Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΝΟΝΑΣ Η ΒΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ

Ευθύνες στο Λιμενικό και την Αστυνομία
Εκθεση της γερμανικής οργάνωσης Pro Asyl, με δεκάδες συνεντεύξεις προσφύγων, καταγράφει παράνομες πρακτικές επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και τον Εβρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τονίζει ότι μπορεί «να ισοδυναμούν ακόμη και με βασανιστήρια»!
Οι διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι Δωδεκανήσου κατήγγειλαν τους λιμενικούς ότι προσπάθησαν με βία να τους επαναπροωθήσουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα  
Οι διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι Δωδεκανήσου κατήγγειλαν τους λιμενικούς ότι προσπάθησαν με βία να τους επαναπροωθήσουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η γερμανική οργάνωση εκθέτει διεθνώς την Ελλάδα. Το 2008 ανάλογη έκθεση οδήγησε στο εδώλιο λιμενικούς της Χίου για βασανισμό μεταναστών.
Στη φετινή έκθεσή της, η Pro Asyl αναφέρεται στη συνδρομή της Frontex στη φύλαξη των συνόρων, επισημαίνοντας προς την Κομισιόν ότι πρέπει να κινηθούν διαδικασίες για παραβίαση της απαγόρευσης συλλογικών απελάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ενδεικτικό είναι ότι ο Γκούντερ Μπούρκχαρντ, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας, δήλωσε στο γερμανικό Τύπο, μετά τη διεξαγωγή της έρευνας, ότι «η Γερμανία προστατεύει σχεδόν το 100% των Σύρων προσφύγων, αλλά αυτό στην πράξη ισχύει για όσους καταφέρουν να φτάσουν». Γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι (n.tv) σχολίασε ότι «η Γερμανία αναθέτει σε άλλους τη βρόμικη δουλειά της επαναπροώθησης».
 
Μαρτυρίες-κόλαφος

Η οργάνωση κατέγραψε μαρτυρίες από 49 Σύρους, 32 Αφγανούς, 5 Σομαλούς και 4 άτομα από την Ερυθραία. Καταγγέλλουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις επαναπροωθήθηκαν σκάφη ή ολόκληρες ομάδες ανθρώπων «συλλογικά», δίχως μάλιστα να τους δώσουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτημα ασύλου και να εξεταστεί, όπως προβλέπεται από τη διεθνή νομοθεσία, κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Οι 76 από αυτούς απάντησαν ότι είχαν επαναπροωθηθεί μία φορά, οι 16 από τον Εβρο και οι 60 από το Αιγαίο. Οι περισσότεροι απάντησαν ότι είχαν επαναπροωθηθεί από το Φαρμακονήσι και ορισμένοι από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.
Ολοι τους υποστήριξαν ότι ενώ είχαν πατήσει σε ελληνικό έδαφος, τους επέστρεφαν στα νερά του Αιγαίου και μάλιστα υπό την απειλή όπλου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων επισήμαναν ότι τους επιβίβασαν σε σκάφη που δεν ήταν αξιόπλοα, αφού πρώτα τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.
Οσοι πέρασαν από το Φαρμακονήσι μιλούσαν για εξευτελισμό: εννέα άνδρες, Σύροι πρόσφυγες, όπως αναφέρει η έκθεση, «υπέστησαν τέτοιου είδους κακομεταχείριση, που ισοδυναμεί με βασανιστήριο».
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή ενός Σύρου, ο οποίος έφθασε στη Σάμο, όπου τον βρήκαν οι ελληνικές αρχές: «Χτυπούσαν άγρια τον Ντ. Εκείνος έκλαιγε και τους φώναζε στα αραβικά "δεν είμαι ζώο". Κι αυτοί του απαντούσαν "σταμάτα να μιλάς". Πολλές είναι οι αναφορές για επαναπροωθήσεις ανθρώπων αδιακρίτως, αρρώστων, ηλικιωμένων, εγκύων, ανηλίκων».
Ενας άλλος Σύρος, αναφερόμενος στις ελληνικές αρχές, λέει ότι «φορούσαν μάσκες. Μπορούσαμε να δούμε μόνο τα μάτια τους. Πυροβόλησαν τρεις, τέσσερις φορές στον αέρα, κι ανέβηκαν στο σκάφος. Εμείς σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Τραβούσαν τις γυναίκες από τα μαλλιά. Δεν καταλαβαίναμε τι έλεγαν. Μετά μας έβαλαν να γονατίσουμε. Μας πήραν τα λεφτά. Πέταξαν τις βαλίτσες και τα κινητά μας τηλέφωνα στη θάλασσα». Ο ίδιος αναφέρει ότι το σκάφος τους οδηγήθηκε στα τουρκικά νερά. Εκεί κατέστρεψαν τον κινητήρα του και τους άφησαν να πλέουν...
Το κύριο πόρισμα της έρευνας αναφέρει ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις από τα θαλάσσια σύνορά μας αποτελούν συχνό και μάλιστα συστηματικό φαινόμενο: «Τα θύματα στην πλειονότητά τους είναι πρόσφυγες από τη Συρία, άνδρες, γυναίκες, βρέφη και παιδιά. Ανάμεσά τους είναι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και προσπαθούν να προσεγγίσουν την Ευρώπη για να αναζητήσουν διεθνή προστασία, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που ζουν στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δημόσια αναλαμβάνει δεσμεύσεις για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, η γερμανική οργάνωση διευκρινίζει ότι αυτά καταπατούνται στα ελληνικά σύνορα. Σύμφωνα δε με τις μαρτυρίες όσων μίλησαν, για τις ομάδες που ταξίδευαν μαζί τους, ο αριθμός των ανθρώπων που απωθήθηκε πρόσφατα ξεπερνά τους 2.000.
Η Pro Asyl κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, το Λιμενικό και τη συνοριακή Αστυνομία. Αναφέρει ότι στη χώρα μας το σύστημα ασύλου και μετανάστευσης βασίζεται στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οι αρμόδιοι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κρατούν στάση σιωπής σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες εμπλέκονται το ελληνικό Λιμενικό και η Αστυνομία.
Επίσης στην έκθεση υποστηρίζεται ότι η αλλαγή των δρόμων της μετανάστευσης από την περιοχή του Εβρου προς το Αιγαίο, μετά το κλείσιμο των περασμάτων στον Εβρο, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους το καλοκαίρι του 2012 149 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Σύροι και Αφγανοί, μεταξύ των οποίων παιδιά και έγκυοι.
 
Καταδίκη δύο λιμενικών

Ενα μήνα πριν, στις 26 Νοεμβρίου, το πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά καταδίκασε δύο από τους τρεις λιμενικούς, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για βασανιστήρια και συγκεκριμένα ότι εφάρμοζαν σε πρόσφυγα τη μέθοδο αποκλεισμού της αναπνοής (υγρό και στεγνό υποβρύχιο), καθώς και της εικονικής εκτέλεσης κι άλλες βαριές προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο συγκεκριμένος πρόσφυγας μόλις είχε εισέλθει στη χώρα μας από τα νερά του Αιγαίου. Οπως ανέφερε στην καταγγελία του, όλα αυτά συνέβησαν στη διάρκεια της μεταφοράς του από τη θάλασσα στο λιμάνι της Χίου.
Τα βασανιστήρια που προαναφέρθηκαν είχε καταγγείλει η «Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών». Οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 6 ετών και φυλάκισης 3 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα.
Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα δικηγόρων ανέφερε ότι η απόφαση αποτελεί ένα μήνυμα αποτροπής εγκληματικών συμπεριφορών εις βάρος προσφύγων, για τις οποίες δυστυχώς έχουν κατηγορηθεί μέλη του Λιμενικού Σώματος, ενός σώματος ασφαλείας που κατηγορήθηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Θύμισαν την περίπτωση των ρατσιστικών συνθημάτων, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010, από μέλη των ΟΥΚ, την περίπτωση βιασμού με κλομπ Τούρκου πρόσφυγα τον Μάιο του 2001, την ανάδειξη στενών σχέσεων ανάμεσα σε άνδρες του Λιμενικού και τη Χρυσή Αυγή, με την ανεύρεση φωτοτυπημένων προκηρύξεων της Χρυσής Αυγής στο πίσω μέρος εγγράφων του Λιμενικού.
Επίσης πρόσφατες είναι οι καταγγελίες από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για παράνομη επαναπροώθηση 150 Σύρων προσφύγων, που αγνοείται η τύχη τους μέχρι σήμερα.

Από το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου