Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Αντιδράσεις για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο Μεξικό

Συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στην πόλη του Μεξικού μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Συγκρούσεις αστυνομικών -διαδηλωτών στην πόλη του Μεξικού (AFP) Συγκρούσεις αστυνομικών -διαδηλωτών στην πόλη του Μεξικού (AFP)

Περισσότεροι από 34.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν την είσοδο περίπου 11.000 διαδηλωτών - καθηγητών και μαθητών - στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κουκουλοφόροι διαδηλωτές έριξαν εκατοντάδες πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών που απάντησαν με δακρυγόνα.
 
Το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει εντός της εβδομάδας για το νέο σχέδιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που εγείρει έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των εκπαιδευτικών, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει την τακτική αξιολόγησή τους, από την οποία θα εξαρτάται η προαγωγή και η μισθολογική τους κατάσταση. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το μέτρο θα βελτιώσει την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης ενώ οι εκπαιδευτικοί-που διαδηλώνουν εδώ και δύο εβδομάδες-εκφράζουν φόβους ότι πίσω από το μέτρο κρύβεται η πρόθεση του Προέδρου για μαζικές απολύσεις.
 
Εξαιτίας της αναταραχής, αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για την Κυριακή διάγγελμα του προέδρου Πένα.
 
(Πηγή:BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου