Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Απεργία πείνας μεταναστών


Στο κέντρο κράτησης Κορίνθου «φιλοξε-νούνται» από το 2012 δεκάδες πρόσφυγες. Απεργία πείνας ξεκίνησαν προχθές οι μετανάστες που κρατούνται στο κέντρο κράτησης Κορίνθου. Συνυπογράφουν ένα κείμενο διαμαρτυρίας, για την επ' αόριστον κράτησή τους. Θυμίζουμε ότι από τον Φεβρουάριο του '14 έχει ανακοινωθεί η κράτηση μέχρι τον επαναπατρισμό τους, βάσει γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

 Επειτα από προσφυγή ενός Αφγανού πρόσφυγα, πρόσφατα, το δικαστήριο έκρινε ότι η κράτηση που υπερβαίνει το 18μηνο είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική νομοθεσία.
Στην πλειονότητά τους οι κρατούμενοι μετανάστες (χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα) συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2012, έπειτα από μαζικούς ελέγχους, στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης Ξένιος ΔΙΑΣ. «Από τότε μεταφερθήκαμε στα Κέντρα Κράτησης. Το μόνο λάθος που κάναμε είναι ότι δεν είχαμε ένα κομμάτι χαρτί» αναφέρουν στο κείμενό τους οι κρατούμενοι μετανάστες. Θυμίζοντας ότι εκείνη την περίοδο άνοιξαν τα Κέντρα Κράτησης. Κι ότι η διάρκεια της κράτησης, αρχικά, κυμαινόταν περί τους έξι μήνες. Επειτα, αυξήθηκε η περίοδος κράτησης στον ένα χρόνο και αργότερα, σε ενάμιση χρόνο, με βάση τη μέγιστη περίοδο που προβλέπεται μέχρι σήμερα από το νόμο.
Μερικές εβδομάδες μετά τη σύλληψή τους, η διάρκεια κράτησης μετατράπηκε σε επ' αόριστον. «Αυτή είναι μία ρατσιστική απόφαση. Είναι αδικία» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι μετανάστες, τονίζοντας ότι «ο μοναδικός σκοπός αυτής της απόφασης είναι να μας αποτρέψουν να ερχόμαστε στην Ελλάδα. Αλλά αφήσαμε τις χώρες μας επειδή υποφέραμε. Και τώρα, μας υποχρεώνουν να υποφέρουμε και στην Ελλάδα».
«Με τη συστηματική και επ' αόριστον κράτηση, η ελληνική κυβέρνηση μας σκοτώνει. Μας τρώνε τις ζωές, στη φυλακή σκοτώνουν τα όνειρα και κάθε ελπίδα. Κι αυτά συμβαίνουν χωρίς να έχουμε διαπράξει κανένα αδίκημα». Προσθέτουν ότι, ήδη, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Κυρίως όσοι κρατούνται περισσότερους από 18 μήνες.

Από το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου