Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Οργή στις ΗΠΑ για την αθώωση του Ζίμερμαν


 
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Κυριακής στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης μετά την απόφαση σώματος ενόρκων δικαστηρίου του Σάνφορντ της Φλόριντα να απαλλάξει τον Τζορτζ Ζίμερμαν από τις κατηγορίες για τη δολοφονία του έφηβου μαύρου Τρέιβον Μάρτιν. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στο Σικάγο, την Φιλαδέλφεια, την Ουάσινγκτον, την Ατλάντα και το Σαν Φρανσίσκο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως εξετάζει αν μπορεί να παραπέμψει εκ νέου σε δίκη τον Ζίμερμαν, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τραγωδία για ολόκληρη την Αμερική τον θάνατο του Τρέιβον Μάρτιν, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία και να σεβαστούν την ετυμηγορία.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το πορτρέτο του 17χρονου θύματος, που δέχθηκε την μοιραία επίθεση με όπλο από τον Ζίμερμαν που περιπολούσε ένοπλος στην περιοχή του και τον θεώρησε ύποπτο, τον Φεβρουάριο 2012. Παρά τις συνθήκες καύσωνα πολλοί διαδηλωτές φορούσαν κουκούλα στη μνήμη του 17χρονου.

«Ο λαός λέει ένοχος», φώναζαν οι αρχικά εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Γιούνιον Σκουέρ στη νότια πλευρά του Μανχάταν, για να γίνουν στη συνέχεια χιλιάδες κατά την πορεία τους μέσω της 6ης λεωφόρου προς την Τάιμς Σκουέρ υπό ισχυρή αστυνομική επιτήρηση.

Ανάμεσα στο πλήθος που φώναζε «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», πολλοί μαύροι, αλλά επίσης μεγάλος αριθμός λευκών και ισπανόφωνων.

«Έχουμε σοβαρό φυλετικό πρόβλημα και έχουμε και ένα ακόμη πρόβλημα με την οπλοκατοχή. Εάν Ο Ζίμερμαν δεν είχε όπλο, δεν θα είχε σκοτώσει τον Τρέιβον Μάρτιν», δήλωσε ένας διαδηλωτής. «Είμαστε όλοι Τρέιβον. Όλο το σύστημα είναι ένοχο», έγραφαν τα πλακάτ.

«Οι άνθρωποι θεωρούν ότι προοδεύσαμε επειδή ο Ομπάμα έγινε πρόεδρος. Αλλά αυτή η απόφαση δείχνει ότι δεν έχουμε ξεπεράσει το φυλετικό πρόβλημα. Μάς μένει πολύς δρόμος ακόμη», δήλωσε άλλος διαδηλωτής.

«Φοβάμαι να έχω ένα παιδί που μού μοιάζει», δήλωσε μία μαύρη διαδηλώτρια. «Το παιδί δεν οπλοφορούσε και ο λευκός με το όπλο τη γλιτώνει. Αν ισχυριστούμε ότι δεν πρόκειται για φυλετική υπόθεση, λέμε ψέματα στους εαυτούς μας. Είναι μία υπόθεση που θα τη θυμόμαστε τα επόμενα 50 χρόνια».

«Είμαστε εδώ διότι είμαστε οργισμένοι και ανήσυχοι... Έχουμε όλοι τις ίδιες επιθυμίες... θέλω ο γιος μου να μπορεί να γυρίσει σπίτι το βράδυ», δήλωσε ένας 46χρονος κάτοικος του Χάρλεμ, δηλώνοντας απογοητευμένος από την απόφαση του σώματος ενόρκων. «Ήταν έξι γυναίκες, οι πέντε από αυτές μητέρες...!».

Εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας παραπομπής σε δίκη

Εν μέσω διαδηλώσεων και κατακραυγής, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει προκειμένου να αποφανθεί αν αυτά είναι επαρκή ώστε να στηρίξει μία νέα παραπομπή του Τζορτζ Ζίμερμαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για τη δολοφονία του άοπλου εφήβου. Επιπλέον, θα εξετάσει αν αυτό είναι εφικτό μετά την αθώωση του Ζίμερμαν από δικαστήριο της Φλόριντα.


Έκκληση Ομπάμα για «ψυχραιμία»

«Οι ένορκοι αποφάνθηκαν» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να αναζητήσει τρόπους αποφυγής άλλων τέτοιων θανάτων εξαιτίας της ένοπλης βίας.

Απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία χαρακτηρίζοντας τον θάνατο του Μάρτιν τραγωδία. «Είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος και οι ένορκοι αποφάνθηκαν. Ζητώ τώρα από τον κάθε Αμερικανό να σεβαστεί την έκκληση για ψύχραιμη σκέψη από δύο γονείς που έχασαν τον νεαρό γιο τους», σημείωσε.

«Ο θάνατος του Τρέιβον Μάρτιν ήταν μια τραγωδία. Όχι μόνο για την οικογένειά του ή για την όποια κοινότητα, αλλά για την Αμερική», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος λίγο μετά τη δολοφονία του Μάρτιν τον περασμένο χρόνο είχε πει ότι αν ο ίδιος είχε γιο «θα έμοιαζε στον Τρέιβον».

Ο πρόεδρος αναγνώρισε σε ανακοίνωσή του ότι η υπόθεση «προκάλεσε έντονα πάθη», αλλά έκανε έκκληση για ψυχραιμία μετά την ετυμηγορία. «Πρέπει να αναρωτηθούμε, ως άτομα και ως κοινωνία, πώς μπορούμε να προλάβουμε στο μέλλον τραγωδίες σαν αυτή. Ως πολίτες, αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι. Αυτός είναι ο τρόπος να τιμήσουμε τον Τρέιβον Μάρτιν», τόνισε.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου