Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Λωρίδα θανάτου η ΓΑΖΑ

Κατεστραμμένα κτήρια και ισοπεδωμένα οικοδομικά τετράγωνα συνθέτουν την εικόνα εμπόλεμης ζώνης στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Τελ Αβίβ εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να στριμώξει ακόμα περισσότερο ηγετικά στελέχη της Χαμάς, αδιαφορώντας πλήρως για τις τρομακτικές επιπτώσεις στον τοπικό πληθυσμό.

Σχολεία, παιδικές χαρές και νοσοκομεία βρίσκονται στο στόχαστρο των ραντάρ που χρησιμοποιούν τα ισραηλινά αεροσκάφη. Το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να φτάσει την κατάσταση στα άκρα, κλείνοντας προκλητικά την πόρτα στοΣυμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την πρόσφατη απόφασή του για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Πλέον ούτε οι άμαχοι, που χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες ασπίδες» από στελέχη της Χαμάς, δεν αρκούν για να περιορίσουν τη μανία της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, η οποία σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Η πόλη της Γάζας παραμένει χωρίς ρεύμα, βυθισμένη στον φόβο και το σκοτάδι, καθώς πύραυλοι κατέστρεψαν τον μοναδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Περίπου 150.000 παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φρίκη του πολέμου, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά και φάρμακα. Κι όλα αυτά, ενώ κυριαρχεί η ανησυχία μετά την κίνηση του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν να ζητήσει τον εξοπλισμό των Παλαιστινίων.

Βομβαρδισμοί δίχως τέλος

Εν τω μεταξύ τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς έζησαν την περασμένη νύχτα οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, καθώς πραγματοποιήθηκαν 60 αεροπορικές επιδρομές.

Ανάμεσα στις κτηριακές εγκαταστάσεις που επλήγησαν ήταν και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη (29/7) να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας με πυρά από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Ήταν οι πιο μαζικοί βομβαρδισμοί από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στις 8 Ιουλίου. 

ίχε προηγηθεί τηλεοπτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος ζήτησε από τον λαό του να προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη στρατιωτική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας.

Στόχος και το σπίτι του Χανίγια

Ανάμεσα στους στόχους ήταν και η κατοικία του Ισμαήλ Χανίγια, πρώην πρωθυπουργού της Γάζας.

Το σπίτι του Ισμαήλ Χανίγια στο φως της ημέρας
Το σπίτι του Ισμαήλ Χανίγια στο φως της ημέρας
Εκτός από τις υλικές ζημιές δεν υπήρξαν θύματα. Ο γιος του διαβεβαίωσε ότι την ώρα των βομβαρδισμών το σπίτι ήταν άδειο. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από τον τηλεοπτικό σταθμό της Χαμάς Αλ Ακσά, που και αυτός έγινε στόχος βομβαρδισμών, όπως μετέδωσαν οι ανταποκριτές του CNN. Παράλληλα, ο ραδιοφωνικός σταθμός Αλ Ακσά καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο αριθμός των νεκρών στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανήλθε από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί στους 17, ενώ άλλοι 50 τραυματίστηκαν, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και τραυματιοφορείς. Μόνο στην πόλη Ράφα, έχασαν τη ζωή τους 7 μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ξεπερνούν τους 1.100 οι νεκροί

Στο Ισραήλ, για πρώτη φορά από την περασμένη Παρασκευή ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.

Καπνός πάνω από το λιμάνι της Γάζας μετά από σειρά βομβαρδισμών
Καπνός πάνω από το λιμάνι της Γάζας μετά από σειρά βομβαρδισμών
Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ακούστηκαν πολλές εκρήξεις, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. 

Σειρήνες ακούστηκαν και σε άλλες ισραηλινές πόλεις. Ο στρατός ανακοίνωσε το πρωί τον θάνατο άλλων 5 Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών με μαχητές της Χαμάς που πέρασαν προς το Ισραήλ μέσω σηράγγων. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στρατιωτών έφτασε πλέον στους 53, ενώ οι Παλαιστίνιοι θρηνούν περισσότερους από 1.100 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

«Λυσσασμένο σκυλί»


Ηγέτες πολλών δυτικών χωρών ζήτησαν άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο Γάλλος ομόλογός του Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι σε τηλεφωνική διάσκεψη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο μεγαλύτερης κλιμάκωσης των βομβαρδισμών. 

 Ξεπερνούν τους 1100 οι νεκροί στη Γάζα. Οι περισσότεροι είναι άμαχοι
Ξεπερνούν τους 1100 οι νεκροί στη Γάζα. Οι περισσότεροι είναι άμαχοι
Από τη μεριά του ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε τηλεοπτικό του μήνυμα με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού, που μεταδόθηκε ζωντανά, καταφέρθηκε κατά του Ισραήλ.

«Ένα λυσσασμένο σκυλί, ένας άγριος λύκος χτυπά αθώους και παιδιά (…) Αυτό που κάνουν οι επικεφαλής του σιωνιστικού καθεστώτος είναι γενοκτονία, είναι μια ιστορικών διαστάσεων καταστροφή» είπε, ενώ τόνισε επίσης ότι «ο ισλαμικός κόσμος θα πρέπει να εξοπλίσει τους Παλαιστινίους». 

Σήμερα αντιπροσωπεία με υψηλόβαθους Παλαιστίνιους, μεταξύ αυτών και στελέχη της Χαμάς, μεταβαίνουν στο Κάιρο για να συζητήσουν αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας.

Πηγές: AFR, DPA, REUTERS, RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου