Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ


Αυτοψία του Συνήγορου του Πολίτη σε χώρους κράτησης Εβρου και Ροδόπης. Διαπιστώθηκαν άθλιες συνθήκες κράτησης,σημαντικές ελλείψεις στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και μη λήψη αναγκαίων μέτρων, τα οποία έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης έχει λάβει η κατάσταση στους χώρους κράτησης αλλοδαπών στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, εξαιτίας της ιδιαίτερης αύξησης του αριθμού των παράνομων μεταναστών, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έχει ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να συζητηθούν τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της ιδιαίτερης κατάστασης.
Κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής, με επικεφαλής το βοηθό Συνήγορο, Βασίλη Καρύδη επισκέφθηκαν τις ακριτικές περιοχές, προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες στους χώρους κράτησης αλλοδαπών, την εφαρμογή της νομοθεσίας ασύλου, καθώς και θέματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στα σημεία εισόδου.
Το κοινό κλιμάκιο βρέθηκε στους χώρους κράτησης και την περιοχή των χερσαίων συνόρων και τα μέλη του συναντήθηκαν με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδας και τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Αλεξανδρούπολης.
Επίσης, ύστερα από πρόσκληση της Αρχής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων, του δήμου Αλεξανδρούπολης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, «η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί ανάλογη αντιμετώπιση», ενώ συμπληρώνει με έμφαση ότι «τίθενται σημαντικά ζητήματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία οφείλονται κυρίως στις άθλιες συνθήκες κράτησης, στις σημαντικές ελλείψεις στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και στη μη λήψη αναγκαίων μέτρων, τα οποία έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ήδη, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επεξεργάζονται την καταγραφή των προβλημάτων αυτών και προτάσεις για την αντιμετώπιση τους, οι οποίες θα αποσταλούν στους αρμοδίους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου