Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Παρακολουθήσεις χρηστών του διαδικτύου από την NSA


Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) παρακολουθεί κυρίως απλούς χρήστες του Ίντερνετ στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, παρά ξένους που έχουν χαρακτηρισθεί νόμιμοι στόχοι. Αυτό διαπίστωσε η εφημερίδα Washington Post, μετά από τετράμηνη έρευνα στα στοιχεία της NSA που δημοσιοποιήθηκαν από τον πρώην σύμβουλο της υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν.
Εννέα κάτοχοι ψηφιακών λογαριασμών στους δέκα «δεν είναι προσδιορισμένοι εκ των προτέρων στόχοι αλλά πιάνονται στο δίχτυ που η υπηρεσία απλώνει για το λογαριασμό κάποιου άλλου» επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα. Πρόκειται για απλούς χρήστες του Ίντερνετ, που κατοικούν εντός και εκτός ΗΠΑ.
 
 Η NSA επιτρέπεται από το νόμο να παρακολουθεί μόνο ξένους που δεν βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος, εκτός αν έχει λάβει συγκεκριμένη εντολή.
 
Η μελέτη της Washington Post αφορά περίπου 160.000 ηλεκτρονικά μηνύματα καθώς και 7.900 ντοκουμέντα που προέρχονται από περισσότερους από 11.000 ψηφιακούς λογαριασμούς, οι οποίοι υποκλάπηκαν στη διάρκεια της πρώτης θητείας του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα (2009-2012).
 
Σχεδόν οι μισοί από τους φακέλους που εξετάσθηκαν «περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλες λεπτομέρειες που η NSA αναφέρει πως αφορούν πολίτες ή κατοίκους των ΗΠΑ».
 
Η NSA «έκρυψε ή ελαχιστοποίησε» περισσότερες από 65.000 αναφορές για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή Αμερικανών, όμως η Washington Post εντόπισε σχεδόν 900 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν ήταν κρυμμένες και θα μπορούσαν να ανήκουν σε αμερικανούς πολίτες.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η NSA έπιασε επίσης στα δίχτυα της έγγραφα που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν άχρηστα και τα οποία αφορούν «ερωτικές ιστορίες και ρήξεις, σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου, ψυχικές ασθένειες, πολιτικές και θρησκευτικές συζητήσεις, οικονομικά προβλήματα ή ανεκπλήρωτες ελπίδες».
 
Ορισμένα από τα έγγραφα προσέφεραν εντούτοις «ανακαλύψεις μεγάλης αξίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών», για παράδειγμα σχετικά με «απόρρητο πυρηνικό πρόγραμμα στο εξωτερικό, τη δολιότητα ενός συμμάχου, μια στρατιωτική καταστροφή σε εχθρική δύναμη ή τις ταυτότητες πειρατών της πληροφορικής σε αμερικανικά δίκτυα», όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
 
Όλες οι χώρες πλην τεσσάρων (Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδία) θεωρούνται από την NSA θεμιτοί στόχοι κατασκοπείας, είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα η Washington Post.
 
H γερμανική βουλή διενεργεί έρευνα για την κατασκοπεία που φέρεται ότι διεξάγεται σε βάρος γερμανών πολιτών και πολιτικών από την NSA και τους εταίρους της.

Από το Enet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου