Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Εκατοντάδες υπογραφές για την αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά

Νέα απορριπτική εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών στο αίτημα αποφυλάκισής του. Τις επόμενες μέρες η απόφαση.
Στις διαμαρτυρίες των πολιτών στηρίζονται οι ελπίδες για την αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά, που συμπληρώνει 31 μέρες απεργίας πείνας και πάνω από 30 μήνες φυλάκισης. Προς την ίδια κατεύθυνση πιέζει πλήθος εκπροσώπων του νομικού κόσμου και κοινωνικών φορέων, ενώ οι γιατροί προειδοποιούν για την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του.
Μέρος της διαδικτυακής καμπάνιας υποστήριξης του αιτήματος για αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά Μέρος της διαδικτυακής καμπάνιας υποστήριξης του αιτήματος για αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά
Στην ιστοσελίδα kedde.gr συγκεντρώνονται υπογραφές (τις τρεις πρώτες ώρες είχαν ξεπεράσει τις 600) σε ένα κείμενο που ζητά την άμεση αποφυλάκισή του κρατούμενου.
Η κίνηση αποτελεί πρωτοβουλία της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ), τα μέλη της οποίας, όπως προαναγγέλεται, σχεδιάζουν μαζική συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Κώστας Σακκάς είναι απεργός πείνας από τις 4 Ιουνίου και νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας από τις 17 Ιουνίου. Χτες, 3 Ιουλίου, υπήρξε νέα απορριπτική εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Μωραϊτάκη προς τι αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, επί του αιτήματος του Κώστα Σακκά να αποφυλακιστεί. Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.
Το κείμενο επί τους οποίου συλλέγονται υπογραφές είναι το εξής:
Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καταγγέλλουμε την πρωτοφανή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για παράταση της προφυλάκισης του αναρχικού Κώστα Σακκά πέραν των 30 μηνών, κατά παράβαση κάθε συνταγματικής πρόβλεψης και νομικής διάταξης. Το Σύνταγμα (άρθρο 6 παρ. 4) ορίζει ως ανώτατο όριο προφυλάκισης τους 18 μήνες, απαγορεύει τη διαδοχική επιβολή προφυλακίσεων και δεν παρέχει εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη να νομοθετεί διαφορετικά. Παρ’ όλα αυτά το άρθρο 288 Κ.Ποιν.Δ. επιτρέπει την επιβολή νέας προφυλάκισης για συναφείς πράξεις με ανώτατο όριο 12 μήνες. Στην περίπτωση του Κώστα Σακκά έχουν παραβιαστεί όλα τα όρια: Βρίσκεται στη φυλακή χωρίς να έχει δικαστεί από τις 4/12/2010 (31 μήνες) αντιμετωπίζοντας συνεχώς προφυλακίσεις και παρατάσεις.
Ο Κώστας Σακκάς είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένος σε ένα ελληνικό Γκουαντανάμο: αν και το όνομά του δεν υπάρχει καν στη δεύτερη δικογραφία με την οποία παρατάθηκε η προφυλάκισή του, αν και εκλείπει κάθε νόμιμος λόγος και από καιρό έχουν παραβιαστεί όλες οι σχετικές εκ του νόμου προθεσμίες, η δικαστική εξουσία, η κρατική μηχανή και η κυβέρνηση παρατείνουν βάναυσα και εκδικητικά τον ήδη πολύχρονο εγκλεισμό του. Στο πρόσωπό του το όλο σύστημα εξουσίας, πολιτικής και δικαστικής, επιχειρεί την κατάργηση κατ’ αρχήν στην πράξη του ανώτατου ορίου προφυλάκισης, μιάς από τις  σπουδαιότερες κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού που υπηρετεί το τεκμήριο αθωότητας. Όλα αυτά στο πλαίσιο των δικών για τις υποθέσεις ΣΠΦ όπου επιχειρείται διαρκώς η καταπάτηση συνταγματικών και δικονομικών δικαιωμάτων και η επιβολή εξοντωτικών ποινών ως μέσου πολιτικής εκδίκησης.
Ο Κώστας Σακκάς ξεκίνησε  απεργία πείνας στις 04/06/2013, ημέρα που συμπληρώθηκαν 30 μήνες προφυλάκισης, και η ζωή του πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακόμα και αν αποφυλακιστεί άμεσα, κάποιες βλάβες στην υγεία του, δεδομένου ότι για δεύτερη φορά αγωνίζεται με το έσχατο μέσο αγώνα, θα είναι ανεπανόρθωτες, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των γιατρών που τον παρακολουθούν.
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Κώστα Σακκά.
Καταγγέλλουμε την απόφαση του Συμβουλίου των Εφετών ως ευθυγραμμισμένη με το δόγμα μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης και ως ευθύ μήνυμα τρομοκράτησης σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.
Όποια και αν είναι η πολιτική ή ιδεολογική μας τοποθέτηση, αναγνωρίζουμε ότι στο πρόσωπο του Κώστα Σακκά δοκιμάζονται οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας, σε ένα συντονισμένο ρεσιτάλ κρατικού αυταρχισμού του οποίου θύματα μπορεί να είμαστε αύριο όλες και όλοι μας.
Αθήνα 4 Ιουλίου 2013

Από το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου