Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Άσφαλτος που φωσφορίζει και… καθοδηγεί!

Άσφαλτος που φωσφορίζει και… καθοδηγεί!



Ένα νέο σύστημα αυτοκινητοδρόμων με άσφαλτο που φωσφορίζει και φωτεινούς δείκτες που μπορούν να κάνουν προγνώσεις για τον καιρό βρίσκεται… καθ’ οδόν στην Ολλανδία.
Ο «έξυπνος αυτοκινητόδρομος» που ανέπτυξαν το Studio Roosegaarde κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Μελλοντικής Ιδέας στα Ολλανδικά Βραβεία Σχεδίου και προχωρούν με την υλοποίηση. Όπως αναφέρουν οι αρχές, οι πρώτοι τέτοιοι αυτοκινητόδρομοι θα δοθούν στην κυκλοφορία από την ερχόμενη χρονιά.
Οι δημιουργοί του κατάφεραν να φτιάξουν μια φωσφορίζουσα πούδρα η οποία θα αντικαταστήσει τη διαγράμμιση στην άσφαλτο. Η πούδρα απορροφά το ηλιακό φως και μπορεί να φωσφορίζει για διάρκεια 10 ωρών κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Θα χρησιμοποιηθεί επίσης ειδική βαφή η οποία θα ενεργοποιείται όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από ορισμένους βαθμούς Κελσίου δείχνοντας πάνω στην άσφαλτο το σύμβολο του χιονιού ώστε να εφιστά την προσοχή των οδηγών.
Το πρώτο δίκτυο που θα στρωθεί με την εν λόγω φόρμουλα, θα έχει λωρίδες προτεραιότητας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διαδραστικό φωτισμό που θα ενεργοποιείται με το πέρασμα των αυτοκινήτων, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια και φώτα τροφοδοτούμενα από αιολική ενέργεια.

ΠΗΓΗ: 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου