Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Διαδηλώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία κατά των προγραμμάτων λιτότητας


Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το κοινοβούλιο στη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι. Επεισόδια σημειώθηκαν προς το τέλος της διαδήλωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν, ενώ δύο άτομα συνελήφθησαν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, όπως πριν από μερικές ημέρες, όταν μαζική διαδήλωση διαλύθηκε ύστερα από τη βίαιη καταστολή και τη χρήση πλαστικών σφαιρών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε περίπου 200 με 300 διαδηλωτές, οι οποίοι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν την πλατεία Neptune, που βρίσκεται κοντά στο κοινοβούλιο.

«Διώξτε τους, Διώξτε τους» φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στην κυβέρνηση Ραχόι, που την Παρασκευή παρουσίασε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013, στο οποίο προβλέπεται μείωση των δαπανών κατά 40 δις ευρώ, πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και μείωση των επιδομάτων ανεργίας.
Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα λιτότητας θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, όπως θα συνεχιστεί και η ύφεση, με την οικονομία της χώρας να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά  2% με 3% τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη με 25%, ενώ πάνω από το 50% των ανθρώπων ηλικίας έως 24 ετών δεν βρίσκουν δουλειά.

Η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς δανειοδότησης, για πλήρη διάσωση. Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση Ραχόι έχει συμφωνήσει για παροχή 100 δις ευρώ ώστε να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και στη Λισαβόνα


Αντικυβερνητική διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας πραγματοποιήθηκε και στην Λισαβόνα, στην Πορτογαλία, ενόψει και της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού για το 2013 που αναμένεται  να περιλαμβάνει νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας. «Συνέχιση του αγώνα» και «Τρόικα πήγαινε στο διάολο, θέλουμε τη ζωή μας πίσω», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο την μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1970, με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 15%. 

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου