Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΦΩΤΟ: Τα δέκα πιο ξεχωριστά ταξί στον κόσμο

ΦΩΤΟ: Τα δέκα πιο ξεχωριστά ταξί στον κόσμοΠραγματικά, τα ταξί είναι μια από τις βασικές σταθερές αυτού του πλανήτη. Όπου και να πας τα βρίσκεις μπροστά σου, είτε τα αναζητάς είτε όχι.
Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι γι’ αυτούς τους πανταχού παρόντες μεταφορείς ανθρώπων. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, ανεβάζει τα κόμιστρα, ενώ οι διάφορες «ενοχλητικές» κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να οδηγήσουν τα κλασσικά μοντέλα ταξί -λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων- σε αναγκαστική αποστρατεία.
Πριν λοιπόν συμβεί το αναπόφευκτο κι έχουμε παντού στον πλανήτη ένα βαρετό στρατό από ολόιδια, φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά λιγότερο φιλικά προς τα μάτια μας ταξί, ας ρίξουμε μια ματιά στο top 10 των ταξί σε διεθνές επίπεδο, όπως παρουσιάζονται στο cnngo.com…

Σκαραβαίοι VW – Πόλη του Μεξικού
Σε όλους αρέσουν οι Σκαραβαίοι, εξ’ ου και η πρώτη μας αναφορά γίνεται δικαιωματικά στα μεξικάνικα «vochos». Στην πραγματικότητα ωστόσο, πρόκειται για ζωντανές μηχανές παραγωγής καυσαερίου.
Πιθανώς να απολαμβάνετε να στριμώχνεστε σε μια μικρή θεσούλα, αλλά αν πέσετε σε μη δηλωμένο ταξί, μπορεί να σας ληστέψουν υπό την απειλή μαχαιριού.
Φιλοδώρημα εάν… ο οδηγός έχει αφαιρέσει το μπροστινό κάθισμα του συνοδηγού για να έχετε πιο πολύ χώρο για τα πόδια σας.

VW Jettas – Σαγκάη
Δεν υπάρχει τίποτα το τρομερά γοητευτικό γύρω από το «στόλο» των VW Jettas της Σαγκάης και πολλοί αναρωτιούνται πραγματικά τι ρόλο παίζει το συνήθως πανβρώμικο παρμπρίζ για τους Κινέζους ταξιτζήδες.
Το να τρυπώσεις όμως σε ένα τέτοιο ταξί και να διασχίσεις τις νέες, ταχείας κυκλοφορίας λεωφόρους της Σαγκάης, είναι σίγουρα μια εμπειρία. Φθηνή, γρήγορη και ελαφρώς βρώμικη!
Φιλοδώρημα εάν… ο οδηγός σας φτάσει στον προορισμό σας χωρίς να καβαλήσει το πεζοδρόμιο.

Πόρσε – Μόσχα

Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό σε σκάφη, ελικόπτερα και ταξί-λιμουζίνες για το οικονομικά πιο εύρωστο 5% του πληθυσμού. Αλλά στη Μόσχα έχει ακόμη μεγαλύτερη λογική το να έρχεται να σε παραλαμβάνει σαν ταξί μια Πόρσε. Μιλάμε για την πρωτεύουσα της Ρωσίας, της χώρας όπου οι ολιγάρχες του πλούτου έχουν λεφτά για «πέταμα», άρα η «σημαία» που αντιστοιχεί σε 95 δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών, δεν τους πέφτει και πολύ βαριά στο στομάχι… Πιο φθηνές επιλογές υπάρχουν, αλλά μιλάμε για τη Μόσχα, οπότε μη φανταστείτε και πολύ πιο φθηνές.
Φιλοδώρημα εάν… Δε χρειάζεται εάν. Στρογγυλέψτε τα 95 δολάρια (ή τα ευρώ ή τα ρούβλια τέλος πάντων) σε 100.

Toyota Crown Comforts – Χονγκ Κονγκ
Με διαχωρισμό που έχει σημασία, ανάμεσα σε κόκκινα, πράσινα και μπλε, τα ταξί του Hong Kong έχουν ένα άρωμα παιχνιδούπολης και με αντίστοιχες τιμές.
Οι οδηγοί θα πήγαιναν οπουδήποτε για ένα γρήγορο δολαριάκι, ακόμα και στο μέσον εξελισσόμενου τυφώνα. Δεν πάνε όμως στην περιοχή Discovery Bay, όπου η χλιδή είναι τέτοια που ο μέσος άνθρωπος δε μπορεί ούτε να πλησιάσει.
Φιλοδώρημα εάν… ο κλιματισμός του είναι φυσιολογικός, δηλαδή αν δε ρίχνει τη θερμοκρασία υπό το μηδέν.

Tuk-tuks – Μπανγκόγκ

Τα μοτοταξί δεν υπάρχουν μονάχα στη Μπανγκόγκ και δεν αποτελούν τοπική εφεύρεση, αλλά, όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα πράγματα, όπως τα energy drinks και διάφορα trick του Πινγκ Πονγκ, η Ταϊλάνδη τα διεκδικεί σαν δικά της.
Ο ανταγωνισμός από τα –σίγουρα πιο ασφαλή- τετράτροχα ταξί, τα απείλησε σημαντικά, αλλά η αλήθεια είναι πως πιθανότατα τα μοτοταξί tuk-tuk θα επιβιώσουν για πολλά χρόνια ακόμη.
Φιλοδώρημα εάν… ο οδηγός, σας οδηγήσει στον προορισμό σας χωρίς να διαλύσει στο διάβα του ναούς, μαγαζιά με ψεύτικα στολίδια και ραφεία.

BMW – Νυρεμβέργη
Εάν οι γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι που δεν έχουν όριο ταχύτητας σας μοιάζουν «χλιαροί» και «αργοί», μπορείτε να ναυλώσετε ένα ταξί – πύραυλο BMW που θα σας μεταφέρει σε απίστευτους χρόνους στην περιοχή Nürburgring Grand Prix της Νυρεμβέργης. Το ότι θα πληρώσετε μια μικρή περιουσία γι’ αυτό, είναι λεπτομέρεια… ή τέλος πάντων, εξαρτάται από το βαλάντιό σας.
Φιλοδώρημα εάν… καταφέρετε να κρατήσετε αυτό που πήρατε για να φάτε στη διαδρομή, στα πόδια σας και δε το δείτε να γίνεται ένα με τα παπούτσια σας.

«Ambassadors» – Ινδία

Άλλο ένα απομεινάρι άλλης εποχής, το Ambassador έχει βγει από την γραμμή παραγωγής κι έχει περάσει στην τάξη των ταξί από το… 1948. Μια αντίσταση στον εξορθολογισμό από μόνα τους, τα συγκεκριμένα οχήματα με τις εκλεκτές καμπύλες, τον ειδικά ψηλό ουρανό για να χωράει το τουρμπάνι και το ράδιο μόνιμα συντονισμένο σε Hindi pop άσματα, έχουν αγαπηθεί από γενιές και γενιές Ινδών.

Φιλοδώρημα… εάν έχετε ήδη δώσει φιλοδώρημα σ’ αυτόν που σας βρήκε το ταξί και σε εκείνον που σας φόρτωσε μέσα τη βαλίτσα, μάλλον θα ανακουφιστείτε ακούγοντας ότι οι Ινδοί ταξιτζήδες δεν περιμένουν φιλοδώρημα…

Αντίκες – Κούβα
Αποκλεισμένοι από την παραμικρή εισαγωγή αυτοκινήτου (αν και αυτό σύντομα θα αλλάξει), οι πολυμήχανοι Κουβανοί έχουν μηχανευτεί δεκάδες μεθόδους για να κάνουν τις προεπαναστατικές Buick και Cadillac να ζήσουν τόσο… πολύ, όσο και ο Fidel Castro.
Τα πιο πολλά ταξί είναι αδήλωτα και γι’ αυτό μπορούν και να σε υπερχρεώσουν αλλά και να υπερφορτωθούν χωρίς πρόβλημα.
Φιλοδώρημα εάν… δεν πέσει τίποτα κάτω.

Κίτρινα Ταξί – Νέα Υόρκη

Με τις οκτακύλινδρες μηχανές τους κρυμμένες κάτω από το αμάξωμα, δεν είναι παράδοξο που οι νεοϋορκέζοι ταξιτζήδες οδηγούν τα Crown Vics τους σα να τους κυνηγάει η εφορία. Παρ’ όλα αυτά, οι μέρες τους είναι μετρημένες.
Τα κίτρινα ταξί έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση καυσίμου, γι’ αυτό και σύντομα θα αντικατασταθούν από φιλικά προς το περιβάλλον Nissan. Φυσικά, θα συνεχίσουν να είναι κίτρινα σα το edam, αλλά θα έχουν πια εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά του νεοϋορκέζικου ταξί;

Φιλοδώρημα εάν… βρείτε ταξί να σας παραλάβει βόρεια του Central Park, το φιλοδώρημα πρέπει να είναι αυτονόητο και μεγάλο.

Μαύρα ταξί – Λονδίνο
Με επίσημη ονομασία «Hackney carriages», τα μαύρα ταξί του Λονδίνου κουμαντάρονται από μια ειδική φυλή ανθρώπων. Στ’ αλήθεια, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η απόλυτα λεπτομερής γνώση του απερίγραπτα περίπλοκου δικτύου 25.000 δρόμων, τους μεγαλώνει τον εγκέφαλο!
Ευτυχώς, σε αυτούς τους μαύρους Λεβιάθαν υπάρχει μπόλικος χώρος για να βολευτούν μέχρι και 5 επιβάτες με τις αποσκευές τους.

Φιλοδώρημα εάν… ο οδηγός σας οδηγήσει από το σημείο Α στο σημείο Β χωρίς να σας διηγηθεί όλη την ιστορία της ζωής του, τις απόψεις του για το σύμπαν αλλά και για τα έργα που γίνονται στον τάδε δρόμο του Λονδίνου.

ΠΗΓΗ:clickatlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου