Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Βοσνία: Φλέγεται το Σεράγεβο από τις διαδηλώσεις


Νέες διαδηλώσεις το σαββατοκύριακο στο Σεράγεβο, όπου το κλίμα παραμένει εύφλεκτο μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών με ξυλοδαρμούς πολιτών, για τους οποίους κατηγορούν την αστυνομία. Αίτημα των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν ενάντια στη φτώχια, την ανεργία και τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι η παραίτηση της κυβέρνησης.
«Δεν αντέχω πια. Δεν έχω τίποτα να φάω!» φώναξε ένας διαδηλωτής, σε ρεπορτάζ που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση Το ποσοστό ανεργίας στη Βοσνία ανέρχεται σε πάνω από 44%«Δεν αντέχω πια. Δεν έχω τίποτα να φάω!» φώναξε ένας διαδηλωτής, σε ρεπορτάζ που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση Το ποσοστό ανεργίας στη Βοσνία ανέρχεται σε πάνω από 44%Οι διαμαρτυρίες στην φτωχότερη χώρα της διαμελισμένης πρώην Γιουγκοσλαβίας, ξεκίνησαν πριν πέντε ημέρες από εξαγριωμένους εργάτες υπό ιδιωτικοποίηση εργοστασίων, αλλά αμέσως έγιναν μαζικές κοινωνικές κινητοποιήσεις. Το Σαββατοκύριακο, πολίτες στο Σαράγεβο και στην Τούζλα -την καρδιά των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών- βγήκαν ξανά στους δρόμους, με συνθήματα που ζητούσαν παραίτηση της κυβέρνησης.
 
Η ανησυχία για το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αντανακλάται και στη συνάντηση του πρωθυπουργού της γειτονικής Κροατίας (της μόνης χώρας μέλους της ΕΕ στην περιοχή) με τον Βόσνιο ομόλογό του, καθώς και με το κάλεσμα στους «28» να συνδράμουν το Σαράγεβο.
 
 
Το κύμα διαδηλώσεων, που την Παρασκευή εξελίχθηκε σε πυρπολήσεις κυβερνητικών κτιρίων και συγκρούσεις με την αστυνομία με τουλάχιστον 300 τραυματίες, είχε ξεκινήσει από την Τούζλα με φόντο τις αντιδράσεις για κλείσιμο εργοστασίων σε μία οικονομία με 40% ανεργία. 
 
Τα χρόνια οικονομικά προβλήματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα, σε συνδυασμό με την πάντα υφέρπουσα εθνοτική ένταση, συνθέτουν τον καμβά πίσω από την σφοδρότερη αναταραχή στη χώρα από το τέλος του πολέμου.
 
Η τελευταία διαδήλωση στο Σαράγεβο στράφηκε εναντίον της αστυνομίας, την οποία οι διαδηλωτές κατηγορούν πως ξυλοκόπησε τους συλληφθέντες στα κρατητήρια. Ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος που είχε γίνει στόχος της διαδήλωσης, ο Μιρσάντ Σούκιτς, βγήκε και μίλησε στο πλήθος, αρνούμενος πως οι 44 που τέθηκαν υπό κράτηση στην πρωτεύουσα ξυλοκοπήθηκαν ή ήταν ανήλικοι.  Ο ίδιος δηλώνει πως μόνο δέκα από αυτούς δεν είχαν απελευθερωθεί. Ωστόσο, 17χρονος που υποστηρίζει ότι ήταν ανάμεσα σε αυτούς που τέθηκαν υπό κράτηση είπε ότι ήταν ένας από αρκετούς που ξυλοκοπήθηκαν στα υπόγεια της αστυνομίας.
 
Ο ιδρυτής της ομάδας Facebook UDAR («Σοκ») και ένας από τους πρωτεργάτες  της διαδήλωσης της Τούζλα, ο Αλντίν Σιράνοβιτς, που συνελήφθη την Πέμπτη, δήλωσε κατά την απελευθέρωσή του το ίδιο βράδυ ότι κακοποιήθηκε από τους αστυνομικούς: «Όταν με συνέλαβαν, με χτύπησαν στη πλάτη με τα ρόπαλά τους και στο κεφάλι με τις μπότες τους. Η ειδική αστυνομία  χρησιμοποίησε εναντίον μου όλα τα μέσα που διέθετε». Και συνέχισε: «Σε όλες τις πόλεις, σε όλα τα καντόνια να ξεσηκωθούμε όλοι και να πολεμήσουμε για τα δικαιώματά μας, ήλθε η ώρα να πούμε σε αυτή τη διεφθαρμένη κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο»! 
 
 
newsroom enet
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου