Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη για τη δημόσια υγεία


 
undefined
Χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη ενάντια στις περικοπές στην Υγεία και τα σχέδια που προωθεί η τοπική κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση μέρους των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς φορώντας ιατρικά ρούχα, κατέβηκαν στους δρόμους της Ισπανικής πρωτεύουσας με κεντρικό σύνθημα «η υγεία δεν είναι προς πώληση» δημιουργώντας ένα «λευκό ποτάμι», όπως αναφερόταν και στο κάλεσμα.

Εκπρόσωπος των διοργανωτών ανέφερε πως τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Υγείας είναι κοντόφθαλμα, καθώς όπως αναφέρει η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εκποίηση των υπηρεσιών. «Το σχέδιό τους στην ουσία αλλάζει οριστικά το σύστημα υγείας και το διαλύει», σημείωσε.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι 75.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην περιφέρεια της Μαδρίτης έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

«Όχι, όχι στην ιδιωτικοποίηση», «Δημόσια υγεία», φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας πανό με συνθήματα κατά των περικοπών δαπανών που αποφασίστηκαν από την περιφέρεια της Μαδρίτης, η οποία διοικείται από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Σημειώνεται πως η υγειονομική περίθαλψη αλλά και η εκπαίδευση χορηγείται από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας και όχι από την κεντρική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα κάθε τοπική κυβέρνηση να μπορεί να προωθήσει τις δικές της περικοπές στο προϋπολογισμό της.

Πολλές περιφέρειες παρουσιάζουν μεγάλα χρέη και λόγω της κρίσης δεν μπορούν πλέον να δανειστούν από τις αγορές καθώς το κόστος έχει εκτοξευθεί σε απαγορευτικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το συνολικό χρέος των περιφερειών της Ισπανίας ανέρχεται σε 145 δις ευρώ, εκ των οποίων 36 δις θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν φέτος.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου