Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΙΛΙΝΟΙΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ


Σπρίνγκφιλντ 

Ο κυβερνήτης του Ιλινόι Πατ Κιν υπέγραψε την Τετάρτη τον νόμο για την κατάργηση της θανατικής ποινής στην πολιτεία και απένειμε χάρη σε φυλακισμένους οι οποίοι αντιμετώπιζαν τη ποινή του θανάτου.

Η απόφαση του κυβερνήτη ήρθε δύο μήνες μετά την έγκριση του σχετικού νόμου ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Ωστόσο μέχρι τότε ένα δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει την ποινή, πιθανόν όμως θα μετατραπεί σε ισόβια.

Το 2000 ο τότε κυβερνήτης Τζορτζ Ράιαν είχε αποφασίσει την επιβολή δεκαετούς μορατόριουμ στην εκτέλεση της θανατικής ποινής παρόλο που τα δικαστήρια μπορούσαν να την επιβάλλουν. Ακόμη είχε απονείμει χάρη σε κατάδικους λόγω της ανησυχίας που είχε εκφραστεί ότι ένας καταδικασμένος σε θάνατο θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα αθώος.

Λίγο πριν αποχωρήσει από το αξίωμα το 2003, ο Ράιαν έδωσε χάρη σε άλλους 167 μελλοθάνατους, μετατρέποντας τις ποινές σε ισόβια.

Το Ιλινόι με αυτήν την απόφαση γίνεται η 16η πολιτεία στις ΗΠΑ όπου δεν ισχύει η θανατική ποινή. Η τελευταία εκτέλεση έγινε το 1999 ενώ συνολικά 12 άνθρωποι είχαν εκτελεστεί από το 1977 όταν καθιερώθηκε.

Ωστόσο η απόφαση δεν ήταν εύκολη: η υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας είχε ασκήσει βέτο στην κατάργηση της ποινής λέγοντας ότι το σύστημα έχει δικλείδες ασφαλείας για να μην οδηγηθεί στο θάνατο κάποιος αθώος.

Ο κυβερνήτης, που έχει ταχτεί υπέρ της ποινής όταν εφαρμόζεται σωστά, είχε συνομιλίες με δεκάδες υπέρμαχους και αρνητές της ποινής, οικογένειες κατάδικων και πολιτικούς και δήλωσε ότι θα αποφάσιζε κατά συνείδηση. Όπως είπε «ήταν η πιο δύσκολη απόφαση» που έχει λάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου