Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος πραγματοποιήθηκαν χθες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο τόσο της γενικής απεργίας που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όσο και των κινητοποιήσεων των Αγνακτισμένων.

Στη Θεσσαλονίκη, περίπου 20.000 διαδηλωτές στο σύνολο πραγματοποίησαν συλλαλητήριο -ΠΑΜΕ, Αγανακτισμένοι και Συνδικάτα. Οι Αγανακτισμένοι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν πορεία προς το Εργατικό Κέντρο της πόλης όπου ενώθηκαν με τα Συνδικάτα και προχώρησαν προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης.
Παρά τη βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα, οι διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν. Τα συνθήματα "Πάρτε ένα ελικόπτερο και φύγετε από δω" και "Κάτω το μνημόνιο" κυριαρχούσαν ενώ οι αγανακτισμένοι κρατούσαν κατσαρόλες. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν καταρχήν διακριτική. Διαδηλωτές παρέμειναν για πολλή ώρα έξω από τη Γενική Γραμματεία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΕΤ-3, στη Λεωφόρο Στρατού, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του κινήματος των «Αγανακτισμένων» στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν γιατί, όπως υποστήριξαν, δεν επιτράπηκε σε εκπροσώπους τους να μπουν στο στούντιο, την ώρα που μεταδίδονταν το δελτίο ειδήσεων και να διαβάσουν ανακοίνωση με την οποία θα καλούν σε συμμετοχή στην απεργία και αποχή από οικονομική-καταναλωτική δραστηριότητα.
Στην Πάτρα, ένταση σημειώθηκε ξεκινήσει η πορεία που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην πλατεία Όλγας. Ειδικότερα, υπήρξαν αποδοκιμασίες κατά της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ενώ πολίτες που συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στην πλατεία Γεωργίου θέλησαν να μπουν επικεφαλής της πορείας. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Τριών Συμμάχων και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Εκατοντάδες πολίτες συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις και στο Αίγιο.
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, συμμετείχαν εκατοντάδες Τρικαλινοί στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες προς διαφορετικά σημεία. Οι συμμετέχοντες στην πορεία του ΠΑΜΕ κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Τρικάλων και οι διαδηλωτές του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων προς το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη.
Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, από το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας πραγματοποιήθηκαν και στην Κέρκυρα. Στις 12 το μεσημέρι, οι διαδηλωτές έφθασαν στην πλατεία Δημαρχείου, όπου οι «Αγανακτισμένοι» πολίτες, είχαν αποκλείσει με πανό τις εισόδους του δημαρχιακού μεγάρου.
Υπό κατάληψη παρέμειναν για πολλές ώρες τα γραφεία των περιφερειών σε Λαμία, Ηράκλειο και Κέρκυρα. Στη Λαμία οι αγανακτισμένοι απέκλεισαν και στη συνέχεια κατέλαβαν τα γραφεία της Περιφέρειας στην πόλη, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην περιφέρεια της Κέρκυρας.
Στο Ηράκλειο, πορεία πραγματοποίησαν χιλιάδες διαδηλωτές, και κατόπιν κατέλαβαν τα γραφεία της Περιφέρειας, όπου έχουν κρεμάσει πανό "Τώρα μιλάει ο λαός". Κατάληψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας στα Χανιά, σε ένδειξη αλληλεγγύης για τα γεγονότα στην Αθήνα αλλά και ως διαμαρτυρία για την συνολική κατάσταση που επικρατεί.
Υπό κατάληψη και τα γραφεία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ νωρίτερα εκτοξεύτηκαν κατά του κτιρίου αυγά από διαδηλωτές.
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 15.30 στο κέντρο των Ιωαννίνων, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου ομάδα ατόμων επιτέθηκε και στον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη, σπάζοντάς του τα γυαλιά. Όταν έφθασαν οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές στους γύρω δρόμους, ενώ οι τελευταίοι συγκεντρώθηκαν πάλι στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας.
Αποκλεισμένος βρέθηκε το μεσημέρι, για αρκετή ώρα, ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, όταν ομάδα αγανακτισμένων πολιτών, μετά την απεργιακή πορεία, κατευθύνθηκε προς το Δημαρχείο της πόλης, εισέβαλε στο γραφείο του και απαιτούσε να παραιτηθεί. Η ομάδα των πολιτών, παρέμεινε επί αρκετή ώρα στο γραφείο του δημάρχου, ο όποιος έγινε αποδέκτης και διαφόρων «κοσμητικών επιθέτων», ενώ εκτοξεύτηκαν εναντίον του και μπουκάλια με νερό. Οι πολίτες καλούσαν τον κ. Σκοτινιώτη, ο οποίος στις αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, να παραιτηθεί και να καταδικάσει το Μνημόνιο.
Τέλος, πορεία με αφετηρία το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη και τερματισμό την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα οργανώνουν οι αγανακτισμένοι της Σπάρτης, με σκοπό την «κατάθεση συμβολικού μηνύματος για συνειδησιακή και πνευματική απελευθέρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου