Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Στους δρόμους ξανά χιλιάδες Ισπανοί - Νέες περικοπές ανακοινώνει ο Ραχόι


Νέα σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων και περικοπών για το 2013 ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση της Ισπανίας, εν μέσω των κλιμακούμενων κοινωνικών αντιδράσεων κατά των νέων μέτρων λιτότητας. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, πάντως, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, χθες Τετάρτη, κοντά στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα λιτότητας. Ανανέωσαν μάλιστα το ραντεβού τους για σήμερα το βράδυ, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.
«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και αφού το ξέρουμε, αυτό κάνουμε» δήλωσε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. « Ξέρουμε επίσης ότι αυτό απαιτεί μεγάλες θυσίες από ολόκληρη την ισπανική κοινωνία» πρόσθεσε ο κ. Ραχόι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να ανακοινώσει η ισπανική κυβέρνηση είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μια νέα επιτροπή εποπτείας που θα προταθεί από τις Βρυξέλλες, περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση, νέους φόρους για τις εκπομπές ρύπων και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και εξάλειψη ορισμένων φορολογικών απαλλαγών.

Η Ισπανία διαπραγματεύεται τους όρους του ευρωπαϊκού πακέτου βοηθείας, το οποίο θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να μετριαστεί το κόστος δανεισμού.

Το πρακτορείο σημειώνει επιπλέον πως οι επενδυτές φοβούνται ότι ο Ραχόι δεν θα έχει πολιτικά τη δύναμη να ανακοινώσει νέα αντιλαϊκά μέτρα πράγμα που οδήγησε την απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων να ξεπεράσει το 6% για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα. Επιπλέον χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η ισπανική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες η Ισπανία να μην πιάσει το στόχο για το δημόσιο έλλειμμα του 6,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τρέχον έτος.

Ανυποχώρητοι οι Ισπανοί  - Καθημερινές διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα


Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ισπανία κλιμακώνονται. Χθες, χιλιάδες Ισπανοί βρέθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο για δεύτερη μέτρα προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της λιτότητας αλλά και να διαμαρτυρηθούν για τις δεκάδες συλλήψεις που πραγματοποίησε η αστυνομία στο συλλαλητήριο της Τρίτης που σημαδεύτηκε από σκληρή καταστολή.

Με επίκεντρο την πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα του Ποσειδώνα περίπου 200 μέτρα από το Κοινοβούλιο, πάνω από 2.000 Ισπανοί κατέβηκαν στους δρόμους σε καθιστική διαμαρτυρία, χωρίς τις συγκρούσεις της προηγούμενης ημέρας.



Στο μεταξύ, τριάντα πέντε συλλήψεις ήταν ο απολογισμός της μαζικής διαδήλωσης της Τρίτης ενώ στους 64 έφτασαν οι τραυματίες.




Οι Ισπανοί πολίτες πάντως εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα το βράδυ με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Ραχόι.












Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου