Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η ΚΟΥΒΑ ΑΛΛΑΖΕΙ, Η ΠΑΛΑΙΑ ΦΡΟΥΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ


ABANA:
Μία ημέρα μετά τις ιστορικές, για την Κούβα, αλλαγές στην οικονομία –όπως η δυνατότητα των πολιτών να αγοράζουν και να πωλούν αυτοκίνητα και ακίνητα– τις οποίες ενέκρινε το 6ο συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, ο 79χρονος Ραούλ Κάστρο, πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Φιντέλ, εξελέγη γενικός γραμματέας του κόμματος. Για πρώτη φορά έπειτα από 46 χρόνια, ο Φιντέλ Κάστρο δεν συμμετέχει στην ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε το 1965. Δεύτερος στην ηγεσία του κόμματος ανεδείχθη ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο, 80 ετών και τρίτος ο 78χρονος Ραμίρο Βαλντές, αμφότεροι μέλη του ηγετικού πυρήνα της κουβανικής επανάστασης που ανέτρεψε τη δικτατορία του Μπατίστα, το 1959.
Παρά τις ελπίδες ότι το 6ο συνέδριο θα ανεδείκνυε μια νέα γενιά ηγετών, το καθεστώς Κάστρο δεν προτίθεται να παραδώσει εύκολα τα ηνία της Κούβας, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις τόσο του Ραούλ Κάστρο, στην ομιλία του στην αρχή των εργασιών του συνεδρίου, όσο και της σχετικής παρέμβασης του Φιντέλ Κάστρο στο επίσημο όργανο του κομμουνιστικού κόμματος, την εφημερίδα Granma.
Παρ’ ότι δεν ανεμενόταν, ο Φιντέλ Κάστρο εμφανίστηκε στη λήξη του συνεδρίου και χειροκροτήθηκε θερμά από τους 1.000 συνέδρους στο συνεδριακό κέντρο της Αβάνας. Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, σαφώς καταβεβλημένος από τα προβλήματα υγείας, εξαιτίας των οποίων παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, το 2006, εκδήλωσε την ικανοποίησή του κατά την ανάκρουση των ονομάτων των πολιτικών που θα συμμετέχουν στη νέα κεντρική επιτροπή του κομμουνιστικού κόμματος. Την περασμένη Δευτέρα, ο Φιντέλ Κάστρο είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να καταλάβει κανένα αξίωμα στο κόμμα. Νεότεροι σε ηλικία αξιωματούχοι κατέλαβαν τα χαμηλότερα αξιώματα στη 15μελή ηγετική ομάδα. Το 6ο συνέδριο του κουβανικού κομμουνιστικού κόμματος, το πρώτο μετά το 1997, ενέκρινε ομόφωνα πρόγραμμα 300 σημείων, στο πλαίσιο του οποίου θα καταστεί πιο σύγχρονο το οικονομικό μοντέλο της Κούβας, χωρίς, ωστόσο, να ακυρωθούν τα ιδεώδη του σοσιαλισμού της κουβανικής επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου