Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Έφοδος στην πλατεία Ταξίμ


undefined

Στον... ύπνο έπιασαν τους διαδηλωτές ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες έκαναν απροσδόκητα δυναμική επανεμφάνιση λίγο μετά τις 07.30, στο πλαίσιο επιχείρησης εκκένωσης της πλατείας Ταξίμ, όπου αυτήν την ώρα σημειώνεται ένας άτυπος κλεφτοπόλεμος στο «πεδίο μάχης» μεταξύ των «στρατοπέδων». Σε μεγάλο βαθμό η εκκαθάριση που επιχειρήθηκε ήταν επιτυχημένη, καθώς οι δυνάμεις της αστυνομίας κερδίζουν σταδιακά όλο και περισσότερο έδαφος.

Πολεμικό είναι το σκηνικό που επικρατεί, καθώς εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισήλθαν στην πλατεία με σκοπό να απωθήσουν τους διαδηλωτές κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, φωτοβολίδων κρότου-λάμψης και πεπιεσμένου νερού. Αποτέλεσμα της επέμβασης αυτής είναι τα μπλόκα των διαδηλωτών να υποχωρήσουν αισθητά, παρότι δεν έχουν σταματήσει να αντιστέκονται.

Η αστυνομία αφαίρεσε τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτηρίου το οποίο βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει τη διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί.

«Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τα σύμβολα και τις φωτογραφίες πάνω από το άγαλμα του Ατατούρκ και πάνω στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Δεν έχουμε άλλο στόχο» έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού και πρόσθεσε: «Δεν θα αγγίξουμε το πάρκο Γκεζί και το Ταξίμ».

Εκατοντάδες διαδηλωτές με αντιασφυξιογόνες μάσκες και πλαστικά κράνη συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά που οδηγούν από την πλατεία στο πάρκο, ενώ η αστυνομία έχει παρατάξει τα οχήματά της με τις αντλίες νερού γύρω από την πλατεία. Με μολότωφ απαντούν οι διαδηλωτές.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ετοιμάζονταν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν εν όψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με εκπροσώπους των διαδηλωτών.

Από Zoygla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου