Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Στο σκοτάδι κάθε μήνα 30.000 νοικοκυριά


Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μένουν κάθε μήνα 30.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα επειδή δεν έχουν… (ή δεν θέλουν) να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στη ΔΕΗ, ενώ ουσιαστικά απροστάτευτες παραμένουν οι ευπαθείς κατηγορίες καταναλωτών επειδή εδώ και ένα χρόνο «σέρνεται» ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα προβλέπει ειδικές πρόνοιες για ηλικιωμένους, ασθενείς, ανέργους κ.ά.

Το αποκαλυπτικό αυτό στοιχείο, που πιστοποιεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει μετατραπεί πλέον σε κοινωνική, ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας μέσω έγγραφης απάντησης που διαβίβασε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Στην ίδια απάντηση ο αρμόδιος υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου αρκέστηκε να επισημάνει ότι η πολιτεία έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, αλλά παραδέχτηκε εμμέσως ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι απαραίτητες εκείνες πρόνοιες (π.χ. απαγόρευση διακοπής ρεύματος, μεγαλύτερη προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών κ.ά.) στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επειδή εκκρεμεί ακόμη από πέρσι η έγκριση του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΡΑΕ.

Από τη σύγκριση μάλιστα των στοιχείων, που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν η ΔΕΗ, προκύπτει ότι οι αποκοπές ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 20% τον τελευταίο χρόνο (το 2011 ο μέσος όρος ήταν 25.000 το μήνα), ενώ έχουν κυριολεκτικά εκραγεί σε σχέση με το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012, όταν λόγω της απαγόρευσης διακοπής ρεύματος που είχε επιβληθεί με αφορμή το «μπέρδεμα» με το τέλος ακινήτων, τα συνεργεία διέκοπταν την ηλεκτροδότηση σε περίπου 6.000-7.000 καταναλωτές.

Από τη στιγμή που η ΔΕΗ πήρε ξανά το πράσινο φως από την κυβέρνηση να «αξιοποιεί» τις διακοπές ρεύματος ως μοχλό πίεσης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να εξοφλούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει όλο και πιο οδυνηρές διαστάσεις, δεδομένου ότι σήμερα οι ανεξόφλητες οφειλές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου, ο Αρθούρος Ζερβός υποστήριξε πάντως ότι «τα προβλήματα προέρχονται από μειονότητα πελατών της επιχείρησης, οι οποίοι είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους και απαιτούν διακριτική μεταχείριση έναντι των υπόλοιπων πελατών, ζητώντας κατ’ επανάληψη μακροχρόνιους διακανονισμούς τους οποίους όμως κατά κόρον δεν τηρούν».

Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε ο πρόεδρος της ΔΕΗ και τις περίπου 280 διακοπές ρεύματος, οι οποίες γίνονται κατά μέσο όρο κάθε μήνα στην Ελευσίνας, μια περιοχή 25.000 κατοίκων που είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει οξεία οικονομικά προβλήματα.

Στην πράξη σήμερα οι καταναλωτές που δεν εξοφλούν εμπρόθεσμα τους διμηνιαίους λογαριασμούς τους στη ΔΕΗ, έχουν περιθώριο συνολικά 85 ημερών από την έκδοσή τους να τους πληρώσουν.

Εφόσον περάσουν 25 ημέρες από την έκδοση του δεύτερου λογαριασμού με την ειδοποίηση διακοπής, η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να διακόψει την ηλεκτροδότηση εξετάζοντας πάντως την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, όπως υποστηρίζει.

Από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου