Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

WIKILEAKS : ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ


Τέσσερις γυναίκες και πέντε παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους πέντε μηνών, εκτέλεσαν αμερικανοί στρατιώτες στη διάρκεια εφόδου σε σπίτι στην πόλη Ισάκι του Ιράκ το 2006, όπως αποκαλύπτουν τα νέα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η WikiLeaks την περασμένη εβδομάδα.

Το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο περιέχει στοιχεία για την εκτέλεση τουλάχιστον δέκα ιρακινών πολιτών από τις αμερικανικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων τριών γυναικών και μίας ηλικιωμένης άνω των 70 χρόνων, τεσσάρων παιδιών ηλικίας από πέντε ετών και κάτω και ενός βρέφους πέντε μηνών.

Στο τηλεγράφημα, ο Φίλιπ Αλστον, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τις παράνομες εκτελέσεις, ήρθε σε επαφή με αμερικανούς αξιωματούχους 12 ημέρες μετά το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στις 15 Μαρτίου 2006. Αν και οι Αμερικανοί τότε υποστήριζαν ότι δεν είχε συμβεί κάτι παράνομο, ο Άλστον αναφέρει ότι οι νεκροψίες που διενεργήθηκαν στο Τικρίτ έδειξαν ότι σε όλα τα θύματα είχαν περαστεί χειροπέδες και ότι είχαν δεχθεί πυροβολισμούς στο κεφάλι.

Ο Άλστον υποστήριξε απευθυνόμενος σε αμερικανούς δημοσιογράφους, ότι κανείς αξιωματούχος από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ιράκ δεν απάντησε στα ερωτήματά του για το εν λόγω περιστατικό. Στην αρχική έρευνα που διεξήχθη για την υπόθεση, αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι ένας ύποπτος για συμμετοχή στην αλ Κάιντα είχε συλληφθεί αφού αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν ήδη βομβαρδίσει και καταστρέψει το σπίτι.

Όμως σύμφωνα με την εκδοχή του Άλστον, οι αμερικανικές δυνάμεις προσέγγισαν το σπίτι στο Ισάκι, το οποίο ανήκε σε έναν αγρότη ονόματι Φαΐζ Χαράτ αλ Ματζμάι. Οι αμερικανοί στρατιώτες δέχθηκαν τότε πυροβολισμούς, οι οποίοι διήρκεσαν περίπου 25 λεπτά. Όταν η ανταλλαγή πυροβολισμών σταμάτησε, οι Αμερικανοί «εισέβαλαν στο σπίτι, πέρασαν χειροπέδες σε όλους τους ενοίκους και τους εκτέλεσαν. Μετά ακολούθησε αεροπορική επιδρομή για να καταστρέψει το σπίτι».

Σύμφωνα με τον Άλστον, η αεροπορική επιδρομή διατάχθηκε προκειμένου να καταστραφούν τα στοιχεία των παράνομων εκτελέσεων. Ο Άλστον είπε επίσης ότι «ιρακινοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν σκηνές από το περιστατικό , δείχνοντας εικόνες των πτωμάτων (πέντε παιδιά και τέσσερις γυναίκες) στο νεκροτομείο του Τικρίτ. Οι νεκροψίες στο νεκροτομείο του νοσοκομείου του Τικρίτ απεκάλυψαν ότι όλα τα θύματα είχαν δεχθεί πυροβολισμούς στο κεφάλι και είχαν ακινητοποιηθεί με χειροπέδες».

Μία αρχική έκθεση για το περιστατικό που συντάχθηκε από το κέντρο συντονισμένων επιχειρήσεων του Τικρίτ, στο οποίο συμμετείχαν ιρακινοί αξιωματικοί της αστυνομίας, επιβεβαιώνει την εκδοχή του Άλστον αφού αναφέρει ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις συγκέντρωσαν τα μέλη της οικογένειας σε ένα δωμάτιο και εκτέλεσαν 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, τεσσάρων γυναικών και δύο ανδρών. Μετά βομβάρδισαν το σπίτι, έκαψαν τρία οχήματα και σκότωσαν τα ζώα τους».

Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου