Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΜΠΛΟΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΣΟΥΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση πραγματοποίησης πανελλαδικού φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα, στην επέτειο εγκαθίδρυσης της δικτατορίας του Μεταξά την 4η Αυγούστου.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι τέσσερις παρατάξεις, με αίτημά τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Πολίτη, ζητούν το θέμα να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Σώματος, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.
Να αποτραπεί η πραγματοποίηση του φεστιβάλ ζητούν η «Λαϊκή Συσπείρωση» (Νίκος Διασάκος) και το «Δίκτυο» (Σταμάτης Μπεχράκης), ενώ η «Αλλαγή» (Θόδωρος Μπρεδήμας) και η «Πρωτοπορία» (Νίκος Φωτέας) δεν έχουν ανακοινώσει τις θέσεις τους, συμμετέχουν όμως στο κοινό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι η Αντιρατσιστική Κίνηση Καλαμάτας έχει καλέσει σωματεία και συλλόγους, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αίτημα την αποτροπή του φεστιβάλ.

Ανακοινώσεις για το ζήτημα εξέδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Διασάκος, Τάσος Νιάρχος και Κώστας Μιχαλόπουλος καθώς και το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών».
Στην ανακοίνωσή τους οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνουν: «πρόκειται για ενέργεια που και μόνο η εξαγγελία της αποτελεί πρόκληση για τα χιλιάδες θύματα και νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, στην περίοδο της κατοχής (1941-44). Αποτελεί πρόκληση για τους εκτελεσμένους στο στρατόπεδο της Καλαμάτας, στο Νέδοντα, στη Μεγαλόπολη, στα Καλάβρυτα. Αποτελεί πρόκληση για τις οικογένειες των εκτελεσθέντων και κατατρεγμένων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους στη Μεσσηνία και σ' ολόκληρη την Ελλάδα.
Από την πλευρά του το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας» σημειώνει: «Η διεξαγωγή ενός τέτοιου φεστιβάλ προφανώς προσβάλλει τη διαχρονική εναντίωση των Ελλήνων στον φασισμό, τον ναζισμό και την κατάργηση της δημοκρατίας στον τόπο μας.
Κρίνουμε ως ανησυχητική αυτή την κατάσταση για την ομαλή λειτουργία της πόλης μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο μεγάλης τουριστικής κίνησης».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, παρότι δεν έχει σαφή θέση για το αν θα πρέπει ή όχι να γίνει το φεστιβάλ, σε πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε ότι πρέπει να αποφευχθούν εκδηλώσεις που θα προκαλέσουν ένταση, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η ηρεμία και η ησυχία της πόλης το καλοκαίρι.
Εναντίον της διοργάνωσης τάχθηκε ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος, ο Παμμεσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας.
Ανω - κάτω το Αίγιο
Εν τω μεταξύ, για άλλη μία φορά η παρουσία χρυσαυγιτών και οι δράσεις τους προκάλεσαν πανικό στο κέντρο της πόλης του Αιγίου.
Το Σάββατο το βράδυ και ενώ οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία του Αιγίου ξαφνικά είδαν τον χώρο να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Μία ομάδα χρυσαυγιτών πραγματοποιούσε πορεία, ενώ μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ομάδα αντιεξουσιαστών που ήρθε να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία τους στο Αίγιο.
Ξαφνικά οι δύο ομάδες συνεπλάκησαν, ενώ από μπαλκόνι πολυκατοικίας εκσφενδονίστηκε μία γλάστρα. Οπως αποδείχθηκε, την πέταξε 33χρονος, ο οποίος, όπως είπε, αγανάκτησε βλέποντας τους χρυσαυγίτες και τους αντιεξουσιαστές να είναι έτοιμοι για την πρόκληση επεισοδίων μπροστά στα ματιά μικρών παιδιών που βρίσκονταν στην πλατεία.
Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός, ενώ έγιναν και 3 προσαγωγές ατόμων, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο 33χρονος που πέταξε τη γλάστρα, έπειτα από μήνυση που του υπεβλήθη από μέλη της Τ.Ο. Αιγίου της Χρυσής Αυγής, συνελήφθη με την κατηγορία της απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης και οδηγήθηκε στο Τμήμα, όπου και κρατείται για να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
Η νύχτα πάντως στην πόλη του Αιγίου ήταν ιδιαίτερα τεταμένη και οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους. Οι δρόμοι έμοιαζαν βομβαρδισμένοι και παντού υπήρχαν σκορπισμένα γυαλιά και σπασμένα αντικείμενα.
 
Από ΕΘΝΟΣ και ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου