Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Η ΠΙΟ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ



Τρίπολη 

Η πιο αιματηρή μέχρι τώρα ημέρα του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη αποδείχθηκε η σημερινή, με δεκάδες ανθρώπους να έχουν χάσει από το πρωί τη ζωή τους σε συγκρούσεις στις δυο μεγάλες πόλεις της χώρας, τη Ζαουίγια και το Ρας Λανούφ.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος, καθώς οι πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι πάνω από 50 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 300 τραυματίστηκαν στην Ζαουίγια. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι 13 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια βιαιοτήτων στην ίδια πόλη, η οποία βρίσκεται στα δυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας, της Τρίπολης. Κι ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε πριν από λίγες ώρες στο πρακτορείο Reuters : «μόλις γύρισα από το νοσοκομείο της Ζαουίγια και οι νεκροί είναι 30».

«Σημειώνεται σφοδρός βομβαρδισμός στη Ζαουίγια από τις δυνάμεις του Καντάφι και ακούμε ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί. Πόσοι, δεν γνωρίζω», δήλωσε ο Μουσταφά Γεριάνι, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Μέχρι αργά το βράδυ, σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή από την Τρίπολη, στη Ζαουίγια μάχονταν ακόμη κάποιοι θύλακες αντίστασης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ενώ ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραήμ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πόλη θα επιστρέψει "πολύ σύντομα" υπό τον έλεγχο των Αρχών.

«Πιστεύουμε ότι η Ζαουίγια θα τεθεί υπό πλήρη κυβερνητικό έλεγχο πιθανότατα απόψε», είπε ο κ. Ιμπραήμ, προσθέτοντας ότι «οι τρομοκράτες επιτέθηκαν σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου, όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις τους απώθησαν και ανέκτησαν ορισμένα όπλα» και καταλήγοντας ότι «αυτή την ώρα διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης προκειμένου να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν».

Πριν λίγα λεπτά μεταδόθηκε η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι η πόλη Ρας Λανούφ βρίσκεται στα χέρια της αντιπολίτευσης. «Το Ρας Λανούφ έπεσε. Είναι στα χέρια μας», δήλωσε ένα μέλος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη δυτική έξοδο της Ατζαμπίγια, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άνθρωποι. «Το Ρας Λανούφ είναι καθαρό», είπε από την πλευρά του ο Ιντρίς Άμπιλ Ελ - Μαγκρέμπι, ο επικεφαλής των δυνάμεων στο σταθμό ελέγχου της περιοχής. Αυτή την ώρα, δεκάδες οχήματα που μεταφέρουν εξεγερμένους, αντιαεροπορικές συστοιχίες και κανόνια κατευθύνονται, μέσα σε κλίμα ευφορίας, από την πόλη Ατζαμπίγια, προς την Μπρέγκα και το Ρας Λανούφ.

Σε ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, Αμπντούλ Ραχμάν Σαλγκάμ, ζήτησε από τον συνταγματάρχη Καντάφι "είτε να παραιτηθεί, όπως έκανε ο Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, είτε να εγκαταλείψει τη χώρα, όπως ο Μπεν Αλί στην Τυνησία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου