Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Έκθεση: Υπερβολική χρήση βίας στην κατάληψη της Wall Street


 
Για υπερβολική χρήση βίας, αδικαιολόγητες συλλήψεις και παραβίαση των δικαιωμάτων των διαδηλωτών που συμμετείχαν στο κίνημα Occupy Wall Street, κατηγορεί τις αστυνομικές και δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης έκθεση που υπογράφουν η Παγκόσμια Επιτροπή Δικαιοσύνης, το Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και η επιτροπή Διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.
Η έκθεση καταγράφει 130 περιστατικά κατάχρησης του νόμου και ζητεί τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διενέργεια έρευνας. «Πολλές από τις μεμονωμένες μαρτυρίες αποκαλύπτουν σαφή παραβίαση της υποχρέωσης των αρχών να επιτρέψουν το δικαίωμα της έκφρασης και του συνέρχεσθαι» αναφέρει η έκθεση.
Ως υπεύθυνοι για την καταστολή των διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για τις οικονομικές ανισότητες, σημειώνονται οι επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Σύμφωνα με την έκθεση, με εντολή τους έγιναν χιλιάδες συλλήψεις, οι περισσότερες για ήσσονος σημασίας αδικήματα.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD) ανέφερε ότι οι αστυνομικοί επέτρεψαν τις νόμιμες διαμαρτυρίες, έδειξαν αυτοσυγκράτηση και προχώρησαν σε συλλήψεις όταν παραβιάστηκαν οι νόμοι.
Σε μελλοντικές εκθέσεις θα περιλαμβάνονται στοιχεία για τη συμπεριφορά της αστυνομίας σε αντίστοιχες διαδηλώσεις, στη Βοστόνη, το Όκλαντ, την Καλιφόρνια, το Σαν Φρανσίσκο και τη Βόρεια Καρολίνα.
Η έκθεση για τα γεγονότα στη Νέα Υόρκη βασίστηκε σε διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων είναι συνεντεύξεις με διαδηλωτές, δικηγόρους και δημοσιογράφους, παρακολούθηση φωτογραφιών και εκατοντάδων ωρών βίντεο, από τις τηλεοπτικές λήψεις των μέσων ενημέρωσης, καθώς και ανάλυση δικαστικών εγγράφων.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου