Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Μεξικό: Επιχείρηση εκκαθάρισης της πλατείας Zocalo

Μετά από τρεις εβδομάδες διαμαρτυρίας των δασκάλων, οι οποίοι παρέμειναν στην πλατεία Zocalo παρά τις προειδοποιήσεις να την εκκενώσουν, η αστυνομία του Μεξικού εισέβαλλε στο ιστορικό κέντρο της Πόλης χρησιμοποιώντας δακρυγόνα. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 29 τραυματίες και 20 συλλήψεις.
φωτ:@BuzzFeedNews φωτ:@BuzzFeedNews

Χιλιάδες δάσκαλοι είχαν στήσει σκηνές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην κεντρική πλατεία Zocalo και παρέμεναν εκεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει ο πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο. Ωστόσο, η αστυνομία είχε δώσει τελεσίγραφο να εκκενωθεί η πλατεία ενόψει των εορτασμών της ημέρας Ανεξαρτηρίας του Μεξικού, αύριο και τη Δευτέρα. Ορισμένοι δάσκαλοι όμως αψήφισαν το τελεσίγραφο και παρέμειναν στις σκηνές με αποτέλεσμα την εκκαθαριστική επιχείρηση της αστυνομίας.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν από την πλατεία όπου περίπου 200 διαδηλωτές είχαν στήσει μεταλλικά οδοφράγματα και απάντησαν στα δακρυγόνα με βόμβες μολότοφ ωστόσο συνεχίστηκαν και στους γύρω δρόμους με τη συμμετοχή εκατοντάδων άλλων διαδηλωτών.
Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση, η κυβέρνηση Νιέτο είχε απευθύνει κάλεσμα στους Μεξικανούς να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας που θα κορυφωθούν με τη στρατιωτική παρέλαση της Δευτέρας. Όσοι δάσκαλοι δέχθηκαν να μετακινήσουν τις σκηνές τους, μεταφέρθηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται το Μνημείο της Επανάστασης.
Η κυβέρνηση Νιέτο επικύρωσε τις αλλαγές που έχουν στόχο τη μείωση του ελέγχου που έχουν τα συνδικάτα στην εκπαίδευση και προβλέπουν υποχρεωτικά τεστ αξιολόγησης για τους δασκάλους. Από την πλευρά τους οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι τα τεστ αυτά παραβιάζουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε αγροτικές περιοχές και περιοχές με αμιγώς ιθαγενή πληθυσμό.

(Πηγή:AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου