Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ 3D ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ

Οι χομπίστες ίσως ήταν οι πρώτοι που ενδιαφέρθηκαν για τη 3D εκτύπωση.


Ο 3D εκτυπωτής Fortus 250 mc απευθύνεται σε κατασκευαστές που θέλουν να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα εργαλεία συγκεκριμένων προδιαγραφών. Ο 3D εκτυπωτής Fortus 250 mc απευθύνεται σε κατασκευαστές που θέλουν να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα εργαλεία συγκεκριμένων προδιαγραφών. Καθώς εκείνοι, όμως, δημιουργούσαν κοινότητες στο Διαδίκτυο για να φτιάχνουν πλαστικές φιγούρες ηρώων, οι βιομηχανικοί κατασκευαστές ανακάλυπταν πως η χρήση νέων υλικών και τεχνικών στην τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο της κατασκευής εμπορικών προϊόντων.

Ενας 3D εκτυπωτής εναποθέτει μια λωρίδα καυτού πλαστικού, το αφήνει να κρυώσει και μετά προχωρεί στην επόμενη λωρίδα, χτίζοντας ένα τρισδιάστατο αντικείμενο στρώση προς στρώση. Χρησιμοποιώντας τις αρχές του layering (διαστρωμάτωσης), οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορούν να δημιουργήσουν νέα αντικείμενα από διάφορα είδη μετάλλων, πλαστικών και κεραμικών σε γεωμετρικά σχήματα τα οποία είναι αδύνατο να επιτευχθούν με άλλες τεχνικές κατασκευής. Επειδή ο σχεδιασμός είναι ψηφιακός, οι εταιρείες μπορούν να παραγγείλουν τα τελικά προϊόντα από οποιονδήποτε διαθέσιμο 3D εκτυπωτή.

Φέτος τον Μάιο, η General Electric ανακοίνωσε πως θα «εστιάσει εντονότερα» στην τρισδιάστατη εκτύπωση για να αναπτύξει μια σειρά προϊόντων, από ανταλλακτικά κινητήρων αεροσκαφών έως εξαρτήματα μηχανημάτων υπέρηχων. Αλλοι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή για να φτιάξουν βιομηχανικούς σαρωτές, έπιπλα και ιατρικό εξοπλισμό.

Ο Μπαρτ βαν ντε Σούερεν, αντιπρόεδρος της Materialise, μιας βελγικής εταιρείας που ειδικεύεται σε αυτή την κατασκευαστική τεχνική, εξηγεί πως η πρόοδος στη χημεία και τους εκτυπωτές επιτρέπει πλέον την εμπορική εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης, που εδώ και πολλά χρόνια ήταν μια πειραματική μέθοδος. Στη στερεολιθογραφία, για παράδειγμα, ένα λέιζερ προχωρεί στρώση προς στρώση μέσα από ένα δοχείο με υγρό πολυμερές, το οποίο σκληραίνει όταν περάσει από πάνω του η ακτίνα. Αυτό επιτρέπει στους εκτυπωτές να δημιουργούν ομαλές και λεπτομερείς επιφάνειες.

Περισσότερες από 100 εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σε έναν βαθμό την τρισδιάστατη εκτύπωση στη βιομηχανική κατασκευή, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Wohlers Associates. Ωστόσο, πολλές από αυτές χρησιμοποιούν την τεχνική σε πιλοτικό επίπεδο. Η τρισδιάστατη εκτύπωση πέρα από τις πρωτοποριακές σχεδιαστικές δυνατότητες που παρέχει έχει ορισμένους περιορισμούς: δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προϊόντα πέρα από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, δεν λειτουργεί με όλα τα υλικά και δεν μπορεί να δημιουργήσει εύκολα σύνθετα αντικείμενα με πολλά υλικά.

Επειδή όμως η παραγωγή μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης δεν απαιτεί τη συναρμολόγηση των προϊόντων και μπορεί να μετατρέψει ένα απλό αρχείο του υπολογιστή σε προϊόντα συγκεκριμένων προδιαγραφών, δίνει πολλές νέες ευκαιρίες στους επιχειρηματίες. Η CloudFab, μια νεοσύστατη εταιρεία που ξεκίνησε το 2009 με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, παρέχει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις σχεδιαστικό λογισμικό και ένα δίκτυο 3D εκτυπωτών για να κάνουν τα προϊόντα τους. Ο χρήστης στέλνει το σχέδιο και, παίρνοντας μια προμήθεια, η CloudFab στέλνει τις παραγγελίες στα κέντρα τρισδιάστατης εκτύπωσης με τα οποία συνεργάζεται.

Ο Νικ Πίνκστον, ιδρυτής της CloudFab, λέει πως η εταιρεία κάθε μήνα από την ίδρυσή της αυξάνει τις παραγγελίες της ανά 10% κατά μέσον όρο και έχει ξεπεράσει συνολικά τις 20.000 παραγγελίες. «Το κίνημα της ψηφιακής κατασκευής, και η ικανότητα που αυτή δίνει στον καθένα να δημιουργεί προϊόντα, είναι κάτι πολύ σημαντικό» λέει. «Απώτερος στόχος μας είναι να κάνουμε τους σχεδιαστές προϊόντων και τους βιομηχανικούς σχεδιαστές τους νέους web designers».

Από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου