Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά

Με αίμα βάφτηκε η εργατική Πρωτομαγιά στην Τουρκία. Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές να μη συγκεντρωθούν στην Ταξίμ, ωστόσο μαζική ήταν η προσέλευση στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία. Αυτήν την ώρα, όμως, επικρατεί ηρεμία.

Σήμερα, η πλατεία-σύμβολο του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας γέμισε κόσμο, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα έμοιαζε με πεδίο μάχης. 

Από τη μια οι χιλιάδες αστυνομικοί που είχαν επιστρατευτεί για να τηρήσουν την τάξη και από την άλλη οι διαδηλωτές. 

Σχεδόν από την έναρξη των διαδηλώσεων, η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών, δακρυγόνων και κανονιών εκτόξευσης νερού κατά των συγκεντρωμένων.

Παράλληλα, οι Αρχές είχαν προβεί από πολύ νωρίς το πρωί σε κατάργηση δρομολογίων πολλών μέσων μεταφοράς, ώστε να εμποδίσουν την πρόσβαση στην Ταξίμ. 

Για τους ξένους αναλυτές, τα επεισόδια έμοιαζαν αναπόφευκτα εδώ και ημέρες, καθώς είχε ανακοινωθεί πως 40.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί μόνο για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι περίπου 27.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη, όταν είχαν σημειωθεί βίαια επεισόδια, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν και δεκάδες να συλληφθούν. Ωστόσο, έκτοτε η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά. Περίπου έναν μήνα μετά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς το 2013, μαζικά συλλαλητήρια κατά της κυβέρνησης Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. 
Μια κατάληψη οικολόγων στο Πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ τελικά τερματίστηκε με επέμβαση της αστυνομίας. Στη συνέχεια ωστόσο, κατά τη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης που κράτησε όλο το καλοκαίρι του 2013, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Φοβούμενη την επανάληψη τέτοιου είδους επεισοδίων, η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις στην Ταξίμ. 

Οι εκδηλώσεις τη φετινή Πρωτομαγιά έμελλε να δείξουν εάν η απαγόρευση σε συνδυασμό με την τεράστια αστυνομική παρουσία θα αποτρέψει τα συνδικάτα και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να προχωρήσουν στις πρώτες μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις έπειτα από τις δημοτικές εκλογές, τις οποίες, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, κέρδισε το κυβερνών κόμμα. 

Τελικά, οι διαδηλωτές αψήφησαν την κυβερνητική απαγόρευση και επιχείρησαν να σπάσουν τα αστυνομικά οδοφράγματα. Αποτέλεσμα ήταν να απωθηθούν με δακρυγόνα και ποσότητες νερού στη γειτονιά Μπεσίκτας, πολύ κοντά στην Ταξίμ, όπου διεξαγόταν για αρκετή ώρα ένα είδος κλεφτοπόλεμου με τους αστυνομικούς.

Στην Άγκυρα και σε πολλές άλλες πόλεις προγραμματίστηκαν επίσης μαζικές διαδηλώσεις. 

Σημειώνεται ότι προ ημερών οι Αρχές πρότειναν εναλλακτικές τοποθεσίες για τις συγκεντρώσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τους συνδικαλιστές.
Οι Τούρκοι αστυνομικοί μπορούν να απωθούν με τον πλέον σκληρό τρόπο τους διαδηλωτές και ταυτόχρονα να βγάζουν και selfie...
Οι Τούρκοι αστυνομικοί μπορούν να απωθούν με τον πλέον σκληρό τρόπο τους διαδηλωτές και ταυτόχρονα να βγάζουν και selfie...


Διαδηλώτρια χτυπημένη στο πρόσωπο. Τα περισσότερα επεισόδια σημειώθηκαν στην Μπεσίκτας
Διαδηλώτρια χτυπημένη στο πρόσωπο. Τα περισσότερα επεισόδια σημειώθηκαν στην Μπεσίκτας

Από Zoygla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου