Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Έρευνα για την αστυνομική βία στην Τουρκία ζητεί το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα για τα κρούσματα δυσανάλογης αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών στην Τουρκία ζήτησε ο ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, μετά την πενθήμερη επίσκεψή του στη χώρα.
Φωτογραφία: Reuters 
   Φωτογραφία: Reuters
 
Ο κ. Μούιζνιεκς τόνισε ότι οι υπαίτιοι των αιματηρών επεισοδίων πρέπει να εντοπιστούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη,  με την επισήμανση ότι η δυσανάλογη άσκηση αστυνομικής βίας δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη.
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι συγκέντρωσε στοιχεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών: μαρτυρίες θυμάτων, φωτογραφίες, βίντεο, ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και τον ακριβή αριθμό των θανάτων και τραυματισμών διαδηλωτών που συνέβησαν τις ημέρες των επεισοδίων.
 
Ο Επίτροπος Μούιζνιεκς προειδοποίησε τις τουρκικές αρχές ότι συνιστά παραβίαση της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η αποτυχία τους να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες, να εντοπίσουν τους ενόχους των βιαιοτήτων και να τους προσαγάγουν στην διοικητική ή ποινική δικαιοσύνη.  
 
Υπενθύμισε ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Τουρκία για τη συγκεκριμένη παραβίαση. 
 
Παράλληλα, τόνισε ότι «η τουρκική νομοθεσία δίνει υπερβολική έμφαση στο θέμα αναγνώρισης της νομιμότητας μιας διαδήλωσης», ασκώντας κριτική στα κενά που υπάρχουν σχετικά με το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και τον ρόλο των δυνάμεων επιβολής του νόμου.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου