Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ


Πεκίνο

Το πρώτο της διαστημικό εργαστήριο έθεσε σε τροχιά η Κίνα. Το Τιανγκογκ-1 ή «Ουράνιο Παλάτι», όπως αποκαλείται ο νέος διαστημικός σταθμός, εκτοξεύτηκε στην κορυφή ενός τροποποιημένου πυραύλου τύπου «Μεγάλη Πορεία» από το κοσμοδρόμιο Τζιουκουάν, στην έρημο Γκόμπι: θα αποτελέσει την βάση για έναν πολύ μεγαλύτερο σε διαστάσεις επιστημονικό σταθμό, που θα ξεπερνά σε μέγεθος τον αλήστου μνήμης ρωσικό MIR και θα μπορεί να φιλοξενήσει ως και τρεις αστροναύτες.

Η εκτόξευση μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από εκατομμύρια Κινέζους, που θεωρούν το διαστημικό πρόγραμμα σαν την καλύτερη απόδειξη για την τεχνολογική, αλλά και την στρατιωτική πρόοδο της χώρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την επιτυχία της εκτόξευσης ανακοίνωσε προσωπικά ο υπεύθυνος για τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές στρατηγός Τσανγκ Γουανκουάν στον πρόεδρο της χώρας Χου Τζιντάο και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, που επισκέφθηκαν το Διαστημικό Κέντρο Ελέγχου στο Πεκίνο ειδικά για την περίσταση.

Το «Ουράνιο Παλάτι» έχει μήκος 11 μέτρα, πλάτος τριάμισι και ζυγίζει οκτώμιση τόνους. Ως εκ τούτου, είναι μικροσκοπικός σε σχέση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου και βάρος 450 τόνων, ενώ και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτόν θεωρείται ανάλογη με εκείνη των ρωσικών διαστημοπλοίων της δεκαετίας του 1980, από τα οποία άλλωστε έχει πάρει πολλά «δάνεια» το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα εν γενεί.

Έχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε να «τρέχει» το 1986, σαν απάντηση στον περίφημο «Πόλεμο των Άστρων» του Αμερικάνου πρόεδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, που είχε θορυβήσει την κινεζική ηγεσία. Και μπορεί οι Κινέζοι να άργησαν λίγο, αλλά αν όλα πάνε καλά για αυτούς θα είναι πιθανότατα η μόνη χώρα στον κόσμο που στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας θα διαθέτει τον δικό της αυτόνομο, επανδρωμένο ερευνητικό διαστημικό σταθμό.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, απαιτείται να δοκιμαστούν τόσο τα περίπλοκα συστήματα υποστήριξης του «Παλατιού», όσο και τα «διαστημικά φέρι-μπόουτ», τύπου «Σεντζού», που θα πηγαινοφέρνουν τους αστροναύτες από και προς το εργαστήριο μετά το 2012. Το «Σεντζού 8», που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ρωσικά «Σογιούζ», αναμένεται να εκτοξευτεί - χωρίς επιβάτες, αλλά με δυνατότητα τηλεχειρισμού - στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να επιχειρηθεί ένα πρώτο «ραντεβού» σε απόσταση 340 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου