Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα 1 (240χλμ από το Τόκιο), μετά την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο των εγκαταστάσεων, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τον ίδιο τον αντιδραστήρα.
Τμήμα του κτιρίου όπου βρισκόταν ο αντιδραστήρας (ηλικίας 40 ετών) κατέρρευσε. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκοσίμα  αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.
Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους σταθμούς μειώθηκαν στη συνέχεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Φουκοσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση.
Αργότερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι το «κέλυφος» του αντιδραστήρα του Φουκοσίμα 1 δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί.
Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να δίνουν προσοχή στις ανακοινώσεις των Αρχών.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Καν χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα «εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο».
Νωρίτερα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ είχε καλέσει τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 20 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη».Η Διεθνής Επιτροπή Aτομικής Ενέργειας ζήτησε επειγόντως ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου