Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΡΕΙΒΙΚ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ


Σάλο έχουν προκαλέσει στην Ιταλία οι δηλώσεις του βουλευτή της Λέγκας του Βορρά Μάριο Μποργκέζιο, ο οποίος χαιρέτισε τις ακροδεξιές απόψεις του 32χρονου Νορβηγού που σκόρπισε το θάνατο στο Όσλο και το νησί Ουτόγια.

«Αν εξαιρέσεις τη βία, ορισμένες από τις απόψεις που εξέφρασε είναι σωστές. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι άριστες» δήλωσε ο Μποργκέζιο στον ραδιοφωνικό σταθμό Il Sole-24 Ore.

Είπε, επίσης, ότι συμφωνεί με τις ιδέες του Μπρέιβικ κατά του Ισλάμ και υιοθέτησε τις κατηγορίες κατά της Ευρώπης ότι παραδόθηκε αμαχητί στους μουσουλμάνους.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο Μποργκέζιο και πριν λίγες ημέρες, στον ραδιοφωνικό σταθμό La Zanzara, προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την παραίτησή του.

«Είναι ντροπή για όλους μας ότι ένας εκπρόσωπος του κυβερνώντος συνασπισμού προσπάθησε με τα σχόλιά του να δικαιολογήσει μία από τις πιο απεχθείς πράξεις τρομοκρατίας», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές Ντάβιντ Σασόλι του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Νικολό Ρινάλντι του κόμματος «Ιταλία των Αξιών».

Από την πλευρά της, η Λέγκα του Βορρά κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Μποργκέζιο μέσω του υπουργού Ρομπέρτο Καλντερόλι, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλιά του «παραλήρημα».

Ωστόσο, με τις απόψεις του Μπρέιβικ συμφώνησε και ένας γάλλος βουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ο Ζακ Κουτελά χαρακτήρισε τον Μπρέιβικ «αντιστασιακό» και «υπερασπιστή της Δύσης». Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την παρέμβαση της αρχηγού του κόμματος Μαρίν Λεπέν που απάλλαξε τον Κουτελά από τα καθήκοντά του και τον παρέπεμψε για διαγραφή στο πειθαρχικό συμβούλιο.


Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου