Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Φυλακές υψίστης… απεργίας πείνας

Από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ:
Το νομοσχέδιο δεν είναι προαπαιτούμενο για την τρόικα και δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εκφοβίζει και να εκτρέφει τα βαθύτερα εκδικητικά ένστικτα μιας τηλεοπτικής κοινής γνώμης.
«Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει στόχο μόνο την απομόνωση των “επικίνδυνων” κρατουμένων [...]. Στόχο έχει επιπλέον την “επικίνδυνη” για την εξουσία κοινωνική διαμαρτυρία. Οποιον τολμά να αντιστέκεται τον περιμένει ένα κολαστήριο που, όταν μπαίνει, “θα αφήνει έξω κάθε ελπίδα”. Εμείς καλούμε όλους και όλες να ενώσουμε τη φωνή, τον αγώνα, την αλληλεγγύη μας. Να δώσουμε όνομα στην ελπίδα [...]», αναφέρει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης.

Χάρη στις «θερινές» πρωτοβουλίες του κ. Αθανασίου, το «εκρηκτικό μείγμα», για το οποίο μιλούσε εκπρόσωπος των σωφρονιστικών, αντιδράει στο νομοθετικό έκτρωμα με απεργίες πείνας. Οι φυλακές της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό, ενώ οι επιτροπές των κρατουμένων άρχισαν την αυτοοργάνωση για την προάσπιση της απεργίας και την περιφρούρηση του αγώνα τους. Τα κελιά, όπως μας ενημέρωσαν, αδειάζουν από τρόφιμα, ενώ ζυγίζονται -στο μέτρο του δυνατού- όλοι οι συμμετέχοντες και ειδικά εκείνοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, η στέρηση αδειών και η κατάργηση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων για μια μεγάλη μάζα κρατουμένων δημιούργησαν συνθήκες απελπισίας.

Σε δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων «υπολογίζονται σε 3.860 οι κρατούμενοι που βρίσκονται στη δεύτερη μέρα απεργίας πείνας. Συμμετέχουν: 1.300 κρατούμενοι από τον Κορυδαλλό, 550 από την Πάτρα, 120 από την Κέρκυρα, 100 από τoν Αυλώνα, 400 από τα Γρεβενά, 240 από τον Δομοκό, 300 από τη Λάρισα, 200 από την Αμφισσα, 50 από το Ναύπλιο, 280 από τα Χανιά, 120 από τα Τρίκαλα, 80 από τις Σέρρες και 120 από το Μαλανδρίνο. Τις επόμενες ώρες θα κατέβουν σε απεργία πείνας και οι γυναίκες κρατούμενες στις Φυλακές Θήβας και Κορυδαλλού. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά τη συνήθη τακτική του, τηρεί σιγήν ιχθύος για τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, όμως η φωνή τους ξεπερνάει τα κάγκελα και τα τείχη των φυλακών».

Εστω και τώρα, έστω και την τελευταία στιγμή, ο υπουργός οφείλει να ακούσει τους κρατούμενους, τους σωφρονιστικούς, κόμματα, φορείς, ανεξάρτητες αρχές, δικηγόρους και να αποσύρει το πρόχειρο και αυταρχικό νομοσχέδιο από το θερινό τμήμα. Το νομοσχέδιο δεν είναι προαπαιτούμενο για την τρόικα και δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εκφοβίζει και να εκτρέφει τα βαθύτερα εκδικητικά ένστικτα μιας τηλεοπτικής κοινής γνώμης που «θορυβήθηκε» από μια παραβίαση άδειας και πίεσε στην κατάργηση των βασικών αρχών του ποινικού κώδικα.

Α.Ψ.

……………………………………….

! Συγκέντρωση έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού στην Κηφισιά επιχείρησε να πραγματοποιήσει χθες το απόγευμα ομάδα περίπου 60 ατόμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ), καθώς και για τις συνθήκες κράτησης των αντιεξουσιαστών στα σωφρονιστικά καταστήματα. Αστυνομικές δυνάμεις τούς ανέκοψαν, ενώ προχώρησαν σε 50 προσαγωγές. Συγκέντρωση συμπαράστασης στους προσαχθέντες πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ έξω από τη ΓΑΔΑ.

Α.Ψ.

Από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου