Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ο Πάπας, η χούντα του Βιντέλα και η "ένοχη σιωπή"

 


 
Ποιο είναι το περιεχόμενο των επιθέσεων που δέχεται ο νέος Πάπας λίγες μόλις ώρες μετά την εκλογή του - Οι διασυνδέσεις με τη χούντα του Βιντέλα και οι συγκαλύψεις οικονομικών σκανδάλων
Λίγο μετά την εκλογή του νέου Πάπα Φραγκίσκου του Α', μνήμες ξύπνησαν από την περίοδο της δικτατορίας του Βιντέλα στην Αργεντινή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι με το "καλημέρα" έσπευσαν να ρίξουν τα βέλη τους εναντίον του Μπεργκόλιο.
Οι βασικές καταγγελίες που αντιμετωπίζει είναι η εμπλοκή του στην υπόθεση της απαγωγής δύο Ιησουϊτών ιερέων, για την οποία όμως, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, πολλά ντοκουμέντα έχουν καταστραφεί και βασικοί μάρτυρες έχουν αποβιώσει.
Πρόκειται για τους Ορλάντο Γιόριο και ο Φρανσίσκο Γιάλικς είχαν απαχθεί, λόγω του ιεραποστολικού τους έργου σε φτωχογειτονιές της χώρας, από αξιωματικούς του Ναυτικού τον Μάιο του 1976 και είχαν κρατηθεί και βασανιστεί υπό απάνθρωπες συνθήκες. Βρέθηκαν μετά από πέντε μήνες παραμορφωμένοι και εξουθενωμένοι από τα βασανιστήρια.
Ο δημοσιογράφος Οράσιο Βερμπίτσκι, και ο Φρανσίσκο Γιάλικς, κατηγορούν τον Μπεργκόλιο, που την περίοδο 1973-1979 ήταν επικεφαλής του τάγματος των Ιησουιτών, ότι ανακάλεσε την προστασία που παρείχε το τάγμα των Ιησουιτών στους ιερείς.

"Η Σιωπή"
Πέραν αυτού, η καθολική εκκλησία της Αργεντινής κατηγορείται για παροχή ενεργούς στήριξης στο στρατιωτικό καθεστώς το οποίο διήρκεσε από το 1976 μέχρι το 1983. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έλαβαν χώρα 40.000 εξαφανίσεις και δολοφονίες πολιτών από το καθεστώς στο πλαίσιο της περίφημης "Επιχείρησης Κόνδορας".
Ο Βερμπίτσκι στο βιβλίο του "Η Σιωπή", επικαλείται μαρτυρίες και αποκαλύψεις του Γιάλικς, ο οποίος κατηγορεί τον νέο Πάπα καθώς όπως αναφέρει, δεν υπερασπίστηκε τους δύο κληρικούς, ούτε ζήτησε την απελευθέρωσή τους. Μάλιστα ο νέος Πάπας μέχρι το 2010 είχε κληθεί δις στο δικαστήριο για να καταθέσει όσον αφορά τα πεπραγμένα της περιόδου ως ο τότε επικεφαλής του τάγματος των Ιησουιτών, χωρίς όμως να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Όταν το 2010 κατέθεσε τελικά, κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι προσπαθούσε να αποφύγει τη διαδικασία.
Από την πλευρά του ο Μπεργκόλιο διαψεύδει τις παραπάνω μαρτυρίες, κάνοντας λόγο για συκοφαντία και προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος και της πορείας του.
Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι παρασκηνιακά έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τις ζωές των δύο κληρικών, καθώς και άλλων που έκρυβε από τα τάγματα θανάτου.
Για την ιστορία, ο 87χρονος σήμερα, αρχιπραξικοπηματίας Βιντέλα καταδικάστηκε το 2010 σε ισόβια κάθειρξη. Ο πρώην δικτάτορας υποστήριξε κατ' επανάληψη ότι στη διάρκεια της χούντας του δεν έλαβε χώρα κανένας "βρώμικος" πόλεμος, ούτε έγιναν βασανισμοί και απαγωγές αντιφρονούντων οι οποίοι έμειναν στην ιστορία ως desaparecidos ("ντεσαπαρεσίδος" - "εξαφανισμένοι") .

Οι εξαφανίσεις
Σύμφωνα με τον Βερμπίτσκι που διεξήγαγε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα πάνω σε αυτό το ζήτημα, οι δεσμοφύλακες έλεγαν στους κρατουμένους πως θα μεταφέρονταν σε κάποιο κέντρο στα νότια της χώρας και με πρόσχημα την ανάγκη εμβολιασμού, τους έκαναν την πρώτη ένεση με αναισθητικό ώστε να μην προβάλλουν αντίσταση. Κατόπιν τους επιβίβαζαν σε αεροπλάνα κι εν πτήσει, οι στρατιωτικοί τους έκαναν και δεύτερη ένεση, με το ισχυρό ναρκωτικό Pentonal και μετά τα θύματα ρίχνονταν ζωντανά είτε στον ποταμό Ρίο ντε λα Πλάτα, είτε στον Ατλαντικό Ωκεανό.

 
Πολλαπλά μέτωπα
Το 2005, ο Μπεργκόλιο είχε φτάσει και πάλι πολύ κοντά στο να εκλεγεί Πάπας αντί του Βενέδικτου ΙΣΤ'. Οι καρδινάλιοι γνώριζαν την εν λόγω ιστορία. Τότε σύμφωνα με κάποιους ήταν ο ίδιος ο Μπεργκόλιο που έκανε στην άκρη, ζητώντας από τους καρδιναλίους να σταματήσουν να τον ψηφίζουν, δίνοντας έτσι τον ρόλο του φαβορί στον Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο οποίος και εξελέγη.
Πέραν από τις κατηγορίες για συνεργασία με τη χούντα του Βιντέλα πάντως, ο Φραγκίσκος ο 'Α έχει να διαχειριστεί και την υπόθεση του σκανδάλου "VatiLeaks", τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων δηλαδή του Βατικανού. Σε αυτόν άλλωστε θα επιδοθούν τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που έγινε το προηγούμενο διάστημα από επιτροπή καρδιναλίων.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το "Έθνος", μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις για σκάνδαλα παιδεραστίας επί Βενέδικτου ΙΣΤ' και την παραίτηση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Σκοτίας, Κιθ Ο' Μπράιαν, άλλο ένα σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες πριν από τον λευκό καπνό στο κονκλάβιο: χιλιάδες κορίτσια στην Ολλανδία υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς στο σπίτι τους ή την εκκλησία και σωματική κακοποίηση από μοναχές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο διάστημα 1945-2010.
Πάντως, εκτός από τον χειρισμό των σκανδάλων, ο συντηρητικός νέος Πάπας αναμένεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη Ρωμαϊκή Κουρία, στο θεωρούμενο ως απαρχαιωμένο διοικητικό και δικαστικό σύστημα του Βατικανού, ενώ ακόμα μία πρόκληση είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους χριστιανούς της Ασίας και της βόρειας Αφρικής, κυρίως της Αιγύπτου, που καταγγέλλουν συχνά διώξεις και απάνθρωπη συμπεριφορά από τους φανατικούς μουσουλμάνους.

"Δυσφημιστική πολιτική εκστρατεία" κατά του Πάπα καταγγέλλει το Βατικανό
Εν τω μεταξύ, για "δυσφημιστική εκστρατεία" δυνάμεων της "αντικληρικαλικής αριστεράς" κατά του νέου πάπα Φραγκίσκου του Α’ κάνει λόγο το Βατικανό, με αφορμή σχόλια για τη στάση του τότε καθολικού επισκόπου την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, μεταξύ 1976 και 1983.
Το Βατικανό σημειώνει, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ότι καμία αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη κατηγορία δεν έχει απευθυνθεί κατά του Φραγκίσκου του Α’.
Μολονότι ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (το κατά κόσμον όνομα του πάπα Φραγκίσκου) δεν αντιτάχθηκε ανοικτά στο στρατιωτικό καθεστώς το οποίο είχε αρχικά επικεφαλής το στρατηγό Χόρχε Βιντέλα, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν κοινή θέση για το πόση ευθύνη φέρει για την τότε στάση του.
Ο εκπρόσωπος του θρησκευτικού κράτους, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι, σε σημερινές δηλώσεις του, σημείωσε ότι ιησουίτης ο οποίος είχε απαχθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, σε υπόθεση με την οποία εμπλεκόταν ο σημερινός Πάπας, έχει εκδώσει επίσημη δήλωση στην οποία αναφέρει ότι οι δυο τους έχουν από τότε συμφιλιωθεί.

Τα βασικά κηρύγματα του Φραγκίσκου του Ά
Στήριξη στις ανύπαντρες μητέρες, "όχι" στους γάμους ομοφυλοφίλων
Ο νέος Πάπας έχει κάνει στο παρελθόν καυστικά σχόλια για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την Καθολική Εκκλησία, για ορισμένα από τα οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική.
Για την ανάγκη της Εκκλησίας για κήρυγμα: "Είναι αλήθεια ότι το να βγαίνεις στον δρόμο συνεπάγεται τον κίνδυνο ατυχημάτων, όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε άνδρα ή γυναίκα. Αλλά αν η εκκλησία παραμένει κλεισμένη στον εαυτό της, θα γεράσει. Και αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε μια τραυματισμένη Εκκλησία που βγαίνει στον δρόμο και μια άρρωστη που έχει αποσυρθεί, θα διάλεγα σίγουρα την πρώτη".
Για τη χρήση της τεχνολογίας: "Προσπαθούμε επίσης να φτάσει σε ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, μέσω ψηφιακών μέσων, του διαδικτύου και σύντομων μηνυμάτων".
Για τις ανύπαντρες μητέρες: "Στην εκκλησιαστική περιοχή μας υπάρχουν ιερείς που δεν βαφτίζουν τα παιδιά των ανύπαντρων μητέρων, επειδή δεν έχουν συλληφθεί στην ιερότητα του γάμου. Εκείνοι είναι σήμερα υποκριτές. Απομακρύνουν τους ανθρώπους του Θεού από τη σωτηρία. Και αυτή η φτωχή κοπέλα που, αντί να επιστρέψει το παιδί στον αποστολέα, είχε το θάρρος να το φέρει στον κόσμο, πρέπει να περιπλανηθεί από ενορία σε ενορία, ώστε να το βαφτίσει!".
Για τη ρωμαϊκή Κουρία: "Τη βλέπω σαν ένα σώμα που προσφέρει, που με βοηθάει και με εξυπηρετεί. Μερικές φορές ακούγονται αρνητικές ειδήσεις, αλλά είναι συχνά υπερβολικές με στόχο να προκληθεί σκάνδαλο. Οι δημοσιογράφοι μερικές φορές κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από κοπροφιλία και να υποθάλψουν την κοπροφαγία: που είναι αμαρτία που μολύνει όλους τους άνδρες και τις γυναίκες, η τάση να επικεντρώνονται στις αρνητικές παρά στις θετικές πτυχές".
Για τη στήριξη της κυβέρνησης της Αργεντινής στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφυλοφίλων: "Ας μην είμαστε αφελείς: αυτή δεν είναι ένας απλός πολιτικός αγώνας, αλλά μια προσπάθεια καταστροφής του σχεδίου του Θεού".
Για τη ματαιοδοξία: "Ένα παράδειγμα που χρησιμοποιείται συχνά για την απεικόνιση της ματαιοδοξίας είναι το παγόνι, όμορφο αν το δει κανείς από μπροστά. Αλλά αν το δει κανείς από πίσω, θα ανακαλύψει την αλήθεια... Όποιος διακατέχεται από ματαιοδοξία κρύβει τεράστια δυστυχία μέσα του".

Πηγή: Guardian, Το Έθνος και news247.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου