Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

«Η Μαφία θάβει τοξικά απόβλητα στη Νάπολη»

Την καταγραφή πολλών κρουσμάτων καρκίνου στη Νάπολη, υπόθεση που φέρεται να συνδέεται με το χώρο ταφής τοξικών αποβλήτων, τον οποίο διαχειρίζεται η Μαφία, διερευνά η ιταλική Γερουσία, έχοντας στο πλευρό της έναν πρώην μαφιόζο, που υποστηρίζει ότι «η αδικία που διαπράχθηκε» τον ώθησε να αλλάξει στρατόπεδο.
Στο τέλος της δεκαετίας του '80 πυροδοτήθηκαν οι πρώτες υποψίες όταν γιατροί παρατήρησαν ότι αυξάνονταν τα ποσοστά διαφόρων τύπου καρκίνου σε κατοίκους περιοχών κοντά στη Νάπολη. Η συλλογή στοιχείων υποδεικνύει ότι από τότε η εμφάνιση καρκινικών όγκων σε γυναίκες έχει αυξηθεί κατά 40% και στους άνδρες κατά 47%.
Καθώς οι Ιταλοί γερουσιαστές ερευνούν τη σχέση των κρουσμάτων με τη δράση της Μαφίας, που εξασφάλιζε ακριβά συμβόλαια για τη διαχείριση αποβλήτων για να τα απορρίψει στη συνέχεια παρανόμως, ένας πρώην νονός της οικογένειας Casalesi και βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (διαλύθηκε τη δεκαετία του '90) αναδεικνύεται σε σημαντικό μάρτυρα.
Ο Καρμίνε Σιαβόνε είναι πλέον ένας «mafia pentito», που έχει «μετανοήσει» και έχει καταθέσει σε δίκες εναντίον της Casalesi, που όπως υποστηρίζει «δηλητηρίασε με ένα επικίνδυνο τοξικό κοκτέιλ» το έδαφος και το περιβάλλον της Νάπολης. Υποστήριξε ότι φορτηγά παραλάμβαναν τοξικά απόβλητα από διάφορες βιομηχανικές μονάδες και στη συνέχεια τα εναπόθεταν ανεξέλεγκτα σε περιοχές έξω από τη Νάπολη.
Ο Σιαβόνε και η οικογένειά του προστατεύονται από τις Αρχές και τα τελευταία 5 χρόνια αλλάζουν τόπους κατοικίας και ταυτότητες. Ο πρώην νονός υποστηρίζει ότι τελικά δεν ήταν οι δολοφονίες της Μαφίας που τον κλόνισαν και τον έπεισαν να αλλάξει πλευρά, αλλά η απίστευτη καταστροφή που έγινε λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον.
Δεν είναι λίγες οι φωνές στην Ιταλία που εκτιμούν ότι ο Σιαβόνε έσπασε την ομερτά για άλλους λόγους και όχι για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ίδιος δηλώνει τώρα στο BBC ότι αυτή είναι η αλήθεια. «Μετακινήθηκα, όταν έμαθα ότι άνθρωποι καταδικάστηκαν να πεθάνουν από καρκίνο», λέει και καλεί τις ιταλικές Αρχές να αναλάβουν δράση για να «καθαρίσουν» τις επίμαχες εκτάσεις στη Νάπολη.

(ΠΗΓΕΣ: BBC, WWW.CNN.COM) Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου