Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η KGB ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ;


Η KGB βρίσκεται πίσω από το θάνατο του Γάλλος φιλόσοφου, συγγραφέα και δημοσιογράφου Αλμέρ Καμύ, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα της 4ης Ιανουαρίου του 1960, σύμφωνα με θεωρία του Ιταλού πανεπιστημιακού και ποιητή Τζιοβάνι Κατέλι, που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Κατέλι ανακάλυψε ότι μια παράγραφος από το ημερολόγιο ενός διάσημου Τσέχου ποιητή και μεταφραστή, του Γιαν Ζαμπράνα, έλειπε από την ιταλική του έκδοση. Ο τελευταίος υποστήριζε πως το δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε ο Αλμπέρ Καμύ το 1960 είχε οργανωθεί από Σοβιετικούς κατασκόπους, που κατέστρεψαν ένα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη συσκευή, που άνοιγε τρύπα στη ρόδα όταν το αυτοκίνητο ανέπτυσσε ταχύτητα.
Η αντίδραση αυτή αποτελούσε απάντηση σε άρθρο του Καμύ τον Μάρτιο το 1957 στο γαλλικό περιοδικό «Franc-tireur», με το οποίο κατηγορούσε τον Ντμίτρι Τροφίμοβιτς Σεπίλοφ, υπουργό Εξωτερικών της ΕΣΣΔ τον για τα γεγονότα της Ουγγαρίας. Στο άρθρο αυτό, ο Καμύ χαρακτήρισε την εισβολή «οι σφαγές του Σεπίλοφ». Δεν ήταν πάντως η μοναδική φορά που ο Καμύ προκάλεσε την οργή της Μόσχας, καθώς λίγο καιρό αργότερα στάθηκε δημόσια στο πλευρό του διωγμένου από τον Στάλιν Ρώσου νομπελίστα Μπόρις Πάστερνακ, προκαλώντας και πάλι την οργή της Μόσχας.
«Η ΕΣΣΔ είχε αρκετούς λόγους για να διατάξει τη δολοφονία του Καμί με το γνωστό επαγγελματικό στιλ των πρακτόρων της KGB», γράφει η εφημερίδα.
Το δημοσίευμα της «Corriere della Sera» προκάλεσε και αντιδράσεις, με τον Ολιβιέ Τοντ, βιογράφο του Αλμπέρ Καμύ να δηλώνει στον Observer πως δεν είχε βρει κανένα στοιχείο που να συνδέει τη Μόσχα με το θάνατο του συγγραφέα. «Τίποτα σχετικό με τη δράση της KGB και των διαδόχων της δεν θα με εξέπληττε. Αλλά αυτή η θεωρία για δολοφονία του Καμί με άφησε εμβρόντητο. Θα έπρεπε να αναρωτηθούμε ποιους συμφέρει και γιατί. Είναι ενδιαφέρον και αστείο αλλά είναι και αλήθεια ότι τα ντοκουμέντα της KGB αποδεικνύουν ότι οι Σοβιετικοί πολύ συχνά χρησιμοποιούσαν τους Τσέχους για τις βρόμικες δουλειές τους. Αλλά, παρ' ότι δεν μπορώ να αποκλείσω εντελώς τη δολοφονία του Καμί, δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια».


Από TVXS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου