Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

1,4 δις ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΡΕΥΜΑ

Πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο – δηλαδή το ένα πέμπτο των κατοίκων του πλανήτη – δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency).

Για να μπορέσουν τα κράτη να προσφέρουν σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες στους κατοίκους που δεν έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό, απαιτούνται επενδύσεις συνολικού ύψους 700 δις δολαρίων την εικοσαετία 2010-2030. Αυτό μεταφράζεται σε επενδύσεις 33 δις δολαρίων ανά έτος.

Η προσπάθεια για παγκόσμια πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα δέχεται επικρίσεις από κάποιους που υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ο επικεφαλής Οικονομικών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δρ Birol, επισημαίνει ότι αυτό δεν ευσταθεί καθώς η αύξηση των εκπομπών αερίων δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1%. Τόνισε μάλιστα, ότι η πρόσβαση σε σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες θα βοηθήσει την καταπολέμηση της φτώχειας.

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ότι το 2012 θα είναι το «Διεθνές Έτος Βιώσιμης Ενέργειας για Όλους», ο δρ Birol, απεύθυνε έκκληση για άμεση δραστηριοποίηση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ώστε να επιτευχθεί η παγκόσμια πρόσβαση στον ηλεκτρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου