προέρχεται από φάρμες της Μακεδονίας. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Αντιθέτως, μάλιστα. Πριν από τρεις ημέρες στο κατάστημα της Καλαμαριάς τα δύο ΑΤΜ με το πλήρες γάλα, «στέρεψαν» για περίπου μισή ώρα, ενώ κάτι ανάλογο έγινε μια εβδομάδα πριν, για πάνω από μία ώρα, και στο κατάστημα της Νεάπολης. Και δεν μιλάμε για μικρή ποσότητα, καθώς στον κάθε αυτόματα πωλητή, αυτή την περίοδο (σ. σ. υπάρχει υποδομή για 9 δεξαμενές, αλλά προς το παρόν αξιοποιούνται δύο) γίνεται εφοδιασμός με 600 λίτρα.
 
Προς διπλασιασμό του δικτύου στη Θεσσαλονίκη
«Κινούμαστε εντός των προβλέψεών μας και ίσως και λίγο καλύτερα. Καθημερινά το κάθε κατάστημα κατά μέσο όρο πουλά περίπου 1.200 λίτρα γάλα», μας ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Βακάλης, ο γιατρός που προτίμησε να επιστρέψει στην οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα  και που σήμερα ηγείται του πρότυπου αγελαδοτροφικού συνεταιρισμού, για να προσθέσει πως πρακτικά αυτό σημαίνει μια συνολική ποσότητα πωλήσεων της τάξης των 7-8 τόνων ημερησίως.
«Σκεφτείτε ότι στη Λάρισα από όπου ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο, για να φτάσουμε σε αυτούς τους όγκους, χρειάστηκε μεγαλύτερο δίκτυο και πολλοί μήνες, ενώ εδώ έχουν παρέλθει μόλις 20 ημέρες», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΘΕΣ Γάλα Πιες και αφού σημείωσε πως «αυτή η ανταπόκριση του κόσμου μας γεμίζει μεγαλύτερες ευθύνες», μας αποκάλυψε ότι επίκειται άμεσα ο διπλασιασμός του δικτύου στη Θεσσαλονίκη.
Έτσι, βάσει του πλάνου που έχει εκπονηθεί, στις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξουν ακόμη τρία καταστήματα σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος και έως το τέλος του έτους άλλα τρία, ανεβάζοντας σε 12 το συνολικό αριθμό των ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη.
«Μπορεί να φαίνεται ότι τρέχουμε, αλλά όλα γίνονται πολύ προσεκτικά και με μελετημένα βήματα», τονίζει ο συνομιλητής μας, ενώ στο ερώτημά μας αν η Θεσσαλονίκη, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «βαρόμετρο», θα αποτελέσει την αφετηρία ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει επέκταση και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, σπεύδει να πει ότι «δεν υπάρχουν τέτοια πλάνα για την ώρα. Άλλωστε έχουμε μπροστά μας ακόμη πολύ δρόμο για να καλύψουμε την αγορά της Θεσσαλονίκης».
 
Καν’ το όπως στο εξωτερικό
Η ιδέα, που αναμφίβολα εισάγει μια καινοτομία για την ελληνική πραγματικότητα, έλκει τις ρίζες της σε ανάλογα παραδείγματα στο εξωτερικό, κυρίως στην Ιταλία και άρχισε να υλοποιείται από το φθινόπωρο του 2013. Έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα προσεκτικού σχεδιασμού, ο συνεταιρισμός -που έχει βαλθεί να καταρρίψει το αρνητικό στερεότυπο του… τσομπάνι, το οποίο κυριαρχεί συλλήβδην, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την εικόνα και το μορφωτικό υπόβαθρο του Έλληνα κτηνοτρόφου- τοποθέτησε τους πρώτους αυτόματους πωλητές γάλακτος στη Λάρισα. Στο χρόνο που έχει μεσολαβήσει έκτοτε, όσοι είχαν στοιχηματίσει σε αποτυχία του project, έχασαν τα χρήματά τους, καθώς σήμερα στη θεσσαλική πόλη υπάρχουν ήδη 14 σημεία αυτόματης πώλησης -και σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει και ένα 15ο- στα οποία διακινούνται περί τους 10 τόνους γάλα ημερησίως.
«Το γάλα συλλέγεται από τις φάρμες το πρωί, παστεριώνεται έως το μεσημέρι και κατόπιν διατίθεται στα μηχανήματα αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Έτσι διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του, ενώ μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας που παρέχουν οι αυτόματοι πωλητές, το γάλα φτάνει στον καταναλωτή στη σωστή θερμοκρασία, την ίδια ημέρα, με απόλυτη ασφάλεια και σε πολύ ανταγωνιστική τιμή» εξηγεί ο κ. Βακάλης. Τονίζει επίσης πως «είναι αυτονόητο ότι εφαρμόζονται οι αυστηρότεροι ποιοτικοί έλεγχοι που υπάρχουν για το γάλα και πέραν του συστήματος πιστοποίησης ISO 22000, επειδή για εμάς η ποιότητα και η ασφάλεια είναι το Α και το Ω, διενεργούμε πολύ περισσότερους ελέγχους από όσους επιβάλλει η νομοθεσία».
 
Την άνοιξη του 2015 ιδιόκτητη μονάδα παστερίωσης
Προς το παρόν η παστερίωση του γάλακτος, που προορίζεται για το δίκτυο των αυτόματων πωλητών σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, γίνεται σε συνεργαζόμενη μονάδα στη Λαμία, αλλά από την άνοιξη του 2015 ο ΘΕΣ Γάλα Πιες θα έχει το δικό του εργοστάσιο παστερίωσης. Η επένδυση είναι της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ, είναι ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο για να επιδοτηθεί και ήδη κατασκευάζεται σε ακίνητο στην περιοχή της Φαλάνης, λίγο έξω από τη Λάρισα. Οι μεγαλύτεροι όγκοι από την παραγωγή γάλακτος του συνεταιρισμού, ωστόσο, έχουν προορισμό μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, με τις οποίες υπάρχει συμφωνία συνεργασίας μέσω κλειστών συμβολαίων διετούς ή τριετούς διάρκειας. Έτσι, από τους περίπου 120 τόνους γάλακτος που παράγουν ημερησίως οι 55 φάρμες των 100 παραγωγών –μελών του Συνεταιρισμού, οι σχεδόν 100 τόνοι απορροφώνται από τις βιομηχανίες. «Είναι συνεργάτες μας, δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση μαζί τους και θα συνεχίσουμε να τιμούμε τα συμβόλαια που υπογράφουμε μαζί τους», διευκρινίζει ο κ. Βακάλης, προσθέτοντας πως η παραγωγή του συνεταιρισμού αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος.
Κινητήριος δύναμη, η ανάγκη
Με τη δράση του ο συνεταιρισμός έχει φτάσει σήμερα να είναι πρότυπο παράδειγμα αυτό-οργάνωσης για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς έχει βγάλει από το «κάδρο» τους κάθε λογής μεσάζοντες και λειτουργεί κερδοφόρα, με διαφάνεια και υπέρ των συμφερόντων των μελών του, στα οποία εξασφαλίζει καλύτερες τιμές από εκείνες που κυκλοφορούν στην αγορά και κυρίως τους πληρώνει στην ώρα τους. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι ενώ η μέση τιμή κυμαίνεται στα 0,40-0,41 λεπτά το κιλό γάλα, ο συνεταιρισμός, λόγω του μεγέθους και της διαπραγματευτικής ισχύος που του παρέχει ο παράγοντας αυτός, αποδίδει στα μέλη του 0,45-0,50 λεπτά το κιλό. Ένα μέρος βέβαια παρακρατείται για τις επενδύσεις οι οποίες είναι μεγάλες. Αρκεί κανείς να λάβει υπόψη του ότι το «άνοιγμα» στη Θεσσαλονίκη είναι μια επένδυση της τάξης των 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου τόσα κοστολογείται και το δίκτυο των αυτόματων πωλητών της Λάρισας, το οποίο, πάντως, τα βγάζει τα λεφτά του, μια και οι πωλήσεις του, στη χρήση που έκλεισε τον Ιούνιο του 2014, διαμορφώθηκαν στα περίπου 2,5-3 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος του συνεταιρισμού την ίδια περίοδο ανήλθε στα 26,5 εκατ. ευρώ, με καθαρά κέρδη, μετά τις αποσβέσεις, στα 600 χιλ. ευρώ.
 
Πίσω από αυτό το μικρό «θαύμα» –η ελληνική πραγματικότητα βρίθει από παραδείγματα καταχρεωμένων συνεταιρισμών- όμως κινητήριος δύναμη υπήρξε η ανάγκη για επιβίωση. «Τι μας έσπρωξε στο εγχείρημα; Μα ο φόβος και η αγωνία μήπως οι γαλακτοβιομηχανίες κατεβάσουν την τιμή. Μήπως οι τιμές των ζωοτροφών αυξηθούν, μήπως οι τράπεζες ανεβάσουν τα επιτόκια, μήπως, μήπως… Ήταν αυτό το ασίγαστο άγχος για την επιβίωση. Θυμάστε τις εικόνες που είχαν καταγράψει τόσες και τόσες φορές τα τηλεοπτικά δίκτυα, όταν ομάδες αγελαδοτρόφων στις απέλπιδες και κυρίως απεγνωσμένες διαμαρτυρίες τους, έχυναν γάλα μπροστά σε δημόσια κτήρια, είτε έκλειναν δρόμους, για να δείξουν με αυτό τον τρόπο την απόγνωσή τους; Αυτή η ανάγκη μας έφερε εδώ», εξηγεί ο κ. Βακάλης, όταν θυμάται την ομάδα των 15 παραγωγών που αποφάσισαν να ιδρύσουν τον ΘΕΣ Γάλα Πιες, με σκοπό να αλλάξουν τον ρου της προσωπικής τους ιστορίας και να δείξουν το δρόμο και στους συναδέλφους τους του πρωτογενή τομέα, για το τι πρέπει να κάνουν.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη διαπραγμάτευση στο μέτωπο με τις γαλακτοβιομηχανίες, η ίδια τακτική ακολουθείται και στο μέτωπο των προμηθευτών των εισροών για τις φάρμες των μελών του συνεταιρισμού, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές και έτσι να προκύπτει κέρδος και από την άλλη πλευρά της αλυσίδας. Έχει υπολογιστεί πως με αυτό τον τρόπο το κόστος παραγωγής για τα μέλη, έχει μειωθεί σε ένα ποσοστό 10%-15%.
«Συνεταιριζόμαστε γιατί πιστεύουμε πως η αυτό-οργάνωση όλων των παραγωγών είναι μονόδρομος για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Βακάλης και καταλήγει πως «οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους, χωρίς να περιμένουν μαγικά ραβδιά. Να προσδώσουν υπεραξία στην παραγωγή τους, να δουν τις εκμεταλλεύσεις τους επιχειρηματικά και να δώσουν την ευκαιρία στους καταναλωτές, τους Έλληνες και όχι μόνο, να απολαύσουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα».
Φωτογραφίες: Sooc.gr
 
Από το news247.

Βρέθηκε ο πιο εξελιγμένος κατασκοπευτικός ιός του κυβερνοχώρου


Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC βρέθηκε ο πιο εξελιγμένος ιός που απειλεί τον κυβερνοχώρο. Η εταιρία κυβερνοασφαλείας Symantec ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε έναν από τους πλέον εξελιγμένους ιούς που έχουν βρεθεί ποτέ.
Ο πανίσχυρος ιός ονομάστηκε Regin, ενώ γίνεται γνωστό πως υπάρχει πιθανότητα ο ιός να δημιουργήθηκε από κάποια κυβέρνηση και εκτιμάται ότι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και έξι χρόνια εναντίον διαφόρων στόχων ανά τον κόσμο.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπολογιστές κυρίως στη Ρωσία τη Σαουδική Αραβία και την Ιρλανδία έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο ιό. Οι ειδικοί αναφέρουν πως μόλις ο ιός εγκατασταθεί σε ένα μηχάνημα, μπορεί να κάνει διάφορα πράγματα, χωρίς να γίνεται αντιληπτός, όπως να "κλέβει" τα περιεχόμενα της οθόνης του υπολογιστή και κωδικούς ασφαλείας ή να διαβάζει διαγραμμένα αρχεία.
Την ίδια στιγμή εκτιμούν, πως λόγω της πολυπλοκότητας του λογισμικού του ιού, φαίνεται να δημιουργήθηκε από κάποια κυβέρνηση για λόγους κατασκοπείας εναντίον άλλων κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ατόμων. Εκτιμάται ότι χρειάστηκαν μήνες ή και χρόνια, έως ότου αναπτυχθεί ο ιός και οι δημιουργοί του έκαναν ότι μπορούσαν για να κρύψουν τα ίχνη του.
Ειδικός της εταιρείας Symantec δήλωσε ότι "μοιάζει να προέρχεται από κάποιον Δυτικό οργανισμό, λόγω του επιπέδου της επιδεξιότητας και της τεχνογνωσίας που ενσωματώνει, καθώς και του χρόνου που χρειάστηκε για να αναπτυχθεί".
Η εταιρία ανέφερε ότι ο Regin θυμίζει έναν άλλο διάσημο και άκρως εξελιγμένο κατασκοπευτικό ιό, τον Stuxnet, που είχε αναπτυχθεί από αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ωστόσο, η διαφορά είναι πως ο Stuxnet είχε προγραμματιστεί να προκαλεί και υλικές ζημιές, ο Regin φαίνεται να περιορίζεται στη συλλογή πληροφοριών.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ) και το news247.

Πουλιά πάνω στο σύρμα


Της Ευγενίας Λουπάκη


Like a bird on the wire
I have tried in my way
to be free
(Leonard Cohen)


Τέσσερα παιδιά, φυλακισμένα στον Αυλώνα, έδωσαν πανελλήνιες και πέρασαν σε διάφορα ΑΕΙ. Χωρίς τη μαμά να φτιάχνει πορτοκαλάδες. Χωρίς μια βόλτα με τους φίλους και δυο φιλιά με το κορίτσι. Χωρίς φροντιστήριο.
Σπουδαία επιτυχία και των παιδιών και των διδασκόντων στο Γυμνάσιο-Λύκειο που λειτουργεί εντός της φυλακής. Επιτυχία και του σωφρονιστικού συστήματος, που επιτρέπει σ' έναν έφηβο, ανεξάρτητα από το είδος του παραπτώματος για το οποίο κρατείται και από το είδος της ποινής, να σπουδάσει, να μορφωθεί και να αποδοθεί κάποια στιγμή πίσω στην κοινωνία.
Αναγνωρίζοντας την υπερπροσπάθεια των παιδιών αυτών,μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αυτοπροσώπως, επισκέφθηκε τις φυλακές για να τα συγχαρεί και να τους δώσει έπαθλο χρηματικό, 500 ευρώ.
Τί ωραία εικόνα πολιτισμένης χώρας, ε;;;
Για να δούμε τη συνέχεια: Στη σεμνή τελετή, παρέστησαν μόνο δύο από τους τέσσερις επιτυχόντες. Ενας είχε μεταχθεί και ένας αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο.
Για να δούμε και τη συνέχεια της συνέχειας: Από τα τέσσερα παιδά που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο, μόνο σε δύο δόθηκε η προβλεπόμενη εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσουν τη σχολή τους. Ο ένας από τα παιδιά που δεν πήραν άδεια, είναι "κατά σύμπτωση" αυτός που αρνήθηκε το βραβείο. Και βρίσκεται ήδη σε απεργία πείνας, εδώ και 15 σχεδόν μέρες.
Ο σύλλογος των διδασκόντων στις φυλακές Αυλώνα έκανε έκκληση, μη αναφέροντας ονόματα, διότι τα ονόματα δεν θα έπρεπε νάχουν καμμιά σημασία. Αν είχαμε ένα σύστημα που πραγματικά θέλει να σωφρονίσει και όχι να εξοντώσει. Αν είχαμε κυβερνήτες και δημόσιους λειτουργούς, που θεωρούν τους νέους μέλλον και όχι απειλή.
Αλλά δεν έχουμε τίποτα απ' αυτά. Γι' αυτό πρέπει να πούμε το όνομα του απεργού πείνας, που η ζωή του ήδη κινδυνεύει σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν. Πρέπει να πούμε ότι είναι ο Νίκος Ρωμανός. Το παιδάκι του 2008, που στην αγκαλιά του ξεψύχησε ένα άλλο παιδάκι, ο κολλητός του: Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. 
Είναι λοιπόν,ένα από τα παιδιά που πιάστηκαν για τη ληστεία στο Βελβεντό. Ενα από τα τέσσερα παραμορφωμένα πρόσωπα, που πολιόρκησαν το "κοίταζε τη δουλειά σου" με την κραυγή της απόγνωσής τους. Με το απονεννοημένο τους διάβημα.
Είναι ο πιο ακραίος στις αντιδράσεις του ο Ρωμανός, γι' αυτό δεν είναι "δημοφιλής". Δεν μας γουστάρει, δεν θέλει κανένα πάρε- δώσε μαζί μας. Μας θεωρεί συλλήβδην υποκριτές και συμβιβασμένους.
Γι' αυτό πρέπει να πούμε τ' όνομά του. Και του Μιχαηλίδη που απεργεί για συμπαράσταση στο φίλο του. Γιατί η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να εκδικείται. Ούτε να κάνει διακρίσεις. Και γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο ένα παιδί νεκρό.
Κι αν έτυχε ποτέ να δείτε ένα πουλί παγιδευμένο σε κάποιο δωμάτιο, να προσπαθεί να ξεφύγει σαν τρελλό και να χτυπάει στα τζάμια μ' όλη του τη δύναμη, καταλαβαίνετε τα υπόλοιπα που θέλω να πω...
Πηγή: stokokkino.gr και το tvxs.

Καταδίκη της Ελλάδας για εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων



Με δύο αποφάσεις του σήμερα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια, καθώς και για παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Α.Ε, Τούρκου υπηκόου κουρδικής καταγωγής, ο οποίος διωκόταν για τις πολιτικές του δραστηριότητες στην Τουρκία. Ο εν λόγω άνδρας συνελήφθη στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στα σύνορα και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα κράτησης μεταναστών της Θεσσαλονίκης.

Η αίτηση που υπέβαλε για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2010, αλλά ο αρχηγός της Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη του τους κινδύνους που θ' αντιμετώπιζε ο Α.Ε. εάν επέστρεφε στην Τουρκία, του χορήγησε άδεια προσωρινής παραμονής και τον απελευθέρωσε.

Στην προσφυγή του ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστήριξε ότι τόσο κατά το διάστημα κράτησής του στον συνοριακό αστυνομικό σταθμό της Θέρμης όσο και στο αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, παραβιάστηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του.

Το Δικαστήριο δέχθηκε σήμερα τους ισχυρισμούς του και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και ασφάλεια, καθώς και για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με βάση τις οποίες απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στον Α.Ε. 8.000 ευρώ, ως αποζημίωση για μη χρηματική βλάβη.
Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Βλαδίμηρου Κουταλίδη και τις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές ενώ ήταν φορέας ηπατίτιδας C και στη συνέχεια, διαγνώστηκε ότι έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο Βλ. Κουταλίδης συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, κατηγορούμενος για αδικήματα, με βάση τα οποία θα μπορούσε να καταδικαστεί μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση, αλλά δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι ήταν φορέας της ηπατίτιδας C. Τον Νοέμβριο του 2012, υπέβαλε παρατηρήσεις προς στήριξη του αιτήματός του να μην υπερβεί η κράτηση του τους έξι μήνες, επισημαίνοντας ότι η κράτησή του στη φυλακή ήταν πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του, δεδομένου ότι είχε ανακαλύψει ότι έπασχε και από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η αίτησή του για αποφυλάκιση με εγγύηση απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2013, αλλά στις 3 Ιουνίου του ίδιου έτους αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Σήμερα, ωστόσο, το Δικαστήριο, εκδικάζοντας την προσφυγή του, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και την υποχρέωσε, να καταβάλει 3.000 ευρώ αποζημίωση για μη χρηματική ζημιά στον Κουταλίδη και να πληρώσει και 565 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Από το Zoygla.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΡΩΪΝΟ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


ΟΤΑΝ Ο ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΕΒΡΙΖΕ ΤΑ ΜΑΤ


Στις φλόγες της οργής παραδίδεται ξανά το Φέργκιουσον



Περισσότερα από 62 άτομα έχουν τραυματιστεί και άλλα 29 έχουν συλληφθεί στους δρόμους του Φέργκιουσον στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και πολιτών, στον απόηχο της απόφασης του δικαστηρίου να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον αστυνομικό, Ντάρεν Γουίλσον, ο οποίος είχε τραυματίσει θανάσιμα το νεαρό αφροαμερικανό, Μάικλ Μπράουν.
Σοβαρά επεισόδια μαίνονται ήδη από τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ παρόμοια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ομάδες διαδηλωτών, στο άκουσμα της απόφασης, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης και άρχισαν να πετούν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών ενώ έσπασαν κι ένα περιπολικό. Άλλα δύο αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες σε κεντρικό σημείο της περιοχής, ενώ παρανάλωμα του πυρός έγιναν τουλάχιστον 12 καταστήματα
Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης σε μια προσπάθεια να διασπάσουν τις γραμμές των οργισμένων πολιτών, αν και αρχικά η Κομητεία του Σαιντ Λούις αρχικά είχε αρνηθεί το γεγονός. Ωστόσο, λίγο αργότερα, η αστυνομία επιβεβαίωσε τη χρήση δακρυγόνων αλλά και καπνοβομβίδων.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν περισσότεροι από 150 πυροβολισμοί, αν και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος ήταν ο υπεύθυνος για αυτούς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του, κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν την απόφαση του δικαστηρίου και συνέστησε ψυχραιμία από όλες τις πλευρές.


Η ανακοίνωση της οικογένειας Μπράουν
Με μια σύντομη ανακοίνωση η οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού απάντησε στην απόφαση της απαλλαγής του αστυνομικού από τις κατηγορίες του φόνου του παιδιού της, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.
«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι επειδή ο δολοφόνος του παιδιού μας δεν θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Μολονότι κατανοούμε ότι πολλοί είναι εκείνοι που συμμερίζονται τον πόνο μας, σας παρακαλούμε να διοχετεύσετε την οργή σας σε τρόπους που θα αποτελέσουν μια θετική αλλαγή. Χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να διορθώσουμε το σύστημα που επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο».

Στο «πόδι» οι ΗΠΑ
Την απόφαση περίμεναν εναγωνίως οι ΗΠΑ και οι αντιδράσεις στη μη απαγγελία κατηγοριών ξέσπασαν αστραπιαία σε κάθε μεγάλη πόλη.
Έξω από το Μιζούρι, οι κινητοποιήσεις ήταν μεν οργισμένες αλλά το κλίμα παρέμεινε ειρηνικό.
Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές με πανό και συνθήματα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» κατέβηκαν στην Τάιμς Σκουεάρ και μπλόκαραν αυτοκίνητα και ταξί κυκλοφορώντας ανάμεσά τους. Πεζοί διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης για λίγη ώρα τη γέφυρα του Μπρούκλιν και τη γέφυρα του Μανχάταν.
Στην Ουάσινγκτον, τα πλακάτ με συνθήματα που στηλίτευαν τη «ρατσιστική τρομοκρατίας της αστυνομίας» εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως μπροστά από τον Λευκό Οίκο.
Στο Σικάγο, πολίτες έκαναν πορεία στην κεντρική Lake Shore Drive με πλακάτ «Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν» ενώ στο Σιάτλ διαδηλωτές κατέλαβαν κεντρικό δρόμο με καθιστική διαμαρτυρία.
Στη Βοστώνη, συγκεντρωμένοι διαδηλωτές τήρησαν σιγή 4,5 λεπτών στη μνήμη του Μάικλ Μπράουν, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά του, πριν ξεκινήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.
Στο Λος Άντζελες, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στο Λέιμερτ Παρκ, περιοχή με κυρίως αφροαμερικανούς κατοίκους. Σε άλλο σημείο, δύο ξεχωριστές ομάδες μερικών δεκάδων διαδηλωτών προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας, προκαλώντας μία σύντομη αναταραχή πριν τελικά αποχωρήσουν, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
Από το tvxs.

Τουρκία: Η Αστυνομία θα πυροβολεί όποιον κρατά βόμβα μολότοφ

Τουρκία: Η Αστυνομία θα πυροβολεί όποιον κρατά βόμβα μολότοφ



Το τουρκικό κοινοβούλιο αρχίζει την Τρίτη την εξέταση ενός νομοσχεδίου της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης το οποίο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας καθώς και τους κανόνες για την απόκτηση της τουρκικής ιθαγένειας, η οποία θα εξαρτάται πλέον από τα «χρηστά ήθη» του αιτούντος.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προβλέπει, χωρίς άλλη διευκρίνιση, πως οποιοσδήποτε ξένος ή ξένη ζητάει την τουρκική υπηκοότητα μέσω του γάμου του/της με μια Τουρκάλα ή έναν Τούρκο, θα πρέπει πλέον να χαρακτηρίζεται από «χρηστά ήθη».

Η προϋπόθεση αυτή προστίθεται σ' αυτήν που υφίσταται ήδη για την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας, δηλαδή ο υποψήφιος να μην αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη.

Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, κατηγορείται τακτικά από τους επικριτές της ότι θέλει να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία.

Εκτός από το μέτρο αυτό, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το AKP προβλέπει μια ολόκληρη σειρά μέτρων τα οποία ενισχύουν τις εξουσίες της αστυνομίας, μετά τις φιλοκουρδικές ταραχές που στοίχισαν στις αρχές Οκτωβρίου τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μεταξύ άλλων επιτρέπει στις δυνάμεις της τάξης να καταφεύγουν σε πυροβόλα όπλα εναντίον οποιουδήποτε έχει στην κατοχή του βόμβα μολότοφ.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης στους διαδηλωτές να χρησιμοποιούν βόμβες μολότοφ και οποιονδήποτε άλλο εμπρηστικό μηχανισμό ή να κρύβουν το πρόσωπό τους. Όσοι καλύπτουν το πρόσωπό τους με μάσκες, κράνη ή μαντίλια θα κινδυνεύουν πλέον με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών, ενώ αυτοί που διαπράττουν ζημιές σε δημόσια αγαθά θα πρέπει να πληρώνουν αποζημιώσεις.

Το νομοσχέδιο αυτό επεκτείνει επίσης το δικαίωμα των δυνάμεων ασφαλείας να καταφεύγουν σε έρευνες, κατασχέσεις και υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών.

«Μ' αυτή τη μεταρρύθμιση, οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι θα χρησιμοποιούνται εναντίον των βανδάλων που καταχρώνται των διαδηλώσεων», δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, που αποτελούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Από Zoygla.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ


ΠΑΡΤΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ


Χρήστος Μαλτέζος 1908 – 1938


Χρήστος Μαλτέζος

Ηρωική μορφή του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο κατά τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου.
Ο Χρήστος Μαλτέζος γεννήθηκε στα Μέθανα (κατ’ άλλους στη Μεθώνη Μεσσηνίας) το 1908. Έγινε μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ, νυν ΚΝΕ) το 1925 και ανέπτυξε ζωηρή δράση αργότερα στο φοιτητικό κίνημα ως φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Γρήγορα, όμως, αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του και από τότε αφοσιώθηκε στην πολιτική. Αν και με κλονισμένη υγεία, ανέλαβε υπεύθυνες θέσεις στις οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Βόλου, καθώς και στην εφημερίδα της ΟΚΝΕ «Νεολαία». Τον Οκτώβριο του 1937 έγινε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΚΝΕ, που είχε τεθεί εκτός νόμου, όπως και το ΚΚΕ.
Στις 20 Απριλίου 1938 συνελήφθη στην Αθήνα από τις οι αρχές της δικτατορίας Μεταξά και βασανίσθηκε φριχτά για να προβεί σε αποκαλύψεις σε βάρος των συντρόφων του. Δεν λύγισε και παραπέμφθηκε σε δίκη, όπου καταδικάστηκε σε  φυλάκιση 4,5 χρόνων και εκτόπιση δύο χρόνων στην Ακροναυπλία.
Μετήχθη στις φυλακές τής Κέρκυρας, όπου βασανίσθηκε απάνθρωπα για να υπογράψει δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των κομμουνιστικών του ιδεών. Του έκαναν φάλαγγα, τον περιέλουσαν με καυτό λάδι και αποπειράθηκαν να του καρφώσουν πέταλα στα πόδια. Αναγκάστηκε να κηρύξει απεργία πείνας, παραμένοντας αλύγιστος.
Στις 22 Νοεμβρίου 1938 ο Χρήστος Μαλτέζος βρέθηκε νεκρός. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε η Ασφάλεια το 1949 «διέφυγε των χεριών των φυλάκων και ερρίφθη από το παράθυρον του διαδρόμου εις το κενόν, αυτοκτονήσας».


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Φαντάρος στην πορεία του Πολυτεχνείου: Είμαστε εδώ, ένα κομμάτι της αγωνιζόμενης νεολαίας



Παρέμβαση φαντάρου έξω από την αμερικανική πρεσβεία κατά τη διάρκεια της πορείας της 17ης Νοέμβρη στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Είμαστε εδώ σαν κομμάτι της στρατευμένης νεολαίας, είμαστε τμήμα της αγωνιζόμενης νεολαίας, μαχόμαστε ενάντια στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟ, και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής....», λέει ο αγωνιστής φαντάρος.

Από το tvxs.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Δυο χρόνια χωρίς τον Χρόνη Μίσσιο



".....Έτσι κάθε πρωΐ τους περιμένω. Πραγματικά, ένα πρωΐ, ίσα που πρόλαβα να τελειώσω το τσιγάρο και γκράγκα γρούγκα οι σιδεριές.
Ήταν δύο. Με παίρνουνε και με πάνε έξω από μια πόρτα, χτυπάνε ανοίγουνε και με σπρώχνουνε μέσα όπου βρίσκομαι στην εξής σκηνή: Ο διοικητής η μπινεδιάρα που σου 'λεγα, κάθεται στο γραφείο. Απάνω στο γραφείο είναι πεσμένο ένα κτήνος, ίδιο περίπτερο με κόκκινα μαλλιά και φακίδες.

Έλεγε λοιπόν το κτήνος, δώστον σε μένα, ρε Σωτήρη -Σωτήρη λέγαν το διοικητή- να τον πάρω στην ΕΣΑ να το γλεντήσουμε λιγάκι, να τον κάνω να ξεράσει της μάνας του το γάλα, και ο Σωτήρης απαντάει, Όχι, Σταύρο μην επιμένεις, θα τον περάσω πρώτα εγώ από το χειρουργείο, κι αν δε βγάλω τίποτα θα στον δώσω, έχεις το λόγο μου.

Μόλις με είδανε, σταμάτησαν τάχα σαστισμένοι, σα να τους έπιασα στα πράσα.
Εγώ χαμογέλασα, διότι ψυλλιάστηκα ότι πάλι μου το παίζουνε παλκοσένικο. Μου λέει ο ταγματάρχης το κτήνος ντε της ΕΣΑ, τι γελάς, ρε μαλάκα;
Έ, λέω, που με παζαρεύετε, δε βάζετε και κανά στοίχημα...

Με πλάκωσε σε κάτι σφαλιάρες, σε κάτι κλωτσιές, και μετά με καθίζει σ' ένα καναπέ, κι αρχίζει η κουφάλα να με βαράει με τη κόψη της παλάμης στη καρδιά, στο πλάι του λαιμού, στο στομάχι, στο συκώτι και με βρίζει: Κουφάλα, γαμημένε, γαμώ τη μάνα σου , την αδερφή σου, τη γυναίκα σου και τέτοια.Βαράει βρίζει, εγώ τίποτα. Τον κοιτάω στα μάτια.
Ο κύριος διευθυντής κάνει τσιγάρο σα να παρακολουθεί αθλητική συνάντηση..."

Ο Χρόνης Μίσσιος περιγράφει στο βιβλίο του "Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς" την "φιλοξενία" που είχε απ' τους μπάτσους πριν κάποιες δεκαετίες.

Πριν δυο χρόνια σαν σήμερα, έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 81 ετών χάνοντας τη μάχη με τον Καρκίνο ο Χρόνης Μίσσιος, συγγραφέας, αγωνιστής της Εθνικής αντίστασης και της αριστεράς.

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930 από γονείς που καταγόταν από τη Θάσο και ήταν καπνεργάτες .

Τα πρώτα του παιδικά χρόνια τα έζησε στη συνοικία Ποταμούδια, μια γειτονιά αγωνιστών εργατών και κυνηγημένων  από το Μεταξικό καθεστώς κομμουνιστών.

Οι συνθήκες της φτώχειας εκείνης της εποχής αναγκάζουν την οικογένεια του να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη όπου και εργάζεται σαν μικροπωλητής στο λιμάνι παρατώντας το σχολείο στη δευτέρα δημοτικού για να μάθει ολοκληρωτικά ανάγνωση και γραφή όπως ο ίδιος έλεγε από τους φυλακισμένους αγωνιστές στα χρόνια που κρατούνταν στα κολαστήρια .

 Για να γλιτώσει την πείνα  περνά στους αντάρτες του ΕΛΑΣ και με το τέλος της Κατοχής στον Δημοκρατικό Στρατό. Συλλαμβάνεται το 1947 φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις φυλακές και τις εξορίες όπως χιλιάδες διωκόμενοι αγωνιστές της εποχής του, Μακρόνησο, Άι Στράτη στις φυλακές Αβέρωφ και στον Κορυδαλλό.

 Αγωνιστής και ανθρωπιστής από την αρχή ως το τέλος της ζωής του ο Χρόνης Μίσσιος «μπαίνει» στη λογοτεχνία με το πρώτο του βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς…» από τις εκδόσεις Γράμματα το 1985, ένα βιβλίο που όπως και το δεύτερο «Χαμογέλα, ρε… τι σου ζητάνε;» το 1988, είναι αυτοβιογραφικά και περιγράφουν την ιστορία του κινήματος και της αριστεράς στην Ελλάδα και που με τον άμεσο, λαϊκό και διεισδυτικό του λόγο αποκτούν μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Τα άλλα βιβλία του Χρόνη Μίσσιου είναι: «Τα κεραμίδια στάζουν»1991 Γράμματα, « Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι» 1996 Γράμματα, «Ντομάτα με γεύση μπανάνας» 2001, Γράμματα.

Από το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ.

Λονδίνο:Επεισόδια φοιτητών-αστυνομικών κατά τη διάρκεια πορείας


Διαμαρτύρονται για την αύξηση των διδάκτρων
Λονδίνο:Επεισόδια φοιτητών-αστυνομικών κατά τη διάρκεια πορείας


Συγκρούσεις σημειώθηκαν την Τετάρτη μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών την ώρα που χιλιάδες φοιτητές πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

Περίπου 5.000 φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία ως την Πάρλιαμεντ Σκουέρ, όπου μια μικρή ομάδα αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και έσπασε τα φράγματα που είχαν στήσει οι αστυνομικοί έξω από το Κοινοβούλιο.
«Διάφορα αντικείμενα εκτοξεύθηκαν εναντίον των αστυνομικών», ανέφερε η Σκότλαντ Γιαρντ σε ανακοίνωσή της. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ μέχρι το απόγευμα δεν είχαν γίνει συλλήψεις, πρόσθεσε.

Η ομάδα αυτή των διαδηλωτών επιτέθηκε εναντίον ενός καταστήματος Starbucks και πέταξε καρέκλες από ένα άλλο εστιατόριο εναντίον των αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η σημερινή διαδήλωση είναι η πρώτη μαζική διαμαρτυρία των φοιτητών στο Λονδίνο εδώ και τρία χρόνια.

Οι φοιτητές είναι οργισμένοι από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να αυξήσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκαν και άλλοι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις περικοπές δαπανών.

«Σήμερα πραγματοποιούμε πορεία στο Λονδίνο, η οποία είναι πιθανό να είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και χρόνια», ανέφερε η οργάνωση Εθνική Εκστρατεία Ενάντια στα Δίδακτρα και τις Περικοπές (National Campaign Against Fees and Cuts) στον ιστότοπό της. «Ενδέχεται να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου κύματος φοιτητικού ακτιβισμού», πρόσθετε.

Εκτός από τη σημερινή πορεία, οι φοιτητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν και άλλες ενέργειες διαμαρτυρίας, όπως μαζικές αποχωρήσεις από τα μαθήματα και καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων.

Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Ο Spiderman, ο Superman, ο Batman και άλλοι σούπερ ήρωες τον 16ο αιώνα









Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Γάλλου φωτογράφου Sacha Goldberger. Πώς θα ήταν οι super ήρωες σε μία άλλη εποχή
Μία ενδιαφέρουσα συλλογή φωτογραφιών, με τους super ήρωες βγαλμένους από άλλη εποχή και συγκεκριμένα από τον 16ο αιώνα, δημιούργησε ο Γάλλος φωτογράφος Sacha Goldberger.
Η σειρά ονομάζεται "Super Flamands" και είναι μία ιδέα του ίδιου, που υλοποιήθηκε χάρη στην φαντασία και την τέχνη των συνεργατών του, που επιμελήθηκαν τα ρούχα και το "σκηνικό".
"Μου αρέσουν πολύ οι super ήρωες. Μεγάλωσα με πίνακες αυτής της εποχής στο σπίτι των γονιών μου", είπε ο Goldberger.
"Πάντα, προσπαθώ να δίνω άλλη πνοή στα έργα μου, έτσι ώστε να μπορούν να πουν μία ιστορία. Ο ευρωπαϊκός ρομαντισμός, η θνητότητα και το στοιχείο του ότι είναι πιο ανθρώπινοι και ευάλωτοι, είναι αυτά που ήθελα να 'φωνάζουν' οι φωτογραφίες".
Απολαύστε τη συλλογή του:
Πηγή: boredpanda