Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η ασυδοσία νίκησε το Τείχος

ΝΥΧΤΑ ΤΟ «ΕΦΑΓΑΝ» ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Νύχτα απομακρύνθηκαν κομμάτια της East Side Gallery του Βερολίνου, για να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες στην όχθη του Σπρέε. Ισως είναι συμβολικό: η ιστορία της χώρας έχει μικρότερη σημασία από το δικαίωμα ενός πλουσίου να κερδίσει ακόμη περισσότερα, χτίζοντας υπερπολυτελείς κατοικίες για επίσης πλουσίους, εκεί όπου μέχρι πριν από μερικά χρόνια υπήρχε η νεκρή ζώνη ανάμεσα στον αχαλίνωτο καπιταλισμό και την αποτυχημένη εκδοχή του σοσιαλισμού.
Οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους εργάτες που ξήλωσαν τα κομμάτια του Τείχους Οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους εργάτες που ξήλωσαν τα κομμάτια του Τείχους  Χθες τα ξημερώματα, λίγο πριν από τις 5.30, ξανάρχισαν οι εργασίες για την απομάκρυνση ενός μέρους του μεγαλύτερου τμήματος του Τείχους του Βερολίνου που παραμένει ακόμη όρθιο. Εκεί όπου πάνω από 100 καλλιτέχνες από διάφορες χώρες είχαν ζωγραφίσει έργα που έγιναν μνημείο ελευθερίας και διαμαρτυρίας, την East Side Gallery. Τη «μυστική επιχείρηση» προστάτευαν 250 αστυνομικοί και όλα τελείωσαν πριν σηκωθούν από τα κρεβάτια τους οι ακτιβιστές της πρωτοβουλίας που προσπαθεί να ματαιώσει την καταστροφή του μνημείου.
Η υπόθεση της East Side Gallery είναι ένας καθρέφτης της δημόσιας ζωής στη Γερμανία. Επί μήνες τώρα οι Αρχές της πόλης είναι αντιμέτωπες με μια διελκυστίνδα ανάμεσα στο νόμιμο δικαίωμα ενός πλούσιου επενδυτή και στην αγανάκτηση χιλιάδων πολιτών, που δεν πιστεύουν ότι όλα μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα. Με την απομάκρυνση αυτού του τμήματος της υπαίθριας γκαλερί, οι διαβεβαιώσεις του δημάρχου/πρωθυπουργού του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ, ότι θα βρεθεί λύση για να μη θιγεί η East Side Gallery, αποδεικνύονται ένα ασύστολο τέχνασμα. Το ίδιο και οι δηλώσεις του επενδυτή ότι είναι πρόθυμος να βρει άλλη δίοδο για το οικόπεδό του, στην όχθη του ποταμού Σπρέε. Η απόφαση προφανώς είχε ληφθεί και το μόνο που έμενε ήταν να μεθοδευτεί η υλοποίησή της με τις κατά το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις.
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση των τσιμεντένιων κομματιών του Τείχους, οι διαδηλωτές είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και πάλι στον τόπο του εγκλήματος. Είναι σχεδόν λιγότεροι από τους τουρίστες, που καθημερινά επισκέπτονται την γκαλερί-μνημείο. Φωτογραφίζουν το τμήμα του Τείχους που λείπει, τους αστυνομικούς που φρουρούν την τρύπα (ως μόνοι εκπρόσωποι των Αρχών) και τους διαδηλωτές. Φωνάζουν, μάλιστα, σε σπαστά γερμανικά ότι «το Τείχος πρέπει να μείνει».
Λίγο αργότερα ο επιχειρηματίας δεσμεύεται ότι μόλις τελειώσουν οι εργασίες της οικοδομής, τα κομμάτια θα ξαναμπούν στη θέση τους. Είναι απολύτως φυσιολογικό κανείς να μην πιστεύει ότι λέει την αλήθεια.

Απο Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου