Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Πολεμικό φόντο στον αγώνα της Βραζιλίας για το Confederations Cup


 
Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες χρησιμοποίησαν οι ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας σε επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο διαδήλωσης γύρω από το στάδιο της πόλης Φορταλέζα στη Βραζιλία, πριν ξεκινήσει αγώνας για το Confederations Cup. Πορείες και στο Σάο Πάολο, επεισόδια στο Νιτερόι του Ρίο ντε Ζανέιρο. Στο μεταξύ οι δυο μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας, Σάο Πάολο και Ρίο ανακάλεσαν, σύμφωνα με το Reuters, την αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την Τετάρτη, οι δήμοι του Ρίο ντε Ζανέιρο και του Σάο Πάολο ακολούθησαν μικρότερες τοπικές ηγεσίες που ακύρωσαν την αύξηση της τιμής στο κόμιστρο για τα λεωφορεία και τα τρένα - απόφαση που είχε πυροδοτήσει τις πρώτες διαδηλώσεις.
Ωστόσο παραμένει ακόμα αβέβαιο εάν αυτή η κίνηση καταφέρει να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για τις υπέρογκες δαπάνες της χώρας για το Confederations Cup και του Μουντιάλ του 2014.

Χθες γύρω από το στάδιο Καστελάου στην Φορταλέζα, συγκεντρώθηκαν περίπου 15.000 άτομα πριν τον αγώνα του Confederations Cup το βράδυ της Τετάρτης. Η Βραζιλία αντιμετώπισε το Μεξικό και βγήκε κερδισμένη εντός του γηπέδου.

Εκτός του γηπέδου όμως γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και εκτυλίχθηκαν χαοτικές σκηνές: Ομάδες διαδηλωτών αποσπάστηκαν από τη συγκέντρωση και άρχισαν τον πετροπόλεμο με τις ισχυρότατες δυνάμεις ασφαλείας. Η απάντηση ήρθε με πλαστικές σφαίρες και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.




Παράλληλα, το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) νέα επεισόδια σημειώθηκαν στο Νιτερόι, έξω από το Ρίο ντε Ζανέιρο, ενώ πλήθος κόσμου κατέβηκε ξανά στους δρόμους του Σάο Πάολο.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου